خبرگزاری مهر، گروه استانها: پیلهوران خراسانجنوبی طی سالهای متمادی نقش بی بدیلی در توسعه صادرات با کشور افغانستان داشتهاند که این مهم بر هیچکس پوشیده نیست. اما این روزها پیلهوران مرزنشین استان با مشکلات عدیدهای در حوزه مالیات رو به رو هستند.
این مشکلات از آنجا ناشی میشود که گاه صادراتی به نام پیلهور توسط برخی از شرکتها و افراد انجام میشود ولی در این بین پیلهور تنها نقش حقالعمل کار و واسطه را دارد اما مالیات به حساب و برای پیلهور منظور شده است.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند در جلسه کمیسیون مدیریت واردات، توسعه صادرات، حمل و نقل و ترانزیت و گمرک اتاق بازرگانی بیرجند که با موضوع بررسی مسائل و مشکلات مالیاتی پیلهوران خراسانجنوبی برگزار شد، اظهار کرد: در خراسانجنوبی تا چند سال قبل چهار بازارچه مرزی فعال بود.
علیرضا خامهزر بیانکرد: در سالهای بعد دولت افغانستان به دلایلی بازارچههای مرزی ما را به صورت یکطرفه بست، در حالی که بسیاری از بازارچههای ما فعال و شناخته شده بودند.
وی با اشاره به اینکه یکی از شرایط داشتن کارت پیلهوری سکونت در مرز بود، ادامهداد: تعطیلی بازارچههای مرزی مشکلاتی را برای پیلهوران ما در حوزه تجارت به وجود آورد.
مالیات برای پیلهور، سود تجارت به کام دیگری
وی افزود: در برخی از صادراتها به کشور افغانستان، صادرات به نام پیلهور انجام میشود ولی گردش مالی در حساب پیلهور نیست و تنها از مجوز پیلهور استفاده شده است.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات بیرجند ادامهداد: در برخی دیگر از صادراتها، صادرات به نام شرکت تولیدکننده انجام میشود ولی پول به حساب پیلهور میرود و در مورد سوم هم صادرات به حساب شرکت تولیدی و هم گردش مالی به حساب او انجام میشود.
خامه زر با بیان اینکه این مسائل، مشکلاتی در حوزه مالیات برای پیلهوران به وجود آورده است، گفت: امیدواریم در این زمینه دستگاههای ذیربط مساعدت لازم را داشته باشند.
وی اظهار کرد: در حوزه مالیات متأسفانه برخی از پیلهوران به واسطه عدم آشنایی با برخی از تکالیف قانونی اظهارنامه ندادهاند و از این جهت تعدادی از آنان کارتهایشان مسدود شده که در این زمینه نیز باید تدبیری اندیشیده شود.
در حوزه مالیات متأسفانه برخی از پیلهوران به واسطه عدم آشنایی با برخی از تکالیف قانونی اظهارنامه ندادهاند و از این جهت تعدادی از آنان کارتهایشان مسدود شده که در این زمینه نیز باید تدبیری اندیشیده شود رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند ادامهداد: اگر کسی تعهدات ارزی خود را نیز به موقع و دقیق انجام ندهد بی شک مسائل مرتبط با معافیت مالیاتی او نیز تحت تأثیر قرار گرفته و با مشکلاتی رو به رو میشود.
خامه زر گفت: متولیان امور مالیاتی به این نکته توجه داشته باشند که گاه صادرات تنها به نام پیلهور انجام میشود ولی کالا مال دیگری است و باید به راهی را بیابیم که مالیات پیلهوران را بر اساس درآمد واقعی آنان محاسبه کنیم.
وی یادآور شد: بارها گفتهام نقش یک پیلهور در صادرات با افغانستان به هیچ وجه کمتر از یک صادرکننده واقعی نیست.
درد دل پیلهوران
محمد رضا نجفی نماینده پیلهوران خراسانجنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: از سال ۹۶ طبق ماده ۱۴۶ قانون مالیاتهای مستقیم اظهارنامه مالیاتی به اضافه دفاتر یا اسناد جهت تعیین میزان و پرداخت مالیات کفایت میکند ولی از ما هم دفاتر و هم اسناد را خواستند.
وی بیانکرد: ما خریدار و فروشنده کالا نیستیم که اسناد داشته باشیم بلکه ما به عنوان پیلهور تنها صادراتی را انجام دادهایم.
نماینده پیلهوران خراسانجنوبی یادآور شد: برخی از پیلهوران خراسانجنوبی از سال ۹۰ به علت عدم آگاهی و اطلاع اظهارنامه مالیاتی را ارائه نکرده و از همان زمان از فعالیت محروم شدند که امیدواریم با مساعدت متولیان امر این مشکل حل شود.
نجفی گفت: ما خود را موظف به پرداخت مالیات میدانیم، به شرط اینکه مالیات تعیین شده حق ما باشد.
سید محمد کاظمی از دیگر پیلهوران خراسانجنوبی نیز در این جلسه بیانکرد: شرکت پتروشیمی خراسان با یک شرکت افغانستانی قرارداد دارد و پولهای این قرارداد به حساب ما میآمده است و ما به حساب شرکت و برخی تجار حواله میکردیم.
وی اظهار کرد: بر اساس اینجا به جایی در سال گذشته حدود یک میلیارد برای ما مالیات تعیین شده است در حالی که این مالیات بر اساس درآمد ما نبوده است.
کاظمی با بیان اینکه ما در اصل خرید و فروش هیچ نقشی نداشتهایم، ادامهداد: تنها پولی به مدت چند روز یا یک هفته در حساب ما بوده است و بعد آن را حواله کردهایم و نباید بر این اساس برای ما مالیات تعیین شود.
غلامحسین راستگو نژاد عضو اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این جلسه اظهار کرد: از سال ۹۰ صادرات به کشور افغانستان به نام شرکتی داشتهایم و شرکت فاکتور را به نام من صادر کرده است و اداره کل امور مالیاتی نیز بر اساس فاکتورها برای ما مالیات نوشت.
از سال ۹۱ درگیر یک پرونده مالیاتی هستم
وی بیانکرد: این مسئله مشکلات عدیدهای برای من ایجاد کرد و البته پیگیریهای مختلفی انجام دادم و از سال ۹۱ درگیر این پرونده هستیم.
راستگو نژاد با بیان اینکه من صادرات را بخاطر برخی از سخت گیریها تعطیل کردم، ادامه داد: ما مالیات را پرداخت میکنیم ولی این مالیات باید بر اساس درآمدهای واقعی و دقیق پیلهور تعیین شود و اجحافی در حق او صورت نگیرد.
خواجه محمد احراری از دیگر پیلهوران خراسانجنوبی در این جلسه بیانکرد: جلسات مختلفی برای حل مشکل مالیاتی پیلهوران برگزار شده است ولی به نظر میرسد تا زمانی که اراده جدی وجود نداشته باشد، این مشکل حل نمیشود.
وی با اشاره به اینکه مالیات باید عادلانه وضع شود، ادامهداد: تا چه زمانی باید این جلسات و پیگیریها انجام شود تا مشکل پیلهوران حل شود.
میدانیم حقالعمل کار هستند
سعید بهشتیراد، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسانجنوبی گفت: تلاش ما بر این است که بر اساس کارمزد واقعی پیلهوران و هزینهای که از صاحب بار و صاحب کالا دریافت کردهاند، مالیات برای آنان تعیین شود.
وی اظهار کرد: ما میدانیم که در بسیاری از موارد پیلهوران صاحب کالا نیستند بلکه تنها حقالعمل کار هستند تا کالایی از یک کارخانه به افغانستان صادر شود.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسانجنوبی با بیان اینکه در هر حال دولت ارز حاصل از صادرات را نیاز دارد، بیانکرد: همانطور که درآمد حاصل از مالیات برای ما دارای اهمیت است باید صادرات غیرنفتی نیز مهم باشد.
بهشتی راد با اشاره به اینکه عقبه صادرات غیرنفتی تولید است، ادامه داد: اگر پیلهوری نباشد که صادراتی انجام شود، واحدهای تولیدی در بخشهای مختلف با مشکل رو به رو میشوند.
وی گفت: ما بیان کردهایم که دریافت مالیات از پیلهوران بر اساس ضرایب واقعی باشد اما متأسفانه طبق این ضرایب عمل نشده است.
فعالیت پیلهوران به شرط رفع تعهد ارزی
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسانجنوبی با اشاره به اینکه پیلهوران نیز باید وظایف قانونی خود را به موقع انجام دهند، اظهار کرد: اگر پیلهوری رفع تعهد ارزی خود را انجام ندهد کارت پیلهوری او را ابطال خواهیم کرد.
بهشتیراد یادآور شد: در سال جاری تلاش کردهایم برای کسانی که میخواهند کارت پیلهوری بگیرند، کلاسهای آموزشی برگزار کنیم تا با وظایف خود در حوزه مالیات و تجارت آشنا شوند و در فعالیتهای خود با مشکل رو به رو نشوند.
ابوالحسن ظفرنیا، معاون امور گمرکی اداره کل گمرکات خراسانجنوبی نیز در این جلسه با بیان اینکه امروز به جای معافیت از مالیاتی سخن از مالیات با نرخ صفر است، اظهار کرد: برای برخورداری از مالیات با نرخ صفر باید تکالیفی را پیلهوران و تجار مراعات کنند.
وی بیان کرد: ارائه به موقع اظهارنامه و دفاتر و اسناد از جمله تکالیف برای برخورداری از مالیات با نرخ صفر است که متأسفانه این اتفاق توسط برخی از پیلهوران نیفتاده است.
صادرات ۳۶ میلیون دلاری توسط پیلهوران
معاون امور گمرکی اداره کل گمرکات خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در ده ماه سال جاری ۳۶ میلیون دلار صادرات توسط پیلهوران خراسان جنوبی صادرات داشتهایم و باید اظهارنامهها و برگشت ارز آن به موقع انجام شود چرا که در غیر این صورت برای آنان مشکلاتی به وجود خواهد آمد.
ظفرنیا گفت: قبل از اینکه هر فعالیت تجاری انجام دهیم باید با تکالیف خود در بخشهای مالیاتی و تجاری و … آشنا شویم.
سید حسن عسکری معاون امور مالیاتی اداره کل امور مالیاتی نیز در این جلسه گفت: اگر قانون را سرلوحه کار خود قرار بدهیم بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
ارائه اظهارنامه مالیاتی یک اصل بدیهی در تجارت است
وی اظهار کرد: وقتی که دوستان کارت پیلهوری دارند ولی اظهارنامه مالیاتی خود را به موقع نمیدهند به صورت طبیعی مشکلاتی ایجاد میشود در حالی که ارائه اظهارنامه مالیاتی یک اصل بدیهی و اولیه در تجارت است.
عسکری با تأکید بر اینکه در قانون تکالیف مؤدی مالیاتی مشخص و معین است، بیان کرد: تبصره ماه ۱۴۶ قانون مالیاتهای مستقیم پیرامون ارائه اسناد و دفاتر و ارائه اظهارنامه برای تعیین میزان مالیات در راستای شفاف سازی اقتصاد کشور است.
وی گفت: هر چند برخی از قوانین برای نقاط مرزی و دور افتاده کشور مشکلاتی را ایجاد میکند ولی تغییر قانون بر عهده ما نیست و چارهای جز اجرای قوانین را نداریم.
قانون در مرز ماهیرود و بازرگان یکسان اجرا میشود
جعفر احسانی مهر مدیرکل امور مالیاتی خراسانجنوبی نیز در این جلسه با بیان اینکه ما چارهای جز حرکت در مسیر قانون نداریم و نمیتوانیم فراتر از قانون حرکت کنیم، اظهار کرد: قانون عام است و برای فعالان در مرز بازرگان و مرز ماهیرود به طور یکسان اجرا میشود.
وی با اشاره به اینکه فعالیتهای اقتصادی باید به سمت شفاف سازی حرکت کند، بیانکرد: در راستای همین شفاف سازی، بانک مرکزی بسیاری از حسابهای فاقد شبا را بست.
مدیرکل امور مالیاتی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه مؤدیان مالیاتی باید اظهارنامه مالیاتی، دفاتر و هم اسناد خود را ارائه دهند، گفت: در حال حاضر بر اساس قانون جدید معافیت مالیاتی نداریم بلکه سخن از نرخ صفر مالیاتی است.
احسانی مهر اظهار کرد: ما برای دهه فجر برنامهای داریم که بر اساس آن در بازارچههای مرزی مستقر شویم تا با ارتباط نزدیکتر با پیلهوران نسبت به آگاه سازی آنان از مسائل حقوقی و قانونی اقدام کنیم.
همراه و کمک کار پیلهوران هستیم
وی بیانکرد: اگر در موردی شرکتی به نام پیلهور فاکتور صادر کرده و پیلهور نیز بعد از اعلام اداره کل امور مالیاتی متوجه این قضیه شده است، حتماً همکاری و همیاری لازم را با مؤدی مالیاتی و پیلهور خواهیم داشت تا احقاق حق صورت گیرد.
مدیرکل امور مالیاتی با اشاره به نقش تجار و پیلهوران در توسعه استان ادامهداد: در نه ماهه سال جاری از همین درآمدهای مالیاتی مبالغی به استان برای فعالیتهای عمرانی دادهایم.
احسانی مهر گفت: وصولی مالیاتها بی شک برای توسعه کشور و در نهایت رشد استان و مناطق محروم هزینه میشود.
وی با بیان اینکه تمایل ما بر این است با بهرهگیری از قوانین مالیاتی به سمت و سویی برویم که فعالیتهای اقتصادی رونق گیرد، افزود: ما در محدوده اختیارات قانونی در حوزه مواردی چون تقسیط مالیاتها در خدمت پیلهوران هستیم.
مدیرکل امور مالیاتی خراسان جنوبی یادآور شد: وقتی بحث شفافیت اقتصادی در کشور مطرح است ما مجبوریم از مؤدی مالیاتی و پیلهوران درخواست اسناد و دفاتر را برای تعیین میزان بر درآمد را داشته باشیم و قانون این را از ما مطالبه میکند.