به گزارش خبرنگار مهر، بنیاد حسین اف پیش از ظهر دوشنبه در همایش بینالمللی «قره باغ ۱۷ ربیع» که در قم برگزار شد، به مناقشه قره باغ و اشغال آن اشاره کرد و گفت: مردم آذربایجان کمکهای ایران چه در جنگ اول و چه در جنگ ۴۴ روزه را فراموش نمیکنند.
وی با اشاره به کمکهای نظامی و انسان دوستانه ایران افزود: جمهوری اسلامی ایران با برپایی شهرکهای چادری به آوارگان و جنگ زدگان قره باغ کمک کرد.
سفیر جمهوری آذربایجان در ایران خود را از قربانیان این جنگها دانست و گفت: در شهر اجدادی من یعنی ایروان، حوزه علمیهای وجود داشت و حوزههای علمیه به شهرهای آذربایجان، این اعتقاد را داده بودند که باید ایستاد و دفاع کرد.
حسین اف با اشاره به حکومت و رهبری حیدر علی اف گفت: در راستای روابط با دیگر کشورها، روابط سیاسی و اقتصادی با ایران در حال توسعه است.
وی افزود: در چند در جنگ ۴۴ روزه با رهبری الهام علی اف توانستیم ۱۲ هزار کیلومتر مربع را آزاد کنیم و ۵ هزار کیلومتر هم با بیانیه صلح آزاد شد. همچنین در ۲ هزار کیلومتر، اتباع ارمنی و آذربایجانی با هم زندگی میکنند.
سفیر جمهوری آذربایجان در ایران با اشاره به راه اندازی خط آهن بین ایران و آذربایجان گفت: این خط راه آهن، ایران را به نخجوان و سپس به روسیه متصل خواهد کرد.
وی افزود: هدف آذربایجان از بیانیه صلح، آوردن صلح به منطقه بود و ما با این کار برنده صلح شدیم و کشورهای دوست از جمله ایران از ما حمایت کردند؛ ایران مرزهای خود را به ارمنستان بست تا از انتقال اسلحه جلوگیری کند.
حسین اف با اشاره به بیانیه مشترک نمایندگان ولی فقیه در استانهای شمال غرب ایران گفت: این بیانیه یک حمایت معنوی از ما بود و همچنین بیانیه آیت الله اعرافی و مراجع تقلید برای آذربایجان دارای ارزش معنوی بود.
وی به سخنان مقام معظم رهبری در ۱۷ ربیع اشاره کرد و گفت: این سخنان برای ما یک عیدی شیرین و ارزشمند بود و در مطبوعات آذربایجان آن را بازنشر دادیم؛ همچنین معاون وزیر امور خارجه آذربایجان و وزارت خارجه آذربایجان از مواضع رهبر ایران تشکر کردهاند.
سفیر جمهوری آذربایجان در ایران افزود: بعد از آزادسازی قره باغ شاهد ویرانگری بسیاری در شهرها بودیم به گونهای که بعضی از مساجد را تخریب و مورد توهین قرار داده بودند و حتی بعضی شهرها ساختمان سالمی نداشت.
وی با اشاره رهبری الهام علی اف و کمک کشورهای دوست گفت: بازسازی آذربایجان با کمک ایران شروع شد و ایران با تصویب ساخت سد «خداآفرین»، اولین کشوری بود که حق حاکمیت آذربایجان در قره باغ را به رسمیت میشناخت.