به گزارش خبرگزاری مهر، به همت اداره کل همکاریهای فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور و همکاری رایزنیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تونس و فرانسه، نشست تخصصی: «نقش زن مسلمان در جامعه مدرن با الگوگیری سیره حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)» با حضور اساتیدی از جمهوری اسلامی ایران، فرانسه و تونس به صورت مجازی و به زبان فرانسوی برگزار شد.
در آغاز این نشست، دومینیک هنزن، پژوهشگر ادیان و فعال مدنی فرانسه در حوزه زن به ایراد سخن درباره وضعیت زن و ضرورت ایجاد جایگزین در زندگی شخصی و خانوادگی و نیز اجتماعی او در جامعه و همچنین ایجاد یک جامعه انسانی مسئول پرداخت و بیان داشت که این امر، با پیروی از سیره حضرت فاطمه (س) و پذیرفتن آن به عنوان الگوی موفق تأسیس چنین جامعهای ممکن میشود.
هنزن همچنین به نقشهای مهمی اشاره کرد و گفت: زن در سطح شخصی، مانند رابطهاش با خداوند، همسر و فرزندان تا سطح اجتماعی از طریق مفهوم تکافل و یاری دیگران از آن برخوردار است، و در این رابطه به الگوی حضرت زهراء سلام الله علیها و نقش آن در مقابله با ظلم اشاره کرده و بیان داشت: کاری که ایشان انجام دادند، در بیان اهمیت زن مسلمان در جامعه معاصر تأثیر داشت و این مهم، برگرفته از سیره زندگی ایشان بود.
هنزن همچنین بر ضرورت فهم نقش اصلی زن در حفظ آرامش بین خود و مرد متمرکز شد و آن را هسته اصلی در بنیان جامعه و در نتیجه ایجادگر یک جامعه متکامل خواند و بیان داشت که این امر، بدین معنی نیست که زن باید تحت عنوان مساوات، همه نقشهایی که جز تخصص مرد است را بر عهده بگیرد، بلکه تحقق معنای سکینه، مستلزم آن است که هر یک از زن و مرد، نقشی را بر عهده بگیرند که از سوی خداوند عزوجل برعهدهشان نهاده شده است و در امور دیگری دخالت نکنند. بنابراین، اختلاف میان زن و مرد از نگاه اسلامی، عین تکامل است و نقص نیست.
در ادامه این نشست، صفورا ترک لادانی؛ استادیار دانشگاه اصفهان، پژوهشگر امور دینی و فعال حوزه زنان در عرصههای بینالمللی، درباره چگونگی الگوگیری از حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در جامعه معاصر به سخنرانی پرداخت.
ترک لادانی سخن خود را با تبیین جایگاه و وضعیت زن در دوران پیش از اسلام و پس از اسلام و از طریق طرح مسئله مساوات بین مرد و زن و تبیین آن با نگاه قرآنی آغاز کرد و در ادامه، الگوهایی از زن مسلمان مانند حضرت خدیجه و حضرت فاطمه زهرا (س) را در طول تاریخ معرفی کرد که عنصری قوی در تأسیس یک جامعه موفق اسلامی به شمار میآمدند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، به بررسی آرای متفکران بزرگ از جمله حضرت آیت الله خامنهای درباره زن پرداخت که گفتند زن با وجود ظرافت خلقت خود، میتواند به کمالات و فضائل دست یابد.
این استاد دانشگاه افزود: گفتمانی که نگاه فرومایه به زن محجبه مسلمان دارد، نتیجه استعمار فرهنگی و ظلمی است که بسیاری از جنبشهای فکری در نگاه معاصر پسا استعماری خود به زن دارند.
در پایان این نشست، خانم ذهبیه فاهم؛ فعال جامعه مدنی و رئیس و بنیانگذار انجمن فرهنگی البناء تونس، درباره نقش زن و جایگاه او در جامعه اسلامی و ضرورت اقتدا به سیره حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها به عنوان الگو سخن گفت.
خانم فاهم در سخنان خود به این نکته توجه داد که زن در جامعه معاصر، نقشهای زیادی از جمله نقش فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی بر عهده دارد، اما برجستهترین نقش زن مسلمان، توجه به خانه و خانواده است.
به گفته خانم فاهم زنی که به خانه و خانوادهاش توجه میکند، هسته پاکی برای جامعه میسازد و با این امر، مسئولیت بزرگی در موفقیت این امر به واسطه حفظ آرامش در خانواده بر عهده دارد.
خانم کریستین زهرا گیوم استاد دانشگاه، خبرنگار و فعال اجتماعی از فرانسه نیز دبیری این نشست مجازی را بر عهده داشت.
گفتنی است این نشست، به همت اداره ارتباطات فرهنگی بینالمللی زنان اداره کل همکاریهای فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور برگزار شد.