کرمان – افت قیمت پیاز به زیر هزار تومان در حالی کشاورزان جنوب کرمان را نگران کرده که خریداری هم در بازار نیست و محصول روی دست کشاورز مانده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - اسمامحمودی: هزاران تن محصول پیاز طرح استمرار و کشت خارج از فصل روی دست کشاورزان جنوب کرمان تلنبار شده و کسی برای خرید محصول پیدا نمی‌شود.

اگر سری به میادین تره بار جنوب کرمان بزنید باز هم وانت بارهای مملو از پیازی را می‌بینید که در گوشه و کنار میدان متوقف شده‌اند و کسی نیست محصول را خریداری کند.

اراده‌ای برای حذف دلالان وجود ندارد

باز هم پای واسطه‌ها و دلالان در میان است، دلال‌هایی که گویی هیچ اراده‌ای برای حذف آنها از بازار وجود ندارد. و در سال جدید نیز برای به جیب زدن دسترنج کشاورزان به کمین نشسته‌اند.

در حالی نماینده‌های مجلس و اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس از مذاکره با تعاون روستایی برای خرید تضمینی با قیمت پایه ۲ هزار تومان خبر می‌دهند که بسیاری از کشاورزان عقیده دارند که با توجه به افزایش قیمت بذر، کود، کارگر و حمل و نقل و … قیمت دو هزار تومان هم هزینه‌ها را جبران نمی‌کنند.

این در حالی است که در استان فارس که مجاور استان کرمان قرار دارد با به کارگیری مراکز خرید و صادرات محصولات کشاورزی موجب حذف دلالان شده‌اند.

نرخ ۲ هزار تومان از نگاه بسیاری از کشاورزان یک شوخی تلخ است اما رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در یادداشتی اینستاگرامی این نرخ را مطلوب دانسته و اعتقاد دارد که این نرخ می‌تواند از افت بیشتر قیمت جلوگیری و زمینه ایجاد رقابت برای خرید محصول در بخش خصوصی را تقویت کند.

محصول روی دست کشاورز مانده و در حال خراب شدن است

محمد ابوسعیدی یکی از کشاورزان است که در میدان تره بار جیرفت به خبرنگار مهر می‌گوید: یک هفته است کشاورزان محصول را به میدان می‌آوردند اما خریدار وجود ندارد!

وی افزود: سال گذشته هم همین وضعیت وجود داشت و مسئولان می‌گفتند برای سال آینده جلوی تکرار هرج و مرج و افت قیمت محصول را می‌گیرند اما عملاً هیچ اتفاقی روی نداده است.

وی گفت: ابتدای کشت محصول یکی از نماینده‌ها می‌گفت امکان صادرات محصول وجود دارد و مردم نیز رغبت بیشتری به کشت پیدا کردند اما در نهایت امروز با حجم زیادی پیاز مواجه هستیم و مشتری هم در بازار وجود ندارد.

در این بازار کلاً خریدار وجود ندارد و دلیل این امر هم این است که به جز واسطه‌ها و دلالان که غیر بومی هستند کسی برای خرید محصول وجود ندارد و تبانی کرده‌اند که با عدم خرید محصول قیمت را تا می‌توانند پایین آورند

احد یوسفی یکی دیگر از کشاورزان است که از عنبرآباد به میدان میوه و تره بار جیرفت آمده است می‌گوید: شاید افزایش عرضه در افت قیمت تأثیری داشته باشد اما در این بازار کلاً خریدار وجود ندارد و دلیل این امر هم این است که به جز واسطه‌ها و دلالان که غیربومی هستند کسی برای خرید محصول وجود ندارد و با هم تبانی کرده‌اند که با عدم خرید محصول، قیمت را تا می‌توانند پایین آورند.

وی می‌گوید: بذر نسبت به سال گذشته چندین برابر افزایش قیمت را تجربه کرد و در شرایط کرونا در صف می‌ایستادیم تا بذر یارانه‌ای بگیرم و بسیاری هم از ترس کرونا از بازار آزاد بذر خریداری کردند، کود هم از ۱۰۰ هزار تومان در سال گذشته به بسته‌ای ۸۰۰ هزار تومان رسید، حالا کشاورز چطور باید دسترنجش را با کیلویی هزار تومان به خریدار بفروشد.

خرید تضمینی دردی از کشاورز دوا نمی‌کند

وی گفت: باید التماس کنیم یک دلال حاضر شود با همین هزار تومان پیاز روی دست کشاورز مانده را خریداری کند.

ابوالفضل میرشکار نیز می‌گوید: ما کشاورزان تا کی باید فقط وعده بشنویم، ابتدای کشت پیاز مردم ترغیب به کشت شدند اما حالا محصول روی دست کشاورز مانده است، دو هزار تومان با توجه به تورم و افزایش هزینه تولید محصول، حتی پول دستمزد کارگری که پیاز را برداشت می‌کند نمی‌شود.

وی گفت: در استان فارس هم پیاز کشت می‌شود سوال ما این است چرا در آنجا این مشکلات نیست؟ چرا برنامه‌ریزی مناسبی در خصوص صادرات پیاز به کشورهای حاشیه خلیج فارس نمی‌شود و همه مسئولان فقط پشت میزهاشان می‌نشینند و هیچ برنامه‌ریزی برای پیشگیری از افت قیمت نمی‌کنند؟

اگر دلسوزید جلوی واردات پیاز از پاکستان را بگیرید

مریم قربانی دیگر کشاورزی است که نگران خراب شدن محصول است و به خبرنگار مهر می‌گوید: آقایان اگر دلسوز هستند جلوی واردات بی رویه پیاز از هند و پاکستان را بگیرند و اجازه دهند محصول داخلی در بازار فروش برود.

فصل کشت که می‌گفتند برای فروش محصول جیرفت با چند هلدینگ صحبت کرده‌اند و محصول را به چندین کشور صادر می‌کنند حالا چه شده که به فکر خرید تضمینی محصول از کشاورز هستید

وی افزود: ابتدای فصل کشت که می‌گفتند برای فروش محصول جیرفت با چند هلدینگ صحبت کرده‌اند و محصول را به چندین کشور صادر می‌کنند حالا چه شده که به فکر خرید تضمینی محصول از کشاورز هستید؟ محصول خریداری شده را چه می‌خواهید بکنید؟

این کشاورز افزود: چرا مسئولان به کشاورزی که اول محصولش را سرما از بین برد و بعد دچار طوفان شن شد و حالا افت قیمت محصول کاری نمی‌کنند هزاران نفر در این دشت‌ها زحمت کشیدند و دار ندارشان را بر باد رفته می‌بینند اما وزیر می‌آید و به چند پروژه بخش خصوصی در شمال کرمان سر می‌زند و همه پشت سرش قطار می‌شوند اما سری به جنوب کرمان که قطب کشاورزی است نمی‌زند.

وی می‌گوید: اگر شما متصدی کشاورزی هستید چرا اجازه می‌دهید در سال جهش تولید که کشاورزان برای افزایش تولید همت کرده‌اند اینگونه زحمت مردم به باد برود؟

چرا مسئولان پشت میزهایشان نشسته‌اند و کاری نمی‌کنند

وی گفت: استاندار کرمان که ۱۰ روز قبل به جنوب کرمان آمد در جریان مشکلات قرار نگرفت؟ چرا کسی کاری نمی‌کند و جلوی دلال‌ها را نمی‌گیرند، همین پیازی که روی دست ما مانده است در عمان، کویت و امارات مشتری دارد اما یک کشاورز که نمی‌تواند محصول را صادر کند، مسئولان وزارت صمت کجا هستند؟ چرا از دلالان به عنوان بخش خصوصی یاد می‌کنند و سرنوشت ما را در دستان این افراد گذاشته‌اند؟

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با مهر می‌گوید: مشکلات مربوط به افت قیمت پیاز در کمیسیون کشاورزی مجلس بررسی شده است، قیمت کنونی در بازار زیر قیمتی است که کشاورزان هزینه کرده است.

ذبیح الله اعظمی افزود: مذاکراتی با تعاون روستایی انجام شده و قرار است محصول با قیمت دو هزار تومان خریداری شود که موجب بروز رقابت شود.

در سه استان جنوب شرق سطح قابل توجهی زمین کشاورزی زیر کشت پیاز رفته است و به دلیل قانون عرضه و تقاضا شاهد افت قیمت هستیم

وی گفت: جلسات مختلفی برگزار شده و رایزنی‌هایی با سفرای ارمنستان و روسیه انجام شده که زمینه صادرات محصول پیاز انجام شود.

وی با اشاره به خرید تضمینی محصول ادامه داد: این راه حلی کوتاه مدت است اما رقابت را بیشتر می‌کند و امیدواریم با ورود بخش خصوصی قیمت افزایش یابد.

اعظمی گفت: در سه استان جنوب شرق سطح قابل توجهی زمین کشاورزی زیر کشت پیاز رفته است و به دلیل قانون عرضه و تقاضا شاهد افت قیمت هستیم.

وی با تاکید بر لزوم صادرات محصول گفت: بازار داخلی جوابگو نیست و باید مسئولان اجرایی هر چه سریع‌تر برای صادرات محصول پیاز چاره اندیشی کنند.

به هر صورت داستان افت قیمت محصولات کشاورزی امسال با کاهش قیمت پیاز آغاز شده و با نزدیک شدن به فصول گرم برداشت گوجه، خیار، سیب زمینی و هندوانه هم شروع می‌شود و اگر مسئولان کاری نکنند این تراژدی اقتصادی تکرار خواهد شد.