تهران- درحالی حدود ۱۰ روز تا پایان سال جاری باقی مانده است، که به گفته اصناف استان تهران، شلوغی های بازار کاذب بوده و مشتری ها توان خرید ندارند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: اقتصاد استان تهران بر پایه بخش خدمات استوار است و بیشتر درآمدهای مردم این استان از ارائه خدمات و یا فعالیت‌های صنفی است و بر همین اساس، شوک کرونا در یک سال گذشته خسارات فراوانی بر اقتصاد مردم این استان وارد کرده است.

اکنون و در روزهای پایانی سال خسارت‌های کرونا بر معیشت مردم و جیب آن‌ها بیش از پیش نمایان شده است و این جیب خالی با گرانی‌های لجام گسیخته کالاها و خدمات نیز منطبق شده و شاهد سخت‌تر شدن وضعیت معیشتی مردم هستیم.

از ابتدای اسفند حراج را شروع کردیم اما بازار همچنان خراب است

یکی از مغازه داران پیشوایی در جنوب تهران در خصوص شرایط فعلی بازار در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سوال که «شرایط بازار را خوب می‌دانید؟» اظهار کرد: خیر، شرایط فروش در شب عید، خوب که نیست، بلکه نگران کننده نیز است، البته در بازار و حتی مغازه‌ها ازدحام مردم دیده می‌شود، که بی توجه به کرونا به بازار می آیند، بلکه بتوانند، مایحتاج مورد نیاز خود را بخرند، اما این ازدحام کاذب است، چرا که خریدی در کار نیست.

این فرد که خود را جنیدی معرفی کرد و به عرضه پوشاک مشغول بود، میزان فروش را از نظر تعداد تکه‌های اجناس فروشی یک پنجم سال ۹۶ و ۹۷ دانست و گفت: امسال با عید سال گذشته که مردم در اوج وحشت از کرونا بودند، فرقی نکرده است، مشتری می‌آید، قیمت می‌کند اما نمی خرد، شاید در روز دو یا سه تکه بفروشیم، در حالی که سال ۹۶ و ۹۷ در چنین ایامی حداقل ۱۵ تکه می‌فروختیم.

وی گفت: از ابتدای اسفند حراج را شروع کرده‌ایم، اما بازار همچنان خراب است، این خرابی در حالی است، که طی سال نیز فروش مناسبی نداشتیم.

پولمان کفاف خورد و خوراک شب عید را بدهد، پوشاک پیشکش

اظهارات این عرضه کننده پوشاک در حالی است، که یک بازنشسته ۷۵ ساله ورامینی بیش از این سختی معیشت در آستانه سال نو را نشان می‌دهد، وی که با خبرنگار مهر گفتگو می‌کرد، با بیان اینکه حتی یک لباس و کفش نو نیز برای خود و همسرم خریداری نکردم، افزود: دریافتی ما به خرید پوشاک و کفش و… نمی‌رسد، امروز این کالاها جزو کالاهای لوکس به حساب می‌آید، دریافتی ما در این ماه حدود هفت میلیون بوده است، که باید تا آخر فروردین با آن سر کنیم.

وی گفت: در حالی که مرغ را باید کیلویی ۲۹ هزار تومان بخریم، یک قوطی روغن ۱۵۰ هزار تومان، گوشت گوساله ۱۷۰ هزار تومان و گوشت گوسفند ۱۶۵ هزار تومان، شکر کیلویی ۱۲ هزار تومان و برنج ۲۷ هزار تومان و کرایه خانه ماهیانه ۸۰۰ هزار تومان است، آیا پولی برای خرید کفش و لباس می‌ماند؟

این فرد بازنشسته افزود: شما حساب کن که در این شرایط باید عیدی به نوه‌ها و فرزندان بدهیم، پسته کیلویی ۲۵۰ هزار تومان، بادام ۲۲۰ هزار تومان و تخمه ۹۰ هزار تومان هم بخریم، شیرینی هم هنوز نخریدم، قیمت‌های شیرینی هم سر به فلک کشیده است، در این شرایط بهتر می‌توانیم، اصحاب کهف را درک کنیم، البته آن‌ها سال‌های فراوانی در خواب بودند ولی ما هر شب که می‌خوابیم، صبح فردا قیمت‌ها افزایش می‌یابد.

مشتری‌ها تنها اجناس را برانداز و قیمت می‌کنند و می‌روند

کاسب دیگری که در ملارد، در غربی‌ترین شهرستان استان تهران فعالیت دارد، به خبرنگار مهر گفت: مشتری‌ها تک به تک می آیند، اجناس را برانداز و قیمت می‌کنند و می‌روند، ما یک سالی است، کاسبی خوبی نداشتیم، این هم از بازار شب عیدمان، تازه هر روز نیز تهدید به تعطیلی می‌کنند، از کرونا نمیریم، ممکن است، از بی پولی و گرسنگی بمیریم، واقعاً این وضعیت نابسامان در نهایت کار دستمان می‌دهد.

محمد سمیعی افزود: این فشارها کمر کاسب‌ها را خم کرده است، از سوی دیگر اجاره‌ها افزایش عجیب و غریبی داشته است و مالک روی اجاره همین مغازه من یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کشیده است.

این درد دل‌های اصناف و مردم از سویی و گرانی‌ها و صف‌های عریض و طویل خرید مرغ و روغن و… از سوی دیگر سبب شده که نوروز امسال بر لب کمتر کسی لبخند مشاهده شود، همه نگرانند، که چه می‌شود، چه بخرند، چه نخرند و اصولاً چطور اندک مانده پول خود را مدیریت کنند، تا به قول خودشان دستشان جلوی کسی دراز نشود.

تکرار وعده‌های قیمتی؛ کمبود کالاهای اساسی نداریم

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران اما در گفتگو با خبرنگار مهر از توزیع میوه شب عید از هفته آینده در سطح این استان خبر داد و افزود: این میوه‌ها ۱۰ الی ۱۵ درصد کمتر از قیمت بازار عرضه خواهند شد.

حشمت الله عسگری که این روزها تیتر رسانه‌ها مملو از وعده‌هایش برای کنترل قیمت کالاهای اساسی مانند مرغ و… است، همچنان تاکید کرد: هیچ کمبودی در خصوص کالاهای اساسی در استان تهران نداریم و ذخایر به میزان کافی وجود دارد و جای نگرانی نیست و قیمت کالاهای اساسی هیچ گونه افزایشی در این مدت ندارد.

وی در پاسخ به این سوال که «با توجه به ذخایر کافی چرا صف‌های خرید مرغ و روغن همچنان وجود دارد؟» گفت: نیمی از روغن تولیدی کشور در استان تهران تولید می‌شود، اما با توجه به نیاز به این کالا در استان‌های دیگر مقداری از روغن تولیدی استان را به دیگر مناطق کشور می‌فرستیم، اما با سرعت پیگیر فراهم آوردن شرایط تسریع مواد مورد نیاز تولید روغن از گمرکات هستیم.

این قول‌ها در حالی داده می‌شود، که وعده‌های بی عمل و تکراری عرضه مرغ با قیمت مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان توانسته به اندازه کافی جو بی اعتمادی در میان مردم به وعده‌های مسئولین ایجاد کند.

در هر صورت، کمترین انتظار از مسئولین این است، که در شرایط اقتصادی فعلی از ایجاد نابسامانی در بازار و وارد آمدن فشار اقتصادی بیشتر بر مردم جلوگیری کنند، که این مهم نیز با مدیریت شعاری میسر نمی‌شود و باید با برنامه ریزی دقیق و در میدان عمل به آن دست یافت.