به گزارش خبرنگار مهر، جمال عرف معاون سیاسی و رئیس ستاد انتخابات کشور صبح امروز (شنبه) در نشست خبری به مناسبت دهه فجر ضمن تبریک ولادت حضرت فاطمه (س) و آغاز دهه فجر و پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: در این ماه یک رئیسجمهور غیرمنطقی و مستکبر در کنار رفت و امیدواریم دولت جدیدی که در آمریکا کار را شروع می کند از سنت گذشته عبرت بگیرد و تعهدات خودش را بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ انجام دهد.
وی عنوان کرد: سال ۹۹ که به یک معنا مصادف با سال ۲۰۲۰ بود برای جمهوری اسلامی سالی سرنوشت ساز بود. دو اتفاق مهم در این سال روی داد. یکی پاندمی کرونا بود که تمام جهان را درگیر کرد و مشکلات کشور ما را مضاعف کرد. در عین حال تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه شکست خودش را نشان داد و استراتژی فشار حداکثری نتوانست ملت ایران را شکست دهد و نتیجه این شد که مقاومت فعال جواب داد.
رئیس ستاد انتخابات کشور در ادامه با بیان اینکه مهمترین اتفاقی که فراروی کشور در عرصه سیاسی وجود دارد انتخابات ۱۴۰۰ است، گفت: در این انتخابات هم دولت جدیدی به عنوان قوه مجریه سر کار خواهد آمد و هم انتخابات شوراها و میان دورهای در خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی را خواهیم داشت که امیدواریم با مشارکت خوب مردم همراه باشد.
معاون سیاسی وزیر کشور تصریح کرد: تقویم انتخابات به این شرح است که در ۱۹ اسفند ماه تقویم انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا شکل میگیرد و ثبت نامها و تشکیل هیئتهای اجرایی انجام خواهد شد. الان در تقویم این انتخابات هستیم و کسانی که میخواهند ثبت نام کنند باید مراحل را طبق اطلاعیهها طی کنند.
عرف گفت: در ۸ فروردین ۱۴۰۰ نیز انتخابات میاندورهای را داریم که با تشکیل هیئتهای اجرایی فرآیند این انتخابات هم انجام خواهد شد. تقویم این انتخابات مدتها شکل گرفته است و کارهای احرایی آن انجام میشود. در نهایت ۲۱ اردیبهشت دستور اجرایی انتخابات ریاست جمهوری صادر میشود. بنابراین وزارت کشور چند ماه پرکاری را خواهد داشت.
عرف در رابطه با نحوه ثبت نامها و نحوه برگزاری انتخابات گفت: قاعدتاً در تمام دنیا یکی از نهادهایی که تخت تاثیر کرونا قرار گرفت نهاد انتخابات بود. کشورهای مختلف به پروتکلهای مختلفی عمل کردند. ثبتنام قطعا به شکل الکترونیکی و غیرحضوری خواهد بود و تلاش میکنیم حضوری صورت نگیرد و افرادی که علاقمند هستند از طریق اپلیکیشنها ثبت نام خواهند کرد و نهایتا برای اینکه در قانون آمده افراد باید حضور پیدا کنند، در حد چند دقیقه افراد برای احراز هویت حضور خواهند یافت.
وی افزود: در فرآیند تبلیغات انتخابات تلاش میکنیم که تجمعات کاهش یابد. از طرفی میگویند برای افزایش مشارکت باید تبلیغات و تجمعات باشد اما از طرف دیگر میگویند این تجعات موجب تشدید بیماری کرونا خواهد شد. براساس پروتکلهای ابلاغی وزارت بهداشت باید کمترین تجمعات را داشته باشیم و فضای تبلیغات را به حوزه رسانه و فضای مجازی ببریم.
عرف گفت: شاید مهمترین قسمت برای ما همین تبلیغات باشد. ما ۲۰ روز تبلیغات داریم که مهترین مشکل ما این ۲۰ روز خواهد بود. تلاش میکنیم که پروتکلها تدوین و ابلاغ خواهد شد و ستادهای انتخاباتی توجیه خواهند شد. اگر این مرحله را پشت سر بگذاریم، روز انتخابات با چارچوبهایی که داریم برگزار خواهد شد.
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: قانون به ما اجازه افزایش روز رأیگیری را نداد اما افزایش ساعت امکانپذیر است و احتمال دارد کار رأیگیری را زودتر شروع کنیم که فرصت بیشتری برای مردم وجود داشته باشد تا مشارکت کنند. تلاش میکنیم فضای ایمنی برای مردم ایجاد کنیم تا کسانی که میخواهند رأی دهند دغدغه بیماری را نداشته باشند.
معاون سیاسی وزیر کشور در رابطه با برگزاری انتخابات الکترونیک و طرح اصلاح قانون انتخابات که در مجلس مورد بررسی قرار گرفته است، بیان کرد: در رابطه با دو طرحی که مجلس شورای اسلامی داشت تا این لحظه در خصوص انتخابات شوراها، براساس آخرین جلسه ای که خدمت رئیس مجلس و هیئت مرکزی نظارت مجلس برای انتخابات شوراها بودم، در آنجا بحث شد که این طرح به این انتخابات نخواهد رسید. بنابراین برای انتخابات شوراها براساس قانون گذشته عمل خواهیم کرد.
عرف گفت: در مورد طرح اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری تا جایی که در جریان هستم، ایرادهایی بر عدم تطبیق و صدق کلی در مجمع تشخیص گرفته شده است. ایرادها به مجلس داده شده و مجلس باید برطرف کند و به شورای نگهبان بفرستد و به نظر میرسد این طرح هم به انتخابات ۱۴۰۰ نخواهد رسید، ولی اگر رسید ما طبق قانون عمل خواهیم کرد.
عرف تاکید کرد: در آخرین مذاکراتی که با شورای نگهبان داشتیم به این جمع بندی نرسیدیم که در انتخابات پیش رو از صندوق الکترونیک استفاده کنیم. فرآیندها قبل از صندوق الکترونیکی است. اما با هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها در این زمینه به توافق رسیدیم که بتوانیم ۱۰ هزار شعبه در کشور را به صورت الکترونیکی برگزار کنیم. ما پیشنهادی داشتیم که در کلانشهرها از صندوق الکترونیکی استفاده کنیم زیرا سرعت اعلام نتایج را بالا میبرد اما دوستان گفتند ما با اصل آن موافقیم ولی درمورد مکان بعدا توافق کنیم. کف برگزاری انتخابات الکترونیکی ۱۳۹ شهر چهار سال پیش خواهد بود.
وی در پاسخ به سوالی درخصوص ثبت نام بانوان در انتخابات ریاست جمهوری و همچنین اینکه تکلیف کسانی که کارت ملی یا شناسنامه جدید ندارند در روز انتخابات چه خواهد بود؟، گفت: در مورد ثبت نام خانمها برای انتخابات ریاست جمهوری، انچه که قانون به ما ابلاغ شود عمل خواهیم کرد. این از وظایف شورای نگهبان است که به وزارت کشور ابلاغ کند که این تعداد افراد کسانی هستند که از مرحله صلاحیت عبور کردند و شما بعنوان کاندیدا در لیست بیاورید.
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: در مورد داشتن کارت ملی جدید در روز انتخابات باید بگویم آنچه در انتخابات قبلی عملی شد وزیر کشور باید دستور دهند تا برای کسانی که کارت ملی ندارند به سرعت تامین شود. معاون وزیر و رئیس سازمان ثبت در این زمینه تلاش میکند. در این مساله یکسری نکات فنی وجود دارد که در حال حل و فصل است. اما از جهت احراز هویت ما مشکلی نداریم. در انتخابات قبلی ۹۹ درصد هویت افراد به صورت الکترونیکی انجام شد.
عرف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اصلاح قانون انتخابات تغییری در روند انتخابات از مرحله ثبت نام تا شمارش آراء ایجاد میکند؟ و جزئیات اطلس امنیتی انتخابات چیست؟، گفت: اگر این طرح تبدیل به قانون شود این تغییرات انجام خواهد گرفت. تا این طرح ابلاغ نشود نمیتواند در موردش قضاوت کرد.
وی ادامه داد: ما در هر دوره ای از انتخابات ستاد امنیت انتخابات را داشتیم که ریاست آن برعهده معاون امنیتی وزیر کشور است. چالش ها و فرصت های امنیتی را در این ستاد بررسی می کنند. به دلیل سوابق حوزههای انتخاباتی، طرح هایی مورد بررسی قرار میگیرد. در تمام این طرح های امنیتی که ماهیتی پیش بینی و پیشگیری خواهد داشت، اطلس امنیتی شکل خواهد گرفت.
رئیس ستاد انتخابات کشور در پاسخ به سوالی درخصوص طرح اصلاح انتخابات، گفت: طرح اصلاح قانون انتخابات دست وزارت کشور نیست بنابراین چون این طرح دست ما نیست نمی توانیم حرف قطعی در مورد آن بزنیم. اگر قانون شد باید اجرا کنیم. ما اسفند ماه وارد عملیات اجرایی انتخابات می شویم و هر طرحی که بخواهد تبدیل به قانون شود باید تا آن زمان ابلاغ شود. نمیتوان عملیات را شروع کنیم بعد به ما بگویند طبق قانون جدید مسیر را تغییر دهید.
عرف در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه وزیر کشور اعلام کرده طبق نظرسنجی انتخابات ۱۴۰۰ انتخابات پرشوری نیست، گفت: با تجمعات انتخاباتی شور انتخابات شکل میگیرد لذا باید با وزارت بهداشت مفصل بحث کنیم و جزئیات آن را مشخص کنیم. قرار شد معاون انتظامی که رئیس کمیته اجتماعی ستاد کرونا است محوریت این موضوع را برعهده بگیرد و پروتکلها را تدوین کنند. اصل این است که یک تعادلی را ایجاد کنیم. ما اجازه نداریم که برای پرشور کردن انتخابات سلامت مردم را به خطر بیاندازیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه در انتخابات سال ۹۶ در حدود ۱۳۹ شهر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا را به صورت الکترونیکی برگزار کردید، آیا به این تعداد در انتخابات ۱۴۰۰ اضافه نخواهد شد؟، گفت: فرآیند تولید صندوق الکترونیک فرایند زمانبری است. از انتخابات سال قبل مجلس این فرآیند را دنبال کردیم و از مراجع ذیربط در مورد آن سوال کردیم. امسال هم برای انتخابات ۱۴۰۰ سوالاتی کردیم که ابهامات و ایراداتی داشتند. شورای نگهبان تعدادی صندوق در اختیار ما گذاشته است .
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: آقای وزیر کشور حتی در جلسه ای که با آیت الله جنتی داشتند و بنده هم بودم، این موضوع را مطرح کردیم و به شورای نگهبان گفتیم شما صندوق الکترونیکی را طراحی کنید و ما از آن استفاده کنیم. اگر ابهاماتی در مورد صندوقهای ما دارید، ما اصرار نداریم حتما از صندوقهای ما استفاده کنید. هر صندوقی که شما مدنظر دارید را به ما بدهید. البته تا الان این مساله حل نشده است.
عرف گفت: برای ساخت دستگاههای احراز هویت، ۶ ماه زمان برد زیرا فرآیند ساخت آن کار ساده ای نیست. این دستگاهها باید به آزمایشگاه برود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر هیچ امکانی برای ساخت هیچ صندوق الکترونیک وجود ندارد، گفت: بنابراین ما براساس داشتههایمان عمل میکنیم. داشته های ما ۳۳ هزار صندوق است و تجربه قبل نشان داد در همان ۱۳۹ شهر یا معادل آن میتوانیم انتخابات را الکترونیکی برگزار کنیم.
معاون سیاسی وزیر کشور در پاسخ به سوالی درخصوص ثبت نام غیرحضوری، گفت: ثبت نام غیرحضوری در سراسر کشور انجام خواهد شد، هم در انتخابات ریاست جمهوری و هم در سایر انتخاباتها. این حداقل کارهایی است که میتوانیم در شرایط کرونایی انجام دهیم. امیدواریم به لحاظ بهداشتی در تمام مراحل انتخابات ۱۴۰۰ هیچ هزینهای را به کشور تحمیل نکنیم.
وی در پاسخ به سوالی در رابطه با اظهارات وزیر کشور مبنی بر فضای سرد انتخاباتی در انتخابات ۱۴۰۰ تصریح کرد: در ایجاد فضای سرد انتخابات علاوه بر عوامل اجرایی عوامل سیاسی هم دخالت دارند. ما ۱۲۰ حزب مجوز دار در کشور داریم و باید اجازه دهیم این احزاب قانونی یا به صورت ائتلاف یا قانونی وارد انتخابات شوند. حدود ۱۲ جبهه داریم که در آنها حدود ۱۲۰ حزب وجود دارد و اینها اگر ورود کنند و فضا را عمومی کنند در نهایت مردم تعیین می کنند که کدام گروه و حزب یا گرایش را انتخاب کنند.
عرف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا امکان دارد انتخابات به صورت پستی یا اینترنتی برگزار شود؟، گفت: بحث امنیت در اخذ رأی حرف اول را میزند. ممکن نیست در فضای مجازی بتوان انتخابات اینترنتی برگزار کنیم. در مورد انتخابات پستی هم در قانون ما چیزی نیامده و اشارهای به آن نشده بنابراین این مساله به صورت کامل منتفی است.
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: آقای وزیر اخیرا براساس یکسری نظرسنجی ها اعلام کردند که شرایط شور انتخابات در سال ۱۴۰۰ به دلایل متعددی پایین تر از قبل است. ما تحت تحریم های ظالمانه و فشار اقتصادی بود. یکی از دغدغه های ما عوامل اجرایی شعب انتخابات است که به کرونا مبتلا نشوند. یکی از پیشنهادات این بود که عواملمان را جزو کسانی بگذاریم که واکسیناسیون بشوند.
وی تصریح کرد: یکی از پیشنهادات ما این بود که انتخابات را در ۲ روز برگزار کنیم اما منتفی شد زیرا گفتند در قانون نیامده است. بنابراین روز انتخابات همان ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ است و کاری که میکنیم این است که ساعات رأی گیری را افزایش دهیم. یکی دیگر از کارها این است که شعب را افزایش دهیم. در آخرین جلسه به این نتیجه رسیدیم که ۱۰ درصد شعب را نسبت به انتخابات قبلی افزایش دهیم و در حال عملیاتی کردن آن هستیم. قصد ما این است که تا میتوانیم تراکم را در شعب انتخاباتی کم کنیم و به دیگر شعب سرشکن کنیم.
معاون سیاسی وزیر کشور در پاسخ به سوالی درخصوص اظهارات اخیر رحمانی فضلی مبنی بر فضای سرد انتخاباتی، گفت: یکسری عوامل سیاسی هم در ایجاد این فضا تاثیرگذار است. همه سلایق سیاسی در این انتخابات باید حضور داشته باشند. ما ۱۲۰ حزب مجوز دار در کشور داریم و باید اجازه دهیم تمام این احزاب قانونی یا به صورت ائتلاف یا قانونی وارد انتخابات شوند.
عرف گفت: قانون جدید اجازه فعالیت جبهه را داده است یعنی چند حزب میتوانند یک جبهه را تشکیل دهند. حدود ۱۲ جبهه داریم که در هرکدام از این جبهه ها حدود ۵ تا ۲۰ حزب وجود دارند اینها اگر فعالیت کرده و فضا را عمومی کنند. باید فضایی ایجاد شود که همه این جبهه ها وارد انتخابات شوند و در نهایت مردم هستند که میگویند کدام گروه، حزب یا گرایش انتخاب شود.
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص فراخوان وزارت کشور برای نظرخواهی از نخبگان جهت چگونگی برگزاری انتخابات، گفت: ستاد انتخابات فراخوانی را اعلام کردند و تعداد قابل توجهی از نخبگان کشور نظراتشان را اعلام کردند. یک بخشی از این نظرات را جمعبندی کردیم. ما با همه استانداران و فرمانداران هم این نظرات را بحث کردیم. برخی پیشنهادات خارج از مسائل قانونی بود. ما در چارچوب مقررات باید انتخابات را برگزار کنیم.
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: برخی از این پیشنهادات، پیشنهادات خوبی بود. در آخرین جلسه ستاد انتخابات این پیشنهادات ارائه شد و قرار شد بخشی از این پیشنهادات در دستور کار قرار بگیرد. آنهایی که پیشنهاداتی دارند باید مقررات و قوانین جمهوری اسلامی مدنظرشان باشد و تصور نکنند اگر یک طرحی در فلان کشوری انجام شده است، ما هم میتوانیم در ایران انجام دهیم.
عرف در پاسخ به این سوال که آیا نباید قانون انتخابات در دوره کرونا مورد بازبینی قرار بگیرد؟ و اینکه برای آنهایی که مبتلا به کرونا هستند تمهیدی اندیشیده اید؟، گفت: همه دستورالعملها دو سه دسته میشوند. یک دسته به شعبه و رعایت پروتکل های بهداشتی مربوط می شود که همه آن را عمل خواهیم کرد. ما انتخابات روسیه و کره جنوبی را ارزیابی کردیم. ما از وزارت امور خارجه خواستیم تجارب کشورهایی که در دنیا در این دوران انتخابات برگزار کرده اند را در اختیار ما قرار دهد.
وی ادامه داد: مثلا در دنیا برای اخذ رأی کسانی که مبتلا به بیماری هستند، به منازلشان رفتهاند یا اعلام کردند مبتلایان به شعبی مراجعه کنند که ایزوله است. دسته دیگری به افزایش شعب و دسته دیگر به افزایش روزهای انتخابات مربوط میشود. ما در وزارت کشور بحثی را دنبال میکنیم که انتخابات در شرایط اورژانسی و اضطراری چگونه باید برگزار شود. خب این مساله در قانون دیده نشده است.
معاون سیاسی وزیر کشور گفت: این مساله را قانونگذاران در آینده باید مدنظر قرار بدهند. حتی ما در لایحه جامع انتخابات این مساله را مدنظر قرار ندادیم. باید در آینده دست مجری انتخابات باز شود.
عرف تاکید کرد: آنچه جمهوری اسلامی را دوام داده، وحدت، همبستگی بوده است. ما باید تلاش کنیم انسجام و وحدت را حفظ کنیم. طبیعت انتخابات این است که ما بحث خواهیم کرد و همه افراد میآیند و دولت مستقر را مورد نقد قرار میدهند. اما بین نقد و تخریب و تخطئه فاصله زیادی وجود دارد.
وی ادامه داد: در جمهوری اسلامی همه درون یک کشتی نشستهایم. دولت ها می آیند و وظایفی را انجام میدهند و از سوی مردم نمره میگیرند ولی آنچه میماند نظام جمهوری اسلامی ایران است. در جریان انتخابات و تحرکات آن حواسمان به وحدت و انسجام ملی باشد تا لطمه ای به آن وارد نشود. این انتخابات قرار است از طریق یک صندوق انجام بگیرد.
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: ما هرقدر می توانیم در آغاز سده جدید و گام دوم انقلاب باید این وحدت را حفظ کنیم و اجازه ندهیم شقاق و شکاف ها روی آن تاثیر بگذارد. در پایان هرکه رای بیاورد هم رئیسجمهور خواهد شد و همه از او حمایت خواهند کرد. این مسیر باید مسیر سنجیده باشد. متاسفانه برخی اقدامات اخیرا صورت گرفته است. این کارها و برخوردها بیش از آنکه رئیس جمهور مستقر را مورد هدف قرار بدهد نهاد ریاست جمهوری را مورد آسیب قرار می دهد.
عرف گفت: ما کاری نکنیم که نهادهای کشور بی اعتبار شوند. در ماجرای انتخابات مجلس، یکی از عللی که کمتر به آن توجه شده این است که نهاد قانونگذاری را تضعیف کردیم. نباید در انتخابات ریاستجمهوری، نهاد ریاست جمهوری را ضعیف کنیم. در نقدها و بحث ها باید نهادها را تقویت کنیم.