به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گاردین، روابط میان دو کشور استرالیا و چین در سال ۲۰۱۸ و در پی اعلام ممنوعیت استفاده از شبکه 5G استرالیا برای شرکت هوآوی چین و سپس درخواست مقامات کانبرا از سازمان جهانی بهداشت برای انجام تحقیقات پیرامون منشأ بیماری کرونا بیش از پیش رو به تیرگی گرایید.
دولت چین نیز در برابر این اقدامهای خصمانه استرالیا روز جمعه در بیانیهای خطاب به شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو سوئیس نسبت به بهره برداری دولت کانبرا از مراکز بازداشت برون مرزی ابراز نگرانی کرد و خواستار تعطیلی فوری این مراکز شد.
در این بیانیه آمده است: «این مراکز فاقد امکانات پزشکی کافی است؛ آنهم در محلی که شمار زیادی از مهاجران، پناهندگان و پناهجویان برای مدت زمانی طولانی و یا حتی برای مدت زمانی نامحدود در بازداشت به سر میبرند و حقوق اساسی آنها نقض می شود».
گفته میشود پناهجویانی که در مسیر دریایی به سمت استرالیا بازداشت میشوند، برای به جریان انداختن پرونده پناهندگی خود به پاپوآ گینه نو یا به جزیره نائورو در جنوب اقیانوس آرام منتقل میشوند.
وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا تاکنون نسبت به این موضع چین واکنشی نشان نداده است.
چین در بیانیه خود که به نمایندگی از سوی گروهی از کشورها به شورای حقوق بشر سازمان ملل تسلیم کرد، میافزاید: «ما از استرالیا میخواهیم که تمام این مراکز بازداشت برون مرزی را تعطیل کند و برای حراست از حقوق مهاجران، پناهندگان و پناهجویان به ویژه کودکان گامهایی ملموس بردارد».
پکن همچنین از مقامات کانبرا خواست تا در مورد موارد گزارش شده «جرائم جنگی» توسط نیروهای برون مرزی استرالیا «تحقیقاتی جامع و عادلانه» انجام دهند.
گفتنی است، نتیجه یک تحقیق انجام شده در ماه نوامبر ۲۰۲۰ نشان میدهد که نیروهای ویژه استرالیا در فاصله سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۶ میلادی در کشتن ۳۹ غیرنظامی و زندانی غیرمسلح در افغانستان دست داشتهاند؛ جنایتی که با انتقاد شدید وزارت خارجه چین روبرو شد.