به گزارش خبرگزاری مهر، سازمان هواشناسی با صدور هشدار نارنجی رنگ با اشاره به نفوذ سامانه بارشی به کشور آورده است: بارش برف، کاهش دما و یخبندان، رخداد مه و کاهش دید افقی، در مناطق کوهستانی کولاک برف، بارش برف و یخبندان در مناطق ساحلی و جلگهای کرانههای خزر علاوه بر ارتفاعات و دامنهها چهارشنبه (۶ اسفندماه) برای استانهای گلستان، گیلان، مازندران، خراسان شمالی، شمال خراسان رضوی و پنجشنبه (۷ اسفندماه) برای استانهای گیلان و نیمه غربی مازندران پیشبینی میشود.
اختلال در تردد، کاهش دید، تأخیر یا احتمال لغو پروازها، وقوع کولاک در گردنههای برفگیر و کوهستانی و احتمال رخداد بهمن در مناطق مستعد از اثرات حاکمیت این شرایط جوی است بنابراین سازمان هواشناسی نسبت به پرهیز از سفرهای برونشهری بهویژه در مناطق کوهستانی، آمادگی ماشینآلات برفروبی و نمکپاشی، تجهیز خودروها به امکانات ایمنی و گرمایشی و ممانعت از صعود کوهنوردان توصیه میکند.
سازمان هواشناسی در توصیف سامانه دوم بارشی آورده است: نفوذ این سامانه بارشی بارش برف یا باران، وقوع رعد و برق و در نقاط مستعد تگرگ را پنجشنبه (۷ اسفندماه) در استانهای فارس، کرمان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و نیمه شرقی بوشهر و جمعه (۸ اسفندماه) در استانهای کرمان و شرق فارس در پی دارد.
در پی حاکمیت این شرایط جوی وقوع سیلاب، طغیان رودخانهها، آبگرفتگی معابر، وزش باد شدید و خیلی شدید و آسیب رسیدن به محصولات کشاورزی دور از انتظار نیست. کنترل و بازگشایی آبروها، اتخاذ تمهیدات لازم جهت جلوگیری از خسارات ناشی از رخداد تگرگ و جلوگیری از جابجایی عشایر از توصیههای هواشناسی است.
کاهش ۶ تا ۱۲ درجهای دمای هوا
سازمان هواشناسی در ادامه با اشاره به سامانه سوم آورده است نفوذ هوای سرد به کشور موجب کاهش ۶ تا ۱۰ درجهای دما در استانهای ساحلی خزر، کاهش ۱۰ تا ۱۵ درجهای دما در شمال شرق و کاهش ۴ تا ۸ درجهای دما در شمال غرب از چهارشنبه تا پنج شنبه (۶ تا ۷ اسفندماه) و کاهش ۸ تا ۱۲ درجهای دما در شرق، جنوب شرق و کاهش ۵ تا ۱۰ درجهای دما در دامنههای جنوبی البرز از پنج شنبه تا جمعه (۷ تا ۸ اسفندماه) میشود.
بر همین اساس کاهش دما چهارشنبه (۶ اسفندماه) برای شمال غرب و شمال شرق و گلستان، مازندران و گیلان، پنجشنبه (۷ اسفندماه) برای شمال شرق، شرق و جنوب شرق و گیلان، مازندران، گلستان، سمنان، تهران، البرز و قزوین و جمعه (۸ اسفندماه) برای شرق و جنوب شرق و سمنان، تهران، البرز و قزوین میشود.
افزایش مصرف سوخت، افت فشار گاز، وارد شدن خسارت به محصولات و تأسیسات کشاورزی و یخزدگی و لغزندگی جادهها در این شرایط جوی دور از انتظار نیست بنابراین نسبت به مدیریت توزیع حاملهای انرژی و رعایت مصرف بهینه انرژی، محافظت از تأسیسات کشاورزی و سیستمهای آبیاری، احتیاط در تردد، استفاده از کودهای پتاسه و آمینواسید جهت مقابله با تنش سرمایی ناشی از کاهش دما توصیه میشود.
سازمان هواشناسی با صدور هشدار نارنجی رنگ دیگری با اشاره به فعالیت سامانه بارشی و وزش باد شدید آورده است: وزش باد شدید تا خیلی شدید بین ۶۰ تا ۷۰ کیلومتر بر ساعت، در شرق و جنوب شرق همراه با خیزش گرد و خاک محلی سهشنبه (۵ اسفندماه) برای استانهای اردبیل و گیلان، چهارشنبه (۶ اسفندماه) برای استانهای اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، پنجشنبه (۷ اسفندماه) برای استانهای خراسان جنوبی، یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان پیشبینی میشود.
در این شرایط جوی آسیب رسیدن به گلخانهها و احتمال شکستن درختان دور از انتظار نیست بنابراین سازمان هواشناسی نسبت به استحکام نهالهای تازه کشت شده با نصب قیم جهت مقاومت در برابر باد، خودداری از محلولپاشی و سمپاشی، استحکام و ترمیم سقف و سازههای گلخانهها، استفاده از بادشکن جهت جلوگیری از شکستگی شاخه و تنه درختان و حتی ریشهکن شدن درختان با توجه به وزش باد و سرما در مناطق سردسیر توصیه میکند.
دامداریها نسبت به خشک نگهداشتن سطح زمین و مسدود نگهداشتن درهای سالنها اقدام کنند. سالنهای مرغداری نسبت به تهویه و کنترل دما در شرایط باد اقدامات لازم را انجام دهند همچنین خودداری از انجام آبیاری جهت جلوگیری از سست شدن ریشه گیاهان به دلیل باد، خودداری از آهکپاشی در استخرهای خاکی که آب آن تخلیه شده به دلیل وزش باد شدید، خودداری دامداران و عشایر از عبور در ارتفاعات و توقف در حاشیه رودخانهها و مسیلها با توجه به وقوع باد و بارش در دستور کار قرار گیرد.
سازمان هواشناسی در ادامه با اشاره به کاهش دما در برخی مناطق کشور آورده است: نفوذ هوای سرد به کشور موجب کاهش ۶ تا ۱۰ درجهای دما در استانهای ساحلی خزر، کاهش ۱۰ تا ۱۵ درجهای دما در شمال شرق و کاهش ۴ تا ۸ درجهای دما در شمال غرب از چهارشنبه تا پنج شنبه (۶ تا ۷ اسفندماه) و کاهش ۸ تا ۱۲ درجهای دما در شرق، جنوب شرق و کاهش ۵ تا ۱۰ درجهای دما در دامنههای جنوبی البرز از پنج شنبه تا جمعه (۷ تا ۸ اسفندماه) میشود بنابراین کاهش دما چهارشنبه (۶ اسفندماه) در شمال غرب، سواحل شمالی و شمال شرق و پنجشنبه (۷ اسفندماه) در شمال شرق، شمال غرب، جنوب شرق، شرق، سواحل شمالی و جنوب و جنوب غرب و اصفهان، سمنان، البرز، تهران، قزوین، قم، مرکزی و یزد و جمعه (۸ اسفندماه) در شرق و جنوب شرق و جنوب و جنوب غرب و سمنان، البرز، تهران، قزوین، قم، مرکزی و یزد پیشبینی میشود.
از اثرات این شرایط جوی میتوان به کاهش دما و یخزدگی محصولات و ادوات کشاورزی اشاره کرد. تهویه، تنظیم دما و تأمین سوخت سالنهای پرورش قارچ و گلخانهها با توجه به کاهش دما، کنترل دما و رطوبت انبارها با توجه به افزایش رطوبت جهت جلوگیری از خسارت بیماریهای قارچی، تهویه، تنظیم دما و تأمین سوخت سالنهای مرغداری و دامداری با توجه به کاهش دما، تهیه خوراک پرانرژی برای دامها با توجه به کاهش دما و جلوگیری از نفوذ هوای سرد به داخل سالنها از توصیههای سازمان هواشناسی است.
در ادامه این هشدار با اشاره به وقوع رگبار و رعد و برق و در مناطق مستعد بارش تگرگ در چهارشنبه (۶ اسفندماه) در استانهای خوزستان و بوشهر و پنجشنبه (۷ اسفندماه) در استانهای خوزستان، بوشهر، فارس، شمال سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و شمال هرمزگان آمده است: در این شرایط جوی احتمال وارد شدن خسارت به محصولات کشاورزی وجود دارد. از اینرو سازمان هواشناسی توصیه میکند: برداشت پرتقال در استان کرمان با توجه به احتمال وقوع تگرگ انجام شود و ماشینآلات کشاورزی و نهادههای کشاورزی روی زمین مستقر نشوند.
زهکشی و پاکسازی مسیر آب باغها و مزارع با توجه به بارشها، عدم انجام آبیاری، محلولپاشی و سمپاشی با توجه به وقوع بارشها و پایش و مبارزه با آفت ملخ صحرایی در جنوب کشور بعد از آرام شدن شرایط جوی از دیگر توصیههای سازمان هواشناسی است.
در پایان این هشدار آمده است که آبیاری در خاکهای شور بعد از وقوع باران برای آبشویی شوری از محیط ریشه انجام شود و هرچه زودتر محصولات برداشت شده بهویژه صیفیجات جنوب کشور به مکانهای مسقف منتقل شوند. حفاظت از مزارع گوجه فرنگی استان بوشهر در برابر تگرگ، تنظیم دریچههای ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به رخداد بارندگی، عدم چرای دام در مراتع و انتقال دامها به مکان سرپوشیده هنگام وقوع بارش از دیگر توصیههای سازمان هواشناسی است.
در هشدار نارنجی رنگ سازمان هواشناسی پیشبینی میشود که پدیدهای جوی اثرات منفی به دنبال داشته باشد و خسارتهای احتمالی را سبب شود. هشدار نارنجی برای آمادهباش دستگاههای مسئول برای مقابله با یک پدیده خسارتزا صادر میشود.