به گزارش خبرنگار مهر، این برنامه رادیویی با هدف کم کردن فاصلههایی که به خاطر شرایط کنونی در زندگی ماشینی ما پیش آمده سعی میکند راحت و صمیمی با شنوندگان ارتباط برقرار کند، درست مانند همان ارتباطی که پشت صحنه این برنامه رادیویی میان عوامل وجود دارد. عواملی که پرانرژی و با نشاط از شنبه تا چهارشنبهها ساعت 10 صبح در استودیو رادیو ایران گرد هم میآیند تا این برنامه را به مدت نیم ساعت اجرا کنند.
هنوز پانزده دقیقه تا شروع برنامه زنده "با خانواده در کنار هم" باقی مانده که وارد استودیو رادیو ایران در ساختمان پخش میشوم. فریبا سادات فاضل سردبیر و تهیهکننده در کنار فاطمه آل عباس گوینده و صدابردار پخش نشسته است. بعد از معرفی، من و عکاس هم به آنها ملحق میشویم. فاضل به گرمی پذیرای ما می شود. او با آرامش با عوامل خود صحبت و شوخی میکند. این آرامش به حدی است که احساس نمیکنم او باید چند دقیقه دیگر سردبیری و تهیهکنندگی یک برنامه زنده را انجام دهد.
از او درباره آرامشی که دارد، میپرسم که چرا استرس تهیه برنامه زنده را ندارد. او در جواب اشاره میکند: "بعد از 28 سال کار در سازمان دیگر استرس یک برنامه زنده را ندارم، چرا که از قبل کارهای خود را انجام میدهم و میدانم وقتی سر ساعت وارد استودیو شدم، باید چه کار کنم."
یک دقیقه به شروع برنامه مانده که مجری به استودیو ضبط می رود. "ساعت 10 بامداد". پس از اعلام ساعت، "با خانواده در کنار هم" آغاز می شود. با شروع ضبط برنامه چراغ های قرمز بالای در استودیو ضبط و بالای محفظه شیشه ای اتاق فرمان که تنها راه ارتباطی این اتاق با داخل استودیو در هنگام ضبط برنامه است، روشن می شود و این یعنی کسی حق ورود به استودیو ضبط را ندارد.
مجری بعد از گفتن "با خانواده در کنار هم"، میگوید: "ای مونسام در تنهایی ... یاری کنم تا عشق را بیاموزم. بسم الله یا قاضی الحاجات" و بعد از اینکه با انرژی خاصی اشاره میکند: "خانواده بزرگ ایرانی سلام. روزتان بخیر"، موضوع برنامه که ادامه صحبتهای روز گذشته درباره نگرانی و اضطراب است را یادآوری میکند. او درباره روشهای کنار آمدن با استرس صحبت میکند و به شنوندگان میگوید: "امیدوارم با قلبی آرام روز خوبی را شروع کرده باشید". بعد از چند دقیقه ترانهای از قاسم افشار فضای استودیو را پر می کند.
آلعباس در ادامه برنامه پیامهای کوتاه را میخواند و بعد از آن هم آیتم یادداشتهای یخچالی روی آنتن میرود که بازیگران با لحن خاصی آن را اجرا می کنند. یادداشتهایی روزانهای که ما برای یکدیگر مینویسیم و روی یخچال نصب میکنیم. فاضل در طول برنامه مرتب با عوامل شوخی میکند تا فضای آرامی را برای آنها فراهم کند. آرامش او به عوامل منتقل میشود.
مجری برنامه به شنوندگان میگوید: "چند تا نفس عمیق بکشید تا بتوانید استرسهای مختلف را از خود دور کنید" و بعد از آن دکتر عرشی، کارشناس علوم تربیتی روی خط میآید و درباره اضطراب و نگرانی صحبت میکند. برنامه با صحبتهای او و پخش موسیقی به پایان میرسد.
فریبا سادات فاضل، سردبیر و تهیه کننده برنامه، درباره طرح این برنامه و رویکرد تازه آن میگوید: "طرح این برنامه به گروه طرح و برنامه رادیو ایران ارائه شد و بعد از دادن تغییرات و اصلاحهای لازم و افزودن آیتمهای متنوع از پنجم خردادماه روی آنتن رادیو ایران رفت. با توجه به اینکه در اسلام بارها به خانواده اشاره شده که محور توسعه است، به همین دلیل تصمیم گرفتیم از خانواده به عنوان یکی از پایه های اساسی توسعه در کشور در این برنامه استفاده کنیم."
وی ادامه میدهد: "با توجه به شرایط کنونی علیرغم اینکه خانوادهها در کنار هم زندگی میکنند، ولی از هم دور هستند و شاید با تلویزیون اینترنت بیشتر مشغول هستند تا اینکه با افراد خانه ارتباط داشته باشند. بنابراین ما تصمیم گرفتیم با هم بودن را در جامعه و خانواده تقویت کنیم."
سردبیر برنامه درباره انتخاب موسیقی در این برنامه میگوید: "سعی کردیم موسیقیها بیشتر ایرانی باشد، مگر بخشهای خاصی که ایجاب میکند موسیقی غربی را انتخاب میکنیم. البته موسیقیهایی که در برنامه پخش میشود متناسب با موضوع برنامه است و با توجه به زمان کوتاه برنامه تلاش میکنیم فضای شاد و مفرحی همراه با ریتم تند و کیفیت بالا دادههای مثبت در جهت هدف برنامه به شنوندگان منتقل کنیم."
فاضل درباره اینکه آیا نیم ساعت زمان مناسبی برای پرداختن به موضوع برنامه است، میافزاید: "تصمیم گیرنده در این قضیه شبکه است و به هر حال مدیریت شبکه در طرح برنامه و جلساتی که داشتند نظرشان اینطور بوده، اما به نظر من باید زمان برنامه را بیشتر کنیم. در واقع شروع و پایان برنامه برای من مثل یک چشم بر هم زدن است. شاید اگر زمان برنامه یک ساعت بود، مفیدتر بود. ولی در این زمان کم هم سعی می کنیم به اهداف خود دست پیدا کنیم. شاید مجبور شویم خیلی مسائل را به صورت حاشیهای بپردازیم، در حالی که میتوانستیم خیلی از موضوعات را باز و بهتر مطرح کنیم."
تهیهکننده برنامه درباره اینکه آیا زمان کم به برنامه ضربه نمیزند، میگوید: "به نظر من نمی توان اسم آن را ضربه گذاشت. زمان برنامه اگر بیشتر باشد، برنامه بهتر در ذهن شنونده جا میافتد، چرا که تکرار در رادیو مسئله مهمی است، ولی در زمان کوتاه همان مطالب را باید با سرعت بالاتری بگویید. این برنامه هم با ترکیب جوانان و پیران تهیه میشود تا ایدههای جوانان هم در نظر گرفته شود، حتی نویسندگان برنامه جوانان هستند."
سمانه حیدرزاده که مسئول هماهنگی برنامه است اشاره میکند: "خانم فاضل فضای رشد زیادی را برای من فراهم کردند، کار را بیشتر میتوان عملی یاد گرفت و او این فرصت را در اختیار من گذاشته است."
فاطمه آلعباس گوینده برنامه، درباره عواملی پذیرش کار و جذابیتهای برنامه "با خانواده در کنار هم" میگوید: "چون ساعت های بیشتری از روز را در محیط کار می گذارنیم، شاید یک خانواده هم در محیط کار ما ایجاد می شود. بنابراین سعی میکنم ارتباط متقابل و دوستانهای بین ما وجود داشته باشد. مثل فضای این برنامه. عوامل این برنامه به ویژه خانم فاضل خیلی گرم و صمیمی هستند. وقتی با فریبا فاضل کار میکنید هیچ نگرانی ندارید و با انرژی کار میکنید."
وی ادامه میدهد: "من فضای برنامههای خانواده را خیلی دوست دارم. زمانی که خیلی کوچک بودم همیشه رادیو را گوش می کردم و از شنیدن صدای خانم بیدمشکی و هرمز شجاعی مهر، گویندگان برنامه لذت میبردم. از آن زمان فضای کار در خانواده را میپسندم."
آل عباس که چند بار به عنوان گوینده برتر در جشنواره رادیو انتخاب شده، درباره اینکه تا چه حد به متن وفادار است و سبک گویندگان قدیمی میگوید: "من هم به متن وفادار هستنم، ولی معتقدم باید یک برنامه متن خوبی داشته باشد و گوینده متن را اجرا کند، نه اینکه فقط متن را بخواند، بلکه بعد از درک متن، چکیده آن را به مخاطب ارائه دهد. همیشه در کارم سعی کردم از هجو دوری کنم."
وی درباره جسارت و شکستن خطوط قرمز از سوی گوینده در برنامه توضیح میدهد: "یک زمانی گوینده میآید خارج از متن صحبت کند یا چیزی اضافه کند، وقتی مشرف به موضوع نباشد در حق برنامه و نویسنده جفا کرده است. وقتی گوینده می تواند این کار را انجام دهد که هدف برنامه برایش مشخص شده باشد، متن را فهمیده باشد و بعد خلاصه متن را ارائه دهد. در غیر این صورت ریسک است، به ویژه در برنامه زنده که جای ویرایش صبحتها هم وجود ندارد."
عوامل برنامه: فاطمه آل عباس و مهری قلع ریز گویندگان، زهرا شرفی محقق، مهدیه فلاح نژاد و راحله قنبری گزارشگران. سمانه حیدرزاده هماهنگی، سارا شکوری و نفیسه فرازمندنیا نویسندگان، غزاله آینه نوشتن اس ام اس، نرگس زینی وند ارتباطات، حمید یاسمین آنونس، نیما رئیسی، محمدرضا قدیریان، اشکان صادقی، پل سنگی، راضیه مومیوند، ارژنگ درژند، مریم جولینی و ویدا شعشعانی بازیگران.