به گزارش خبرنگار مهر، لیلا رئیسی ظهر دوشنبه در نشست خبری با خبرنگاران که به مناسبت هفتم اسفند روز وکیل برگزار شد، ضمن تبریک هفته وکیل مدافع با بیان اینکه استقلال کانون وکلا طی سالهای اخیر تضعیف شده است، اظهار داشت: اما همواره سالروز استقلال وکلا را گرامی میداریم و اهمیت این استقلال را تاکید میکنیم.
وی با بیان اینکه نهاد وکالت سرمایه اجتماعی برای کشور است، ابراز داشت: اگر قانونگذار شرایط را به صورت واقعی در نظر بگیرد کانون وکلا میتواند بسیار تأثیرگذار باشد.
رئیس کانون وکلای استان اصفهان با بیان اینکه ما اعتقاد داریم به واسطه وظیفه خاص وکلا مبنی از دفاع حقوق مردم است باید رعایت شود، گفت: باید هر آنچه که به این کانون و نهاد ضربه میزند ساماندهی شود.
وی با بیان اینکه طی ۱۰۰ سال اخیر استقلال برای نهاد وکالت تعریف شده است، ادامه داد: کانونهای وکلا در این زمینه مسئولیت دارند و اینکه بخواهند وکالت را جزئی از دستگاه قضائی ببینیم یا آن را کسب و کار و یا در قالب نهادی مستقل در نظر بگیریم بسته به نگاه مسئولان بالادستی دارد و از این رو باید دقت بیشتری در سیاستگذاری ها صورت گیرد.
وکالت باید مستقل از دستگاه قضائی باشد
رئیسی با بیان اینکه نهاد وکالت باید مستقل از دستگاه قضائی باشد تا بتواند از حقوق موکلان دفاع کند، گفت: تاکید ما این است که به موجب اراده قانونگذار و قوانین عادی کانونهای وکلا نهادهای مستقل از دستگاه حاکمه باشند و در صورتی میتوان وکیل خوب تربیت کرد که مستقل عمل کنیم.
وی با بیان اینکه محدودیت کانون وکلا به منزله عدم تربیت وکلای حرفهای است، ابراز داشت: طی چند سال اخیر چالشهای زیادی را مانند ایجاد نهاد موازی، حذف آزمون وکالت و تلقی کردن کسب و کار حرفه وکالت رو به رو بودهایم و خیلیها قصد دارند نهاد وکالت را تحت اصل ۴۴ قانون اساسی قرار دهند.
فرهنگ استفاده از وکیل در جامعه نهادینه شود
رئیس کانون وکلای استان اصفهان با بیان اینکه فرهنگ استفاده از وکیل باید در جامعه نهادینه شود، ادامه داد: اگر این اقدام محقق شود و زمینه استفاده از وکلا را فراهم کنیم در زمینه پیشگیری و ساماندهی پروندهها قبل از ورود به دادگستری را خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه در برخی از آزمونها هزاران وکیل را بدون تجربه و تخصص وارد جامعه میکنند، اضافه کرد: بعضاً این افراد مشکلاتی را ایجاد کرده و نمیتوانند حقوق شهروندان را ایفا کنند.
رئیسی با بیان اینکه کانونهای وکلا نقطه مقابل نظام قضائی نیست، گفت: ما در کنار نهاد قضائی هستیم ضمن اینکه وکلا بهترین ناظران بر اجرای قوانین هستند.
موافق الحاق مرکز وکلای قوه قضائیه به کانون وکلا هستیم
وی با بیان اینکه ادغام کانون وکلای استان اصفهان با مرکز وکلای قوه قضائیه برای ما قابل پذیرش نیست، افزود: این نهاد ایجاد شده و اقدامات نامناسبی در زمینه جذب وکلای غیر متخصص اقدام کرده اما به دلیل بهبود شرایط حاضر به الحاق مرکز وکلای قوه قضائیه به کانون وکلا هستیم.
رئیس کانون وکلای استان اصفهان با بیان اینکه در رشته حقوق وکالت تنها فرصت برای اشتغال نیست، ابراز داشت: باید توجه داشت که ظرفیتهای دیگری مانند قضاوت، راهاندازی دفاتر قضائی و … برای این امر وجود دارد که این ظرفیتها بیشتر در اختیار بازنشستگان قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه برای وکلا تعرفه تعیین شده وجود ندارد، تصریح کرد: همه مردم انتظار دارند که وکلا معجزه کنند و این در حالی است اینگونه نیست و وکلا میتوانند با استفاده از اسناد با روشهای قانونی پیگیر امور باشند.
رئیسی با بیان اینکه در استان اصفهان سه هزار وکیل و کارآموز وجود دارد، ادامه داد: وکلا سالانه کنترل میشوند و هرساله باید از فیلترهای مختلف عبور کنند و این امر سلامت وکلا را تضمین میکند.
وی با بیان اینکه وکلا از سوی رسانه ملی به عنوان کلاهبردار و فرار مالیاتی معرفی میشوند، ادامه داد: این در حالی است که هیچ فرصت دفاعی به ما داده نمیشود.
مخالف تلقی کردن وکالت به عنوان کسب و کار هستیم
رئیس کانون وکلای استان اصفهان با بیان اینکه کسب و کار تلقی کردن نهاد وکالت در دستور کار مجلس است، گفت: این طرح همچنان در مجلس مطرح است ما مخالف این امر هستیم چرا که وکالت غیر تجاری است.
وی با بیان اینکه وکالت سوگند دارد، ادامه داد: ماهیت این شغل با حقوق بنیادین افراد ارتباط دارد و چنانچه این شغل کسب و کار تجاری تلقی شود باید تبعات پس از آن را بپذیرند و باید قضات نیز به دلیل نفس کار مشابه باید در حیطه کسب و کار تلقی شوند.
رئیسی در خصوص ارتباط با سازمان زندانها و مراکز بهزیستی اظهار داشت: خدمات مشاورهای رایگان به زندانیان و خانواده آنها ارائه میدهیم.
صدور حکم برای تخلف ۱۷۰ وکیل در اصفهان
وی در خصوص پروندههای تشکیل شده برای وکلای استان اصفهان به دلیل انجام تخلف ابراز داشت: ۱۷۰ مورد محکومیت برای وکلای استان اصفهان صادر شده است که از تخلفات کوچک تا بزرگ بوده است.
رئیس کانون وکلای استان اصفهان گفت: وظیفه ما صیانت از حقوق وکلا است و برابر قانون با متخلفان برخورد خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه از پنج فروردین تا پایان بهمن به دو هزار و ۹۷۹ پرونده وکالت تسخیری و معاضدتی ارائه شده است، ادامه داد: در برخی مواقع وکلا با هزینه خودشان به شهرستانها برای پیگیری پرونده سفر میکردند.
رئیسی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص بیمه وکالت، ادامه داد: این طرح از استان اصفهان پیشنهاد شد که شرکتهای بیمهای در این زمینه ورود کنند اما چون کار جدیدی است مورد استقبال قرار نگرفت و امیدواریم در آینده محقق شود.
رئیسی با بیان اینکه مؤسسات حقوقی غیرمجاز در استان اصفهان چالش جدی است، ادامه داد: این مؤسسات تخلفات زیادی دارند و باید از کانون وکلا مجوز بگیرند.
وکلا ناظر بر حسن اجرای قوانین هستند
امیرحسین سجادیه، نایب رئیس کانون وکلای استان اصفهان نیز در ادامه این نشست با اشاره به اینکه حق دفاع از حقوق اساسی ملت است، اظهار داشت: هر یک از سه قوه در کشور وظیفه خود را دارند اما نهاد وکلا خارج از قوای حاکمه بر حسن تصویب و نظارت بر اجرای قوانین نظارت دارند.
وی ادامه داد: باید کار کرد نهاد وکالت نظارت باشد و وکیل ناظر زمانی عملکرد خوبی دارد که مستقل باشد.
نایب رئیس کانون وکلای استان اصفهان با بیان اینکه وکیل مستقل از کانون وکلای مستقل پرونده وکالت دریافت میکند، افزود: چنانچه اینگونه نباشد وکیل امنیت شغلی ندارد.
آزمون وکالت اسفند ماه برگزار میشود
وی با بیان اینکه ۶۸ سال پیش دکتر مصدق با استفاده از اختیارات لایحه قانونی استقلال کانون وکلای کشور را صادر کرد، ادامه داد: این روند ادامه داشته اما برخی از چالشها را پیش رو داشتهایم اما همچنان راه خود را ادامه خواهیم داد.
سجادیه متولی برگزاری آزمون وکالت سازمان سنجش کشور است، گفت: امسال به دلیل شیوع کرونا در مهرماه برگزار نشد و قرار است در اسفند ماه این آزمون برگزار شود مگر آنکه متولیان سلامت در ادامه تصمیم دیگری اتخاذ شود.
وی در ادامه با بیان در باور جامعه استفاده از وکیل گرانقیمت است، ادامه داد: اینگونه نیست در صورتی که برای دادرسی، واخواهی و تجدیدنظر هزینه به اندازه آنچه در پرونده مالی مطرح شده دریافت میشود که هزینه آن بین ۱۲ تا ۲۳ درصد مبلغ عنوان شده در پرونده است و این در حالی است که باید خدمات قضائی رایگان باشد و در این بین هزینه وکالت در برابر این هزینهها ناچیز است.
نایب رئیس کانون وکلای استان اصفهان با بیان اینکه مؤسسه معاضدت قضائی در کانونهای وکلا فعال است، ادامه داد: این کانون وکیل رایگان در اختیار افراد نیازمند و بی بضاعت قرار میدهد.
در حال چانه زنی برای حقوق اولیه وکلا هستیم
محمد جعفری فشارکی، عضو هیئت رئیسه کانون وکلای استان اصفهان نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه رسالت وکیل نظارت بر اجرای صحیح قوانین به ویژه در دستگاه قضائی است، اظهار داشت: این در حالی است که امروز در حال چانه زنی بر نیاز اولیه و همان استقلال وکلا است، هستیم.
وی با بیان اینکه وکیل مستقل از استانداردهای دادیاری عادلانه است، گفت: این امر در همه دنیا تعریف شده است و باید در کشور نیز بیشاز گذشته مورد توجه باشد.
عضو هیئت مدیره کانون وکلای استان اصفهان همچنین با بیان اینکه حذف ظرفیت کار بیهودهای است، ادامه داد: هر کس برای ورود به مناصب نیازمند تجربه و آموزش است و از این رو به اندازهای سواد وکالت کاهش یافته است که کارشناسان رشته حقوق حداقلهای علم حقوق را هم نمیدانند.
وی با بیان اینکه بیم و نگرانی ما از برداشتن آزمون افزایش بیش از حد وکلا است، ادامه داد: این در حالی است که با این کار وکیل بیکار را تربیت میکنیم.