خبرگزاری مهر، گروه استانها – محمد کشاورز*: مدتی است که در سپهر رسانهای قزوین بخصوص در عرصه فضای مجازی، از کلماتی مانند انقلابی و انقلابی نما و مشابه آن برای مقاصد خاصی استفاده میشود. با عنایت به اقبال عامه مردم ولایتمدار به انقلابیها که همواره در خدمت ملت صبور و مقاوم ایران اسلامی بودهاند و عملکرد درخشانی در موضوعات مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و… داشتهاند، عدهای برای بهرهبرداری و سو استفاده از این محبت ایجاد شده در صدد نفوذ در این جرگه هستند. جالب آنکه برخی مواقع کسانی مدعی مکتب انقلاب میشوند که خود هیچ ارتباطی با آن ندارند و با بررسی رفتار و منش آنها کذب گفتارشان هویدا میشود.
بی شک، انقلاب و انقلابیگری را باید با مبانی و ویژگیهای آنکه توسط امامین انقلاب و بزرگانی نظیر شهیدان بهشتی و مطهری ارائه شده شناخته و افراد را با آن شاخصها بسنجیم.
یکی از نکات مهمی که رهبر معظم انقلاب در جمع اعضای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در سال ۱۳۹۶ مطرح فرمودند، دوگانهی «انقلابیگری - انقلابینمایی» بود. با توجه به اینکه ایشان در سخنرانی خود در سالگرد رحلت حضرت امام خمینی (ره) در سال ۱۳۹۵ پنج شاخص «انقلابیگری» را «پایبندی به مبانی و ارزشهای اساسی انقلاب اسلامی»، «هدفگیری مستمر آرمانها و همت بلند برای رسیدن به آنها»، «پایبندی به استقلال همهجانبهی کشور»، «حساسیت در برابر دشمن و تبعیت نکردن از او» و «تقوای دینی و سیاسی» ذکر کرده بودند، به نظر میرسد باید به تفکیک و تمایز میان «انقلابیگری» و «انقلابینمایی» توجه بیشتری شود. چرا که بخشی از مشکلات و معضلات فرهنگی و اجتماعی ما ناشی از عدم تمایز میان این دو مفهوم است.
خداوند در آیه ۱۴ سوره حجرات میفرماید: «قالَتِ الْأَعْرابُ آمَنَّا قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَ لکِنْ قُولُوا أَسْلَمْنا وَ لَمَّا یَدْخُلِ الْإیمانُ فی قُلُوبِکُمْ وَ إِنْ تُطیعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ لا یَلِتْکُمْ مِنْ أَعْمالِکُمْ شَیْئاً إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحیمٌ / دستهای از این اعراب بادیه نشین گفتند ایمان آوردیم. ای پیامبر، به آنان بگو: شما ایمان نیاوردهاید، بلکه بگویید: اسلام آوردیم. هنوز ایمان در دلهای شما راه نیافته است; ولی اگر خدا و پیامبرش را فرمان برید، از پاداش اعمالتان چیزی نمیکاهد، زیرا خداوند بسیار آمرزنده و مهربان است.» (حجرات/۱۴)
قطعاً با گفتن اینکه «من انقلابی هستم» نیز کسی انقلابی نمیشود مگر اینکه در رفتار و عملکرد او این شاخصها دیده شود.
مطالعه تاریخ اسلام هم نشان میدهد که هر چه اسلام و مسلمین ضربه خوردهاند از مسلمان نماهای مقدس مآب بوده؛ قطعاً انقلاب اسلامی هم تا به امروز هر چه ضربه خورده از انقلابی نماها و خواص مردود و بی بصیرت و از نفس افتاده بوده است.
انقلابی واقعی، جان و مالش را میگذارد تا انقلاب با خطر روبهرو نشود و در عین حال رشد و نمو یابد. به همین دلیل ممکن است مال، آبرو و حتی فرزندانش را در این راه فدا کرده تا انقلاب در مسیر درست و به حق خود حرکت کند. فرد انقلابی اگر مصلحتی بیندیشد فقط بر اساس مصلحت انقلاب و در چارچوب فرمایشاتی است که ولایت امر تعیین میکند بدون اینکه از این چارچوبها گامی فراتر یا عقبتر بگذارد. برای فرد انقلابی، اخلاق و تقوا شرط صحت و ارزش هر عملی است و انقلاب جبههای است که باید دائماً به توسعه، تجهیز و تقویت آن پرداخت. او هر کجا باشد یک عنصر فعال، مفید، گرهگشا و تحولگرا است.
اما در نقطه مقابل، انقلابی نما کسی است که، انقلابیون اصیل و پیروان راستین ولایت و مدافعان برحق گفتمان امام و رهبری و پاسداران واقعی نظام مقدس جمهوری اسلامی را انقلابی نما میداند. او معمولاً انقلاب را برای خود و منافع شخصی خود میخواهد ولی در همان حال ممکن است در ظاهر تندتر و داغتر از هر انقلابیای ظاهر شود و همین ظاهرسازی شناخت او را سخت میکند و برای آشکارسازی چهره اصلی شأن چارهای نیست مگر اینکه به ابزارهای دقیق شناخت انقلابیهای اصیل رو بیاوریم.
معمولاً انقلابی نماها در مواقعی که منافع خود را در خطر میبینند سریع تغییر جهت داده و با تاکید ظاهری برآرمانهای انقلابی، تلاش میکنند خود را از نیروهای اصیل انقلاب جلوتر نشان دهند به طوری که حتی برخی مواقع چهرههای واقعی انقلاب را هم مورد هجمه قرار میدهند و تلاش میکنند تا ارزشها، خدمات و جایگاه عمیق اجتماعی و اسلامی آنها را خدشه دار کنند تا بتوانند با مخدوش کردن انقلابیون واقعی، جایگاه خود را در انقلاب تثبیت نمایند.
انقلابینما راحت دروغ میگوید، تهمت میزند و آبرو میبرد؛ اخلاق و تقوا را برای اهداف شخصی و گروهی ذبح میکند و انقلاب را یک شرکت سهامی میداند که حضور افراد جدید، سهم و موقعیت او را به خطر میاندازد. انقلابینما متأسفانه کارش تنها با هیاهوی پوچ، تفرقهانگیزی و نفرتپراکنی پیش میرود.
به نظر میرسد علاوه بر در نظر گرفتن شاخصهای مطرح شده، انقلابی واقعی، باید آستانه تحمل خود را بالاتر ببرد تا زمینه، برای مطرح شدن مواضع و اظهارات افراد مختلف فراهم شود. چرا که با بروز و ظهور مواضع مختلف، امکان تشخیص ویژگیهای اصیل انقلابی به وجود آید و معمولاً در یک فضای باز، ادعاهای بدون منطق افراد انقلابینما و شعارهای عامهپسند آنها راحتتر قابل تشخیص است.
در پایان یادآوری میشود بهترین زمانی که دام انقلابی نماها گسترده میشود و انقلابی نماها بیش از گذشته فعال میشوند ایام انتخابات است. امید که ملت انقلابی، فهیم و با بصیرت ایران اسلامی، با نگاه تیز بین خود، و با توجه به شاخصهای مورد اشاره مقام عظمای ولایت، بتوانند انقلابی نماها را از انقلابیون اصیل تمیز و تشخیص بدهند و نگذارند مناصب مهم و مؤثر در انقلاب که به سرنوشت و آینده مردم فداکار این سرزمین گره خورده، به دست نا اهلان و نامحرمان بیفتد.
*رئیس سازمان بسیج رسانه استان قزوین