خبرگزاری مهر، گروه بین الملل رامین حسین آبادیان: روز گذشته وقوع دو انفجار مهیب، شهر «بغداد» پایتخت عراق را به لرزه درآورد. پس از آن، «حسن التمیمی» وزیر بهداشت عراق با اعلام آمار نهایی انفجارهای تروریستی بغداد، گفت که شمار کشته شدگان به ۳۲ و زخمی شدگان به ۱۱۰ نفر رسیده است. این در حالی است که گروه تروریستی داعش مسئولیت انفجارهای بغداد را برعهده گرفت.
وقوع انفجارهای مذکور واکنشهای متعددی را به دنبال داشت. «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق به دنبال انفجارهای مذکور تغییرات گستردهای را در داخل ساختار امنیتی، اطلاعاتی این کشور ایجاد کرد. وی همچنین در سخنانی تأکید کرد: «درحال حاضر بر روی یک طرح فراگیر و مؤثر برای مقابله با چالشهای امنیتی کار میکنیم. آنچه که دیروز اتفاق افتاد، نشان داد خللهایی در ساختار امنیتی وجود دارد که باید برطرف گردد».
همزمان شدن انفجارهای تروریستی مهیب در بغداد با افزایش درخواستها برای خروج نظامیان آمریکایی از خاک عراق مشکوک است نخست وزیر عراق در ادامه همچنین یادآور شد: «داعش به صورت روزانه تلاش میکند تا خود را به بغداد برساند اما این تلاشها با عملیاتهای پیشگیرانه تاکنون خنثی شدهاند. واضح است که اتفاقات دیروز ناشی از شکاف در ساختار امنیتی بوده است. من خود شخصاً بر دستگاه اطلاعات نظارت خواهم داشت». از سوی دیگر، حزب الله لبنان نیز با صدور بیانیهای وقوع انفجارهای مهیب در بغداد را به شدت محکوم کرد.
در بیانیه حزبالله در این زمینه آمده است: «بازگشت انفجارها به عراق به ویژه همزمان با افزایش درخواستها برای خروج نیروهای اشغالگر آمریکایی، امری مشکوک است. هدف قرار دادن غیرنظامیان بی گناه تحت هر عنوان کاملاً محکوم و مردود است». احزاب، جریانها و گروهها داخلی عراق نیز هرکدام با صدور بیانیههایی جداگانه انفجارهای مهیب در پایتخت این کشور را به شدت محکوم کردند.
گزارشهای اولیه از انفجارهای مشکوک در شهر بغداد حاکی از نقش آفرینی عربستان سعودی در وقوع این انفجارهاست. در همین ارتباط، «بهاءالدین النوری» سخنگوی ائتلاف «دولت قانون» عراق تأکید کرده است: «بر اساس اطلاعات اولیه دستگاههای امنیتی عراق عاملان اجرای دو عملیات تروریستی در مرکز بغداد شهروندان سعودی هستند. دخالت عربستان سعودی در این انفجار آشکار شود، دولت بغداد باید صراحتاً ریاض را به عنوان مقصر حادثه روز پنجشنبه معرفی نماید».
به نظر نمیرسد که انفجارهای مهیب روز پنجشنبه در پایتخت عراق با انفجارهای اخیر در «جرف الصخر» واقع در محور شمالی استان «بابل» بی ارتباط باشد. اینگونه استنباط میشود که حوادث بغداد و شمال بابل هر دو قطعاتی از یک پازل و پروژه هستند؛ یعنی پازل و پروژه ناامنسازی عراق توسط ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی. بامداد روز سه شنبه بود که چند انفجار مهیب و متوالی منطقه «جرف الصخر» در شمال بابل را به لرزه درآورد؛ درست مانند اتفاقی که روز پنجشنبه در بغداد رخ داد.
«عباس العراوی» کارشناس مسائل امنیتی عراق میگوید: «عربستان سعودی میلیاردها دلار برای برهم زدن امنیت عراق هزینه کرده است؛ «ریاض» پشت پرده انفجارهای بغداد قرار دارد سناریوی دست داشتن ایالات متحده آمریکا در انفجارهای منطقه «جرف الصخر» آنجا بیش از پیش آشکار شد که یک پایگاه صهیونیستی نزدیک به سرویس جاسوسی این رژیم (موساد) به نام «اینتلتایمز» با انتشار پستی توئیتری اعلام کرد که ممکن است انفجارهای استان بابل در واکنش به حملات مکرر به کاروانهای لجستیک آمریکاییها در عراق انجام شده باشد. از همین روی، وقتی به انفجارهای بغداد نیز نگاه میکنیم، بسیار خوشبینانه است که گمان شود آمریکاییها در این حادثه دست نداشتهاند.
در حال حاضر، انگشت اتهام در خصوص انفجارهای مهیب بغداد به سمت آمریکا و عربستان سعودی نشانه رفته است. کارشناسان و تحلیلگران مسائل امنیتی در عراق جملگی بر این باورند که عربستان سعودی در انفجارهای مذکور نقش آفرینی کرده است. در همین راستا، «عباس العراوی» کارشناس مسائل امنیتی عراق تأکید میکند: «واقعیت آن است که عربستان سعودی در پشت پرده انفجارهای روز گذشته در شهر بغداد قرار دارد. مقامات سعودی میلیاردها دلار برای برهم زدن امنیت عراق هزینه کردهاند».
در عینِ حال، ایالات متحده آمریکا نیز همچون عربستان سعودی بیشترین سود و منفعت را از بسط ناامنی در عراق، میبَرد. واشنگتن از رهگذر پیاده سازی پروژه ناامنسازی عراق به دنبال آن است تا از میزان فشارهای داخلی عراق بر خود برای خروج از خاک این کشور بکاهد. گروههای مقاومت جملگی خواستار خروج هرچه سریعتر آمریکاییها از خاک عراق هستند و به همین دلیل، واشنگتن با گسترش ناامنی در عراق به دنبال رهایی یافتن از این فشارهاست.
آمریکا به دنبال آن است تا از رهگذر ایجاد خلأ امنیتی در عراق دستاویزی برای بقایِ بیشتر نظامیان خود در خاک این کشور بیابد در واقع، آمریکاییها از رهگذر ناامن سازی عراق به دنبال یافتن توجیهی برای تداوم بقای حضور نظامی خود در خاک عراق هستند. آنها تلاش میکنند اوضاع امنیتی عراق را با مشکل مواجه سازند تا بدین ترتیب، از خلأ امنیتی در این کشور به عنوان دستاویزی برای تداوم حضور نظامی خود بهره برداری کنند. احیای تروریستهای تکفیری داعش در عراق ازجمله دیگر اهداف ایالات متحده آمریکا از بسط ناامنی در این کشور است.
در هر صورت، کاملاً بدیهی است که انفجارهای مهیبی در این سطح نمیتواند تنها حاصل اقدامات تروریستیِ فردی باشد و طبیعتاً چنین حادثهای در این سطح با حمایت دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی خارجی صورت پذیرفته است. در این میان، همانطور که گفته شد، بیشترین منفعت از بسط ناامنی در عراق نصیب آمریکا و سعودی میشود. حوادث بابل و سپس بغداد نشان میدهند که پروژه ناامنسازی عراق توسط طرفهای خارجی و در رأس آنها عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا، با قدرت کلید خورده است.