به گزارش خبرنگار مهر، مسعود تجریشی ظهر پنج شنبه در مراسم تجلیل از خدمات تلاشگران احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه احیای دریاچه ارومیه فرصت طلایی است و نشان داد که میتوانیم مصرف آب کشاورزی را کم کنیم و در عین حال تولیدات را افزایش دهیم، افزود: فاز تثبیت دریاچه ارومیه را در سالهای ۹۶ و ۹۷ گذراندیم و بعد از آن به دنبال این بودیم که با کاهش مصرف آب، بهره وری آب را افزایش دهیم و کشاورزی منطقه از حالت سنتی به کشاورزی پیشرفتهتر تبدیل شود.
وی با بیان اینکه کف دریاچه ارومیه عمق گرفته است، گفت: این خبر خوب به این معنی است که آب جدید وارد دریاچه شده و بسیار امیدوار کننده است و انتظار داریم با آب بیشتری که به سمت دریاچه ارومیه میآید، مردم بتوانند استفادههای تفرجگاهی نیز از این پهنه آبی داشته باشند.
معاون منابع انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه احیای دریاچه ارومیه میتواند الگویی برای تمام دنیا باشد، افزود: در کتاب درسی دانش آموزان استرالیا به عنوان تجربه و مدیریت ناموفق از دریاچه ارومیه نامبرده شده بود، ولی ما در کوتاهترین زمان با علم، توان و ابتکار داخلی توانستیم دریاچه را احیا کنیم که دستاورد بسیار بزرگی است.
وی ادامه داد: این در حالی است که برای دریاچه آمریکا بیش از ۲۰ سال و دریاچه آرال نیز ۱۰ سال است که نتوانستهاند کاری انجام دهند، اما ما نشان دادیم با استفاده از کار جمعی، دانش روز و تجربههای جهانی میتوانیم دریاچه ارومیه را احیا کنیم.
مدیر دفتربرنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: بنا بر اعلام وزارت جهاد کشاورزی در این سالها با استفاده از ۴۰ درصد آبی که در پایاب سدها داشتیم، ۱۵ تا ۲۵ درصد تولیدات زراعی و باغی را افزایش دادیم که نشان میدهد پیش از این، آب را اسراف میکردیم.
وی با اشاره به اینکه در قدم بعدی باید از ۶۰ درصد آب باقی مانده تولیدات کشاورزی افزایش پیدا کند، افزود: یکی از برنامههای گسترده این است که روی ۵ محصول اصلی یونجه، گندم، انگور، سیب و چغندرقند متمرکز شویم.
مدیر دفتربرنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: در رابطه با گیاهان دارویی، برنامه مفصلی از سوی جهادکشاورزی به عنوان مجری طرح گیاهان دارویی از ۳ سال پیش شروع شده و هر سال ۱۰۰ درصد سطح زیرکشت اراضی گیاهان دارویی افزایش پیدا کرده و سعی کردیم از ظرفیتهای علمی جهاد دانشگاهی دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی نیز در مورد اینکه چه نوع گیاهان دارویی در این استانها کاشت شود و همچنین احصاء چالشها و موانع موجود در این مسیر، کمک گرفته شود.
دریاچه ارومیه در قالب طرحهای ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال / از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد که حدود یکونیم تا ۲ سال از برنامه عقب است؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بینالمللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.