به گزارش خبرگزاری مهر، «جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا، شامگاه جمعه (به وقت تهران) به صورت مجازی در کنفرانس امنیتی مونیخ به ایراد سخنرانی پرداخت.
بایدن در این کنفرانس پیرامون امنیت جمعی، همکاری با اروپا برای مبارزه با چالشهای امنیتی، تعهدات ایالات متحده در قبال ناتو، ادامه حضور آمریکا در خاک افغانستان و مقابله با بحران کرونا، رقابت راهبردی با چین و روسیه و همچنین برجام سخن گفت.
بایدن: آمریکا بازگشته است
بایدن در آغاز سخنرانی خود با اشاره به وعده خود مبنی بر بازگرداندن آمریکا به عرصه جهانی، گفت: «در آغاز کارم این پیام روشن را اعلام کردم که آمریکا بازگشته است. آمریکا به ائتلاف فراسوی آتلانتیک بازگشته است. این یک ائتلاف بنیادی قدرتمند بر پایه رفاه و امنیت مشترک است و سنگ بنای همکاری آمریکا و اروپا در مبارزه با چالشهای قرن بیست و یکم بشمار میرود».
وی در ادامه افزود: «اکنون نمیتوانیم تنها بر پایه رقابت با کشورها تصمیمگیری کنیم، بلکه باید بر اساس اصل همکاری در مسیر مقابله با چالشها نیز رفتار کنیم».
همکاری با شرکای اروپایی
جو بایدن با تأکید بر ادامه همکاری تنگاتنگ ایالات متحده با متحدان اروپایی خود برای رویارویی با چالشهای مشترک گفت که «ایالات متحده به حمایت از یک اروپای آزاد و برخوردار از صلح ادامه میدهد».
تعهد سپاری دوباره به ناتو
بایدن در ادامه سخنرانی خود با تأکید بر تعهد ایالات متحده به ائتلاف نظامی ناتو گفت که وی مشتاقانه چشم به راه پیشبرد توان نظامی و دفاعی مشترک این ائتلاف است.
رئیس جمهور آمریکا با اشاره به اصل پنجم ناتو که بیان میدارد «حمله به هریک از اعضای این ائتلاف، به مثابه حمله به تمامی اعضای است»، آن را عهد و میثاقی تزلزل ناپذیر خواند و یادآور شد که در پی حمله یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ هم پیمانان اروپایی برای جنگ با القاعده در افغانستان به ایالات متحده پیوستند.
پایان جنگ در افغانستان
بایدن همچنین گفت: «ایالات متحده متعهد است که در آینده با اروپا، ناتو، و شرکایمان در افغانستان رایزنی کند. و دولت من به شدت با روند دیپلماتیکی که اکنون برای پایان دادن به جنگ ۲۰ ساله در افغانستان در جریان است، متعهد است. ما متعهدیم که مطمئن شویم افغانستان هرگز به محلی امن برای تروریستها تبدیل نشود و نتوانند از آنجا برای حمله به آمریکا و شرکای آن استفاده کنند و هم پیمانان اروپایی در کنار ما ایستادهاند».
حضور نظامی در عراق
رئیس جمهور دموکرات آمریکا درباره حضور نظامی این کشور در عراق گفت که «در هفته جاری، وزرای دفاع ناتو بر سر توسعه مأموریتهای آموزشی و مشورتی در عراق در جهت مبارزه با داعش موافقت کردند. ما نمیتوانیم اجازه دهیم که داعش دوباره ظهور کند و به جذب نیرو از سراسر اروپا و خاورمیانه اقدام کند».
توقف خروج نیروها از آلمان
بایدن با اشاره به اینکه دولت وی در حال بررسی آرایش نیروهای نظامی آمریکا در سرتاسر جهان است، گفت که او خروج نظامیان آمریکا از آلمان را متوقف کرده و سقف دولت پیشین بر تعداد نیروها را برمی دارد. زیرا به ادعای وی، واشنگتن به «بازگشت به مسیر رایزنی و احیای موقعیت قابل اعتماد آمریکا» متعهد است.
مدرن سازی مقدورات نظامی به موازات رهبری و دیپلماسی آمریکایی
بایدن در ادامه سخنرانی خود مدعی شد که همکاری مجدد ایالات متحده با متحدانش، جهان را برای همگان به مکانی امن تر تبدیل میکند و امیدوار است که سایر دموکراسیهای جهان در این کار حیاتی به آمریکا بپیوندند. به زعم وی، همکاری واشنگتن با متحدان و شرکایش بر پایه ارزشهای بنیادی همچون حاکمیت قانون و برابری همگان استوار بوده است!
شکلگیری یک بحث بنیادین پیرامون مسیر آینده جهان
رئیس جمهور آمریکا با اشاره به چالشهای برخاسته از انقلاب چهارم صنعتی و همچنین شیوع بیماری کرونا در سرتاسر جهان گفت که به باور برخی، حکومتهای مستقل بهترین راه برای مقابله با این چالشها هستند و در مقابل، عدهای دیگر بر این باورند که دموکراسیها برای مبارزه با این چالشها مؤثرتر عمل میکنند.
بایدن در ادامه گفت: «من باور دارم که دموکراسی میتواند پیروز و نتیجه بخش باشد. و اینکه با همکاری با سایر دموکراسیها و شرکایمان میتوانیم با هر چالشی روبرو شویم و با هر کشور یا گروهی که چالش ایجاد کنند، برخورد کنیم».
رقابت راهبردی بلندمدت با چین
فرمانده کل قوای ایالات متحده از لزوم همکاری با شرکای آمریکا برای مقابله با چالشهای آسیا سخن گفت و با اشاره به اینکه رقابت با چین دشوار خواهد بود، گفت که از این رقابت استقبال میکند چون باور دارد که «در نظام جهانی آمریکا و اروپا به عنوان هم پیمان کار میکنند و طی ۷۰ سال گذشته در منطقه هند و اقیانوس آرام با همکاری هم فعالیت کردهاند».
بایدن با ادعای اینکه اقدامات مخرب چین در حوزه اقتصادی را که به بنیانهای دموکراسی لطمه میزند، نباید نادیده گرفت؛ تأکید کرد که شرکتهای چینی ملزم هستند هنجارهای مربوط به فضای مجازی و مالکیت معنوی را رعایت کنند.
تهدید امنیتی و سایبری روسیه
رئیس جمهور آمریکا درباره موضع این کشور در قبال روسیه مدعی شد: «کرملین به دموکراسی ما حمله میکند و پوتین (رئیس جمهور روسیه) درصدد تضعیف وحدت فراآتلانتیکی و ائتلاف نظامی ناتو است چون تهدید یک کشور به مراتب راحتتر از تهدید یک ائتلاف است. بنابراین پافشاری واشنگتن در دفاع از حاکمیت اوکراین یکی از مواضع تزلزل ناپذیر آمریکا است. حملههای هکری روسیه علیه آمریکا نیز یکی از چالشهای مهم امنیتی ماست».
مقابله با همهگیری کرونا
بایدن در ادامه با تأکید بر لزوم عدم بازگشت به تفکر جنگ سرد، مقابله با بحران کرونا را نیازمند همکاری در این زمینه دانست. او گفت: «ما باید برای شکست سراسری کووید -۱۹ همکاری کنیم. از این رو اولین یادداشت امنیت ملی ریاست جمهوری ما افزایش کمکهای بشردوستانه برای مقابله با کووید -۱۹ و جلوگیری از همه گیری های آتی است».
سکاندار کاخ سفید با اشاره به کمک مالی ۲ میلیارد دلاری آمریکا به «کوواکس» برنامه جهانی توزیع واکسن گفت که ظهور مجدد ابولا در قاره آفریقا نشاندهنده لزوم تقویت امنیت جهانی و ایجاد یک سیستم در جهان برای پیشگیری و مقابله با بیماریهای همه گیر در آینده است.
بازگشت به توافق آب و هوایی پاریس
رئیس جمهور آمریکا تغییرات آب و هوایی را یک بحران واقعی جهانی خواند و گفت که رسیدگی به این بحران نبایدکاهش یابد چون این بحران بر همه اثر میگذارد و از این رو باید مأموریت خود برای مواجهه با این بحران را تقویت کرد. در ادامه، بایدن بازگشت آمریکا به توافق آب و هوایی پاریس را اعلام کرد و گفت که «از امروز آمریکا عضو این توافق است» و اینکه «آمریکا در آینده میزبان یک نشست با محور تغییرات آب و هوایی و حضور تمام کشورهای صنعتی خواهد بود». وی در ادامه از همکاری و رهبری مستمر اروپا در این حوزه قدردانی کرد.
منع گسترش تسلیحات هستهای
بایدن تلاش برای جلوگیری از گسترش تسلیحات هستهای را نیازمند همکاری و دیپلماسی بسیار دقیق دانست و گفت که «به شفافیت و ارتباط نیاز داریم تا خطر بروز اشتباه را کاهش دهیم». وی تمدید توافقنامه «استارت نو» برای مدت پنج سال دیگر میان روسیه و آمریکا را در راستای همین سیاست خواند.
برجام و فعالیتهای ایران در منطقه
بایدن با ادعای اینکه «با فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در منطقه خاورمیانه برخورد می شود» از ضرورت همکاری آمریکا با اروپا و شرکای خود در این باره سخن گفت و اعلام کرد که آماده است تا در مورد برنامه هستهای ایران با گروه ۱+۵ وارد تعامل شود.
قاچاق مواد رادیواکتیو
رئیس جمهور آمریکا در ادامه سخنرانی خود بر لزوم همکاری همه جانبه برای جلوگیری از قاچاق مواد رادیو اکتیو و ممانعت از دسترسی تروریستها به این مواد تأکید کرد و گفت که طیف چالشهای فراروی آمریکا و متحدان و شرکایش بسیار متنوع و پیچیده است.
فرود کاوشگر ناسا در مریخ
فرمانده کل قوا ایالات متحده آمریکا در پایان سخنرانی خود با اشاره به فرود موفقیتآمیز کاوشگر ناسا در سیاره مریخ که با هدف یافتن نشانههای احتمالی حیات بر روی این سیاره انجام شد، ادعا کرد: «ما نباید در تعامل خود با جهان تردید کنیم. ما باید با ایمان به توانائیهای خود و اعتماد به یکدیگر برای رویارویی با هر چالشی آماده باشیم. ما هر آنچه بخواهیم در اختیار داریم. ما با چالشهای این لحظه تاریخ روبرو هستیم. آمریکا بازگشته است و کاری نیست که نتوانیم انجام دهیم».