کاشمر - مصوبه دردسرساز در خصوص ادغام دانشگاه دولتی کاشمر سبب ایجاد سردرگمی بین مسئولان و مردم این شهرستان شده چالشی که حل آن با مدیریت صحیح امکان پذیراست.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: سیاست‌ها و ضوابط اجرایی حاکم بر آمایش آموزش عالی در اسفند ماه سال ۹۴ در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و در تیرماه سال ۹۵ توسط وزیر ابلاغ شد و از آن زمان تاکنون روند توسعه آموزش عالی دولتی در شهرستان‌هایی مثل کاشمر با چالش‌های بسیاری رو به رو شده است و امکان توسعه رشته‌ها و جذب هیأت علمی محقق نشد و دانشگاه در تخصیص بودجه متناسب با رشد پذیرش دانشجو دچار مشکلاتی شد.

بر اساس دستور هیأت امنا در سال ۹۷، سندآمایش مرکزآموزش عالی کاشمر توسط تیم مورد تأیید وزارت تهیه شد اما حتی توسط خود هیأت امنا مورد اقبال و توجه قرار نگرفت. پس از آن باز هم به‌دستور هیأت امنا سند راهبردی دانشگاه توسط دانشگاه فردوسی تهیه شد که در آن اصلاً بحث تجمیع مراکز دانشگاهی مطرح نشده بود و در جلسه اخیر هیأت‌امنای استان نیز به تصویب رسید. حال پس از تصویب این طرح‌ها و بعد از گذشت ۵ سال از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، سخن از تجمیع سه مرکز دانشگاهی تربت حیدریه، کاشمر و گناباد شده و به دانشگاه معین استان (فردوسی مشهد) ابلاغ شده است. در این میان به نظر می‌آید که مجتمع آموزش عالی گناباد وارد این طرح نخواهد شد. در ظاهر تجمیع با هدف تشکیل یک دانشگاه جامع در جنوب استان است اما در واقع سازمان مرکزی و اختیارات مدیریتی به تربت حیدیه واگذار خواهد شد.

ادغام دانشگاه‌ها خلاف قانون

طی سال‌های اخیر با فعالیت مرکز آموزش عالی در کاشمر شرایط تحصیل رایگان دانشجویان چهار شهرستان اقماری انتزاع یافته از کاشمر را فراهم شده و همه می‌دانند که محیطی به نام دانشگاه دولتی ثبت شده و در رشته‌های مختلف در مقاطع کارشناسی دارای دانشجو ست و فعالیت می‌کند و ظرفیت‌ها توسعه و رشد را دارد، لذا انتظار این است که با قوت سال‌های گذشته ارتقا پیدا کند.

نماینده مردم کاشمر، خلیل آباد، بردسکن و کوهسرخ در مجلس شورای اسلامی در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار مهر می‌گوید: طی ماه‌های گذشته با وزیر علوم و معاونان وی و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی مکاتباتی داشته و پیگیر موضوع اجرای طرح ساماندهی و تجمیع مراکز آموزش عالی و وضعیت مرکز آموزش عالی کاشمر بوده‌ام.

حجت الاسلام جواد نیک‌بین ادامه می‌دهد: از قبل مصوبه‌ای تحت این عنوان آمایش علمی دانشگاه‌ها وجود داشته که قرار بود ادغام مراکز آموزش عالی بر آن اساس انجام شود.

وی با تاکید براینکه به نمایندگی از مردم حوزه انتخابیه‌ام مخالف ادغام تنها دانشگاه دولتی منطقه هستم تاکید می‌کند: در صورت اجرای آن، حتماً طرح سوال خواهم کرد و تا جایی که توان داشته باشم جلوی اجرای این طرح می‌ایستم.

وی می‌افزاید: اگر قرار است به رشد شهرستان‌های کوچک کمک کنیم با این ادغام بدون شک توسعه منطقه با مشکل مواجه می‌شود وقتی مرکز آموزش عالی کاشمر زیر مجموعه تربت حیدریه گناباد و یا مشهد باشد ردیف بودجه اختصاصی ندارد و اگر هم باشد مبلغ بسیار جزئی به شهرستان داده می‌شود و بار بسیاری بر دوش خانواده‌هایی که به دنبال تحصیل رایگان فرزندانشان در منطقه بوده‌اند تحمیل می‌کند.

بی‌عدالتی آموزشی دراجرای نادرست طرح ساماندهی آموزش عالی در استان

نیک‌بین تاکید کرد: در نامه به دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خلاف قانون بودن موضوع ادغام دانشگاه‌ها را اعلام کرده و گفته‌ام باید از مجلس اجازه می‌گرفتند که این انجام نشده است. در نامه به دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خلاف قانون بودن موضوع ادغام دانشگاه‌ها را اعلام کرده و گفته‌ام باید از مجلس اجازه می‌گرفتند که این انجام نشده است

وی بیان کرد: به عنوان مطالبه مردمی در کنار سایر مسئولان منطقه پیگیر این مشکل مردم هستیم تا مسیر فعالیت مرکز آموزش عالی کاشمر هموارتر از گذشته شود.

رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر در گفت و گو با خبرنگارمهر، ضمن مخالفت با این موضوع می‌گوید: این مرکز در منطقه به عنوان یک دانشگاه دولتی که پرچمدار عدالت آموزشی و آموزش رایگان محسوب می‌شود و نباید با اجرای این طرح تضعیف شود.

هادی معماریان با بیان اینکه دانشگاه تربت حیدریه در سطح‌بندی دانشگاه‌ها، مشابه مرکز آموزش عالی کاشمر بوده و هیأت اجرایی، هیأت جذب، هیأت ممیزه و هیات‌امنای مستقل ندارد، پس چگونه می‌تواند پر و بال مرکز آموزش عالی کاشمر باشد!؟ می‌گوید: اگر بخواهیم عادلانه به موضوع بنگریم، باید طرح آمایش آموزش‌عالی دربرگیرنده تمامی دانشگاه‌های دولتی، نیمه‌دولتی و غیردولتی باشد.

وی بیان می‌کند: باید در آمایش، سهم دانشگاه‌های شهرستان متناسب دیده شود و طوری برنامه‌ریزی شود که دانشگاه‌ها در ایجاد رشته‌ها و فعالیت‌ها موازی‌کاری نکنند.

معماریان می‌افزاید: گرفتن اختیارات مرکز آموزش عالی کاشمر و بردن این مرکز زیر پرچم دانشگاه تربت حیدریه باعث افزایش ترددهای بیهوده دانشجویان در جاده مرگ (جاده شادمهر) خواهد شد. ضمن اینکه نارضایتی دانشجویان بومی و خانواده‌های آنان را به علت رفت وآمدهای بیهوده، افزایش بروکراسی‌های اداری و افزایش هزینه‌های تحصیل به وجود خواهدآورد.

وی می‌گوید: این طرح تنها در صورتی موفق خواهد بود که عادلانه اجرا شود و سهم شهرستان در مدیریت این دانشگاه جامع با حفظ استقلال بودجه‌ای به خوبی دیده و نقش مراکز غیردولتی نیز در اجرای آمایش آموزش عالی استان مشخص شود این طرح تنها در صورتی موفق خواهد بود که عادلانه اجرا شود و سهم شهرستان در مدیریت این دانشگاه جامع با حفظ استقلال بودجه‌ای به خوبی دیده شود.

معماریان اظهار می‌کند: طرح ساماندهی یا باید درست و منطقی با در نظر گرفتن تجمیع سه مرکز تربت حیدریه، گناباد و کاشمر اجرا شود و یا اجرای غلط آن تکرار خطاهای گذشته در مدیریت آموزش عالی خواهد بود.

دانشگاه عالی کاشمر هویت این شهر

دانشگاه کاشمر هویت این شهر محسوب می‌شود و هیچ عقل سلیمی قبول نمی‌کند یک مرکز دانشگاهی پس از سال‌ها فعالیت زیر مجموعه مرکز دیگری که هیچ برتری نسبت به خود ندارد قرار گیرد مضاف بر اینکه برای دانشجویان و خانواده‌های آنان هم مشکل ایجاد می‌شود و دردسرساز است.

رئیس شورای شهر کاشمر و مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های کاشمر با تاکید بر شایستگی مرکز آموزش عالی کاشمر در منطقه اظهار می‌کند: اجرای طرح تجمیع با روش فعلی ظلم به مرکز آموزش عالی کاشمر است و این طرح در راستای عدالت آموزشی نیست و تبعاتی در منطقه دارد.

حجت الاسلام میثم خزایی می‌افزاید: به عنوان نماینده مردم در شورای شهر و عضوی از خانواده دانشگاه، مرکز آموزش عالی کاشمر را به عنوان هویت این شهر فرهنگ‌پرور می دانم و از این هویت دفاع می‌کنم.

وی با اشاره به پیشینه قوی فرهنگی این دیار می‌گوید: هیچ عقل سلیمی قبول نمی‌کند که یک مرکز دانشگاهی پس از سال‌ها فعالیت زیرمجموعه مرکز دیگری که هیچ برتری نسبت به خود ندارد قرار بگیرد مضاف بر اینکه برای دانشجویان و خانواده‌های آنان هم مشکل ایجاد می‌شود و دردسرساز است.

مرکز آموزش عالی کاشمر برتری بیشتری نسبت مراکز آموزش عالی دیگر دارد

وی می‌افزاید: در حال حاضر طوماری در حمایت از استقلال مرکز آموزش عالی کاشمر تهیه شده که صدها امضا تاکنون پای آن زده‌شده لذا ما برای توقف طرح ساماندهی مراکز دانشگاهی و پرهیز از عدم استقلال این مرکز همه تلاش خود را به کار خواهیم بست.

حجت الاسلام خزایی بیان می‌کند: اگرچه طرح آمایش با هدف کیفی سازی آموزش عالی و ایجاد عدالت آموزشی قرار است اجرا شود اما رویه فعلی با هدف طرح منافات دارد اگرچه طرح آمایش با هدف کیفی سازی آموزش عالی و ایجاد عدالت آموزشی قرار است اجرا شود اما رویه فعلی با هدف طرح منافات دارد و ممکن است منجر به نارضایتی اجتماعی مردم منطقه ترشیز شود.


از بدو تأسیس دانشگاه در ایران خطه ترشیز از پیشگامان عرصه آموزش عالی بوده‌اند و در پیشنیه فرزندان این دیار ریاست دانشگاه تهران به عنوان اولین دانشگاه کشور را می‌توان دید. این دیار زادگاه برزگان و نام آوران علمی چون مسیح دانشوری، شمس شریعت، صدر نبوی و اساتید به نام زیادی در تاریخ دانشگاه و آموزش عالی کشور بوده و هست.

مهدی نایه‌در معاونت برنامه‌ریزی فرمانداری کاشمر با مخالفت نسبت به این موضوع در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار می‌کند: مرکز آموزش‌عالی کاشمر، با توجه به توانمندی، دستاوردهای علمی، تعداد دانشجو، وجود رشته‌های مختلف در مقطع کارشناسی و وجود زیر ساخت‌های پیشرفته در حوزه فناوری اطلاعات و آموزش‌های مجازی در زمره دانشگاه‌های پیشرو در استان در شروع آموزش‌های مجازی در استان، فعالیت مرکز نوآوری و شتاب دهی ترشیز و … از امتیازات شاخصی برخوردار است.

وی می‌گوید: مرکز آموزش عالی کاشمر در شهرستانی واقع شده که هم به لحاظ موقعیت مکانی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و هم با تحت پوشش قرار دادن جمعیت شهرستان‌های کوهسرخ، خلیل آباد، بردسکن و کاشمر به ایجاد عدالت آموزشی کمک کرده است.

نایه‌در ادامه می‌دهد: مراکز آموزش عالی دیگر در طرح تجمیع برتری و امتیاز ویژه‌ای نسبت به مرکز آموزش عالی کاشمر ندارند و انتظار می‌رود مسئولان بالادستی پیشینه این شهر فرهنگی را در نظر بگیرند مضاف براینکه به لحاظ موقعیت مکانی، کاشمر، جایگاه مادر شهری نسبت به مناطق پیرامونی و همجوار دارد.

وی با بیان اینکه یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران توسعه آموزش عالی در کشور است به طوری که پس از انقلاب، تمرکزگرایی در حوزه آموزش عالی از بین رفت تاکید می‌کند: امروز نباید این نقطه قوت و دستاورد را از بین برد.

وی می‌افزاید: با فعالیت مرکز آموزش عالی کاشمر به عنوان تنها دانشگاه دولتی امکان جذب دانشجویان بومی‌فراهم شده و از تحمیل هزینه‌های پرشمار برخانواده‌ها جلوگیری شده و همچنین معدل تحصیلی و تنوع رشته‌ها نیز در کشور رشد پیدا کرد.

وی تصریح می‌کند: طرح آمایش باید پیش از رشد و احداث دانشگاه برای توسعه آموزش عالی در نظر گرفته می‌شد و گرنه امروز با تعطیلی این مرکز دانشگاهی هزینه‌های صورت گرفته در منطقه زیر سوال رفته و هیچ توجیه منطقی ندارد.

لازم به یادآوری است، طی ماه‌های گذشته به روش‌های مختلف با حضور مسئولان در جلسات، مکاتبه فرماندار با استانداری و نامه نگاری اعضای هیئت علمی مرکز آموزش عالی کاشمر با وزیر علوم و گفت و شنودهای نماینده مردم منطقه با وزیر علوم و معاونین ایشان پیگیری‌ها برای توقف طرح ساماندهی مراکز آموزش عالی و ادغام مرکز آموزش عالی کاشمر صورت گرفته امید که مسئولان فرادست با درک این مطالبه مهم مردم منطقه ترشیز و اهمیت فعالیت مرکز آموزش عالی کاشمر در راستای دستیابی به توسعه پاسخگوی این مطالبه باشند.