دزفول- رئیس اداره حفاظت محیط زیست دزفول گفت: رفع معضل ورود فاضلاب به رودخانه دز که از مهم‌ترین چالش‌های زیست محیطی دزفول به شمار می‌آید، نیازمند عزم جدی و همکاری متولیان است.

رضا قپانچی پور در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ورود فاضلاب زیباشهر، برخی از مراکز نظامی، پساب شهری چم گلک و فاضلاب چند نقطه دیگر از شهر به رودخانه دز از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین چالش‌های زیست محیطی در دزفول به شمار می‌آید.

وی افزود: فاضلاب‌های این مناطق به دلیل متصل نبودن به شبکه فاضلاب شهری، خام هستند و بار آلودگی و میکروبی بسیار بالایی را دارند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست دزفول با اشاره به سرریز خروجی تصفیه‌خانه فاضلاب به رودخانه، عنوان کرد: البته خروجی تصفیه‌خانه فاضلاب به صورت مستقیم وارد رودخانه نمی‌شود بلکه ابتدا به منظور آبیاری زمین‌های کشاورزی وارد کانال‌ها می‌شود و سپس از طریق زهکش‌های موجود در مسیر وارد رودخانه می‌شود.

وی با بیان اینکه بنا بر اعلام آبفا، در برخی مناطق فاضلاب یا پساب از طریق جوی‌ها و کانال‌های جمع آوری آب‌های سطحی وارد رودخانه می‌شود، یادآور شد: بنا بر اعلام آبفا، شبکه فاضلاب یک شبکه بسته است که هیچ جسم و مواد اضافه‌ای نباید وارد آن شود اما اتصال برخی از جوی‌های جمع آوری آب‌های سطحی به شبکه جمع آوری فاضلاب توسط شهرداری باعث جمع شدن زباله و در نتیجه موجب گرفتگی و انسداد خروجی فاضلاب می‌شود که همین موضوع در سال گذشته باعث بروز معضل فاضلاب در مهرشهر و چند منطقه دیگر شد.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست دزفول با بیان اینکه ورود فاضلاب و پساب بدون تصفیه به درون آب‌های جاری ممنوع است، گفت: بر اساس قانون توزیع عادلانه آب، جمع آوری فاضلاب‌های شهری و دفن آنها بر عهده آبفا است اما جمع آوری آب‌های سطحی ناشی از بارندگی و دیگر عوامل بر عهده شهرداری است که لازم است که جمع آوری آب‌های سطحی بر اساس مطالعات استاندارد انجام شود.

قپانچی پور با اشاره به فرسوده بودن سیستم تصفیه‌خانه فاضلاب دزفول، بر لزوم به‌روزرسانی این سیستم تأکید کرد و افزود: در سال‌های گذشته برخی پمپ‌های هوادهی تصفیه‌خانه به سرقت رفتند که این امر باعث ایجاد نقص در عمل هوادهی و تأثیر منفی در خروجی شد.

رئیس اداره محیط زیست دزفول، پیگیری برای رفع معضل ورود فاضلاب به رودخانه دز را از مهم‌ترین اولویت‌های این اداره برشمرد و گفت: در دو ماه اخیر مکاتبات و پیگیری‌های زیادی برای رفع آلودگی رودخانه دز انجام شده است؛ همچنین بازدیدی به همراه معاون فرماندار از نقاط حساس رودخانه صورت گرفت و جلسه‌ای نیز در فرمانداری برگزار شد و در نهایت مقرر شده است که در سال جاری تصفیه‌خانه فاضلاب به‌روزرسانی شود، پمپ‌ها نیز تعویض و به گونه‌ای تعبیه شوند که امکان سرقت نباشد و ضمن اینکه ریاست آبفای شهرستان نیز به صورت جدی پیگیر این موضوع است.

قپانچی پور با تأکید بر اینکه اداره محیط زیست در زمینه بهداشت و سلامت مردم با هیچکس تعارف ندارد، افزود: اگر شهرداری و آبفا وظایف خود را در قبال رفع این معضل به درستی انجام ندهند، اداره محیط زیست نیز این موضوع را از طریق دستگاه قضا پیگیری خواهد کرد چرا که این امر با سلامت و بهداشت عمومی جامعه تأثیر مستقیمی دارد.

وی عنوان کرد: ذکر این نکته ضروری است که رفع معضل ورود فاضلاب به رودخانه دز نیازمند اعتبار بسیار زیادی است و به همین دلیل نباید انتظار داشت که این مشکل خیلی سریع و یکجا برطرف شود اما ضرورت دارد که متولیان در مسیر تغییر رویه و رفع این دغدغه عمومی قرار بگیرند و با تدوین یک برنامه‌ریزی صحیح، بخش قابل‌توجهی از این معضل در سال جاری برطرف شود و در ادامه در سال آینده نیز اقدامات و پیگیری‌های لازم برای رفع کامل این مشکل صورت بگیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، ورود فاضلاب‌های متعدد به رودخانه دز به عنوان شاه رگ حیاتی شمال خوزستان، یک بحران زیست محیطی محسوب می‌شود که با گذشت سال‌ها و با وجود اعتراض‌های پی‌درپی فعالان محیط زیستی و رسانه‌ها اما تاکنون اقدام مطلوبی برای رفع این معضل از سوی متولیان صورت نگرفته است.