به گزارش خبرگزاری مهر، بحران اخیر پاکستان از چند ماه قبل زمانی آغاز شد که طلاب مسلح مسجد الاحمر که حامی طالبان هستند، در صدد برآمدند قرائت افراط گرایانه خود را از شریعت اسلام در کشور اجرا کنند و تهدید کردند در صورتی که دولت مانع آنها شود، مقابله خواهند کرد.
تقابل نیروهای امنیتی پاکستان با طلاب زمانی شکل جدی به خود گرفت که این طلاب سه پلیس پاکستانی را گروگان گرفته و به داخل مسجد منتقل کردند؛ علاوه بر آن، این طلاب در ماه مارس ( فروردین ماه ) نیز سه زن پاکستانی را ربودند و در حدود 10 روز قبل نیز 6 زن چینی را ربودند که البته پس از رایزنی های انجام شده، این شش زن آزاد شدند.
گفته می شود رهبری این گروه افراطی مذهبی برعهده شخص به نام "عبدالرشید قاضی" است که علاوه بر این گروه تندرو، رهبری چند گروه نظامی را بر عهده داشته و روابط نزدیکی با طالبان دارد.
نیروهای امنیتی پاکستان از روز سه شنبه گذشته اقدام به محاصره مسجد کردند و درگیری های آنها و تبادل آتش سنگین بین دو طرف حداقل 16 کشته و حدود 400 مجروح برجا گذاشت. روز گذشته نیروهای دولتی به طلابی که داخل مسجد پناه گرفته بودند، مهلت دادند تا خود را تسلیم کنند که بیش از یک هزار نفر از آنان خود را تسلیم کردند.
اما امروز "مولانا عبدالرشید" معاون مسجد خبر داد که هنوز حدود دو هزار نفر که اکثرشان طلاب زن هستند، در داخل مسجد حضور دارند. علاوه بر این نیروهای امنیتی امروز با پشتیبانی خودروهای زرهی و بالگرد به مسجد هجوم بردند و با انفجار مین، در مسجد را تخریب کردند، اما هنوز وارد مسجد نشده اند.
یکی از فرماندهان ارتش گفت بین دو طرف تبادل آتش جریان دارد و طلاب و افراد مسلح اقدام به پرتاب نارنجک به سوی نیروهای امنیتی کردند. عبدالرشید قاضی امروز گفت که خواستار راه حلی شرافتمندانه برای بحران به وجود آمده است. شب گذشته عبدالعزیز، برادر عبدالرشید در حالی که با پوشین برقع در میان طلاب زن خود را پنهان کرده بود، توسط نیروهای امنیتی پاکستان دستگیر شد.
از سوی دیگر، مردم در شهرهای مختلف پاکستان در اعتراض به حمله ارتش به مسجد الاحمر دست به تظاهرات زدند. تظاهرکنندگان خشمگین درمحلات اطراف مسجد در اسلام آباد، اقدام به بستن بزرگراه ها و خیابان ها، حمله به بانک ها و تخریب خودروها کردند. آنها با آتش زدن لاستیک، صاحبان فروشگاه ها را مجبور به بستن مغازه هایشان کردند. نیروهای امنیتی در سراسر کشور به حال آماده باش هستند.
در شهرلاهور طلاب و استادان مسجد جامع اشرفیه دست به تظاهرات در حمایت از مسئولان مسجد الاحمر زدند. در شهر کویته نیز دهها نفر از اعضای گروه جماعت علمای اسلام در اعتراض به حمله نیروهای دولتی به مسجد الاحمر تظاهرات کردند. این گروه اعلام کرده تا زمانی که دولت به محاصره مسجد پایان ندهد، اعتراض های آنها ادامه خواهد داشت.
نفوذ افراط گرایان مذهبی از جمله مسئولان و نیروهای مسجد الاحمر در پاکستان از زمان سقوط رژیم طالبان در افغانستان در سال 2001 توسط آمریکا، رشد کرده است، چرا که بسیاری از نیروهای طالبان به پاکستان رفته و پناه گرفتند. آنها بیشتر در مناطق شمالی کشور هم مرز با پاکستان نفوذ دارند و مدارس و پناهگاه های زیادی را اداره می کنند.
این افراط گرایان خودسرانه قرائت افراطی خود را از شریعت اسلام اجرا می کنند؛ خلافکاران را اعدام می کنند؛ بمبگذاری های انتحاری انجام می دهند و مدارس دخترانه و آرایشگاه هایی را که صورت مردان را اصلاح کنند، تهدید می کنند.
به گفته "بی نظیر بوتو"، نخست وزیر سابق پاکستان، مناطق قبیله نشین شمال کشور تسلیم طالبان شده اند و هم اکنون حتی در اسلام آباد نیز آنها نفوذ کرده اند. طلاب مسجد الاحمر علناً از طالبان افغانستان که با نیروهای آمریکایی و ناتو می جنگند، حمایت می کنند.
مسئولان مسجد همچنین برنامه های عام المنفعه نیز اجرا می کنند از جمله بخشودن شهریه 4 هزار و 500 طلبه دختر و برنامه هایی برای کمک به زنان آسیب دیده و بیوه ها و روسپی های سابق برای راه انداختن کسب و کار جهت کسب درآمد.
"طارق جان" از پژوهشگران مؤسسه مطالعات سیاسی اسلام آباد درباره آنها می گوید: نمی توان گفت همه اقدامات آنها اشتباه است.
مخالفان "پرویز مشرف"، رئیس جمهور پاکستان اعتقاد دارند دولت نظامی وی با تضعیف احزاب سیاسی سکولار، سبب تقویت افراط گرایی در کشور شده است. بی نظیر بوتو درمصاحبه ای که هفته گذشته و قبل از درگیری های اخیر انجام داد، اظهار داشت : به نیروهای میانه رو اجازه داده نمی شود نقش صحیح خود را ایفا کنند، نظام سیاسی که مشرف به اجرا گذاشته ، در سرکوب افراط گرایی مذهبی کاملاً شکست خورده است.