به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، هنگامی که در مورد صنعت یک کشور و به خصوص تولیدکنندگان گفتوگو میشود، معمولاً یکی از مهمترین مباحث، چشم انداز بلند مدت آن صنعت و به تبع آن هزینههای جاری مربوط به مواد اولیه مورد نیاز میباشد. اکثر صنایعی که در چشم انداز خود افزایش قیمت مواد اولیه را پیش بینی میکنند، بخش اصلی هزینههای خود را به خرید مواد اولیه و پر کردن انبار اختصاص میدهند تا از فشار تورمی در امان باشند و قدرت رقابت بیشتری در بازار هدف داشته باشند. بنابراین برای هر فعالیت اقتصادی و به خصوص تولیدی شناخت عوامل تأثیر گذار در قیمت مواد اولیه بسیار مهم و به نوعی برگ برنده آن برند میباشد که میتواند با حاشیه سود ثابت و کاهش هزینههای تولید مشتریان بیشتری را جذب نماید.
عرضه و تقاضا اولین دلیل تغییرات قیمت فولاد میباشد. در مقیاس جهانی با شروع رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته و افزایش تقاضای مواد اولیه قیمت مواد اولیه فلزی افزایش مییابد که این مهم با توجه به برخی مولفههای تأثیرگذار مانند قیمت فولاد صادراتی، باعث افزایش قیمت فولاد در کشور نیز میگردد. در دوران رکود اقتصادی با کاهش تقاضا در کشورهای مصرف کننده فولاد روبرو میشویم این روند برعکس و قیمتهای جهانی کاهش مییابد.
در داخل کشورمان عرضه و تقاضا به نوعی دیگر نیز موثر واقع میشود. همانطور که میدانیم روابط بین الملل و تحریمها میتواند قیمت فولاد را تا حدود زیادی افزایش دهد. با توجه به رشد صنایع مولد، میزان تقاضا رشد چشمگیری داشته است و این تقاضا همراه با عدم واردات محصولات آلیاژی باعث افزایش قیمتها میگردد. بجز فولادهای سطح پایین مانند St۳۷، Ck و Mo۴۰ که در داخل به وفور تولید میشوند، فولادهای خاص فقط در خارج از کشور تولید میشوند که از آن جمله میتوان به فولادهای گرمکار و استیل ۳۰۴ اشاره نمود. بنابراین با توجه به عدم ورود محصولات به صورت عمده، صنعت ایران با کمبود در برخی محصولات رو به رو میگردد و این کاهش عرضه عاملی برای افزایش قیمتها میباشد که در سال ۱۳۹۹ شاهد آن بودیم.
روند قیمت فولاد در ماههای اخیر همچون کالاهای دیگر مانند دلار، سکه و طلا سیری صعودی داشته و همین مورد باعث افزایش هزینههای بسیاری از صنایع وابسته شده است.
باتوجه به اینکه قیمت فرآوردههای اصلی فولاد و هزینههای جاری کارخانجات تولید فولاد به جز نیروی انسانی بر اساس قیمتهای جهانی تعیین میگردد. عامل مهم دیگر در تعیین نرخ فولاد، قیمت دلار در داخل کشور میباشد که در واقع قیمت سنگ آهن و عناصر دیگر نظیر مس، نیکل و … از حاصل ضرب قیمت جهانی آن در قیمت دلار بدست میآید. بنابراین افزایش یا کاهش قیمت دلار تأثیر مستقیم در قیمت محصولات فولادی دارد و با توجه به روند رو به رشد قیمت دلار در دهههای اخیر قیمت فولاد نیز افزایش چشمگیری داشته است به طوری که طبق آمار بدست آمده قیمت متوسط انواع فولاد در سال ۱۳۹۹ بیش از ۹۰% افزایش را تجربه نموده است.
از عوامل دیگری که در قیمت فولاد تأثیر دارد میتوان به جنس فولاد که متأثر از عناصر بکار رفته در تولید آن است اشاره نمود. فولادها از عناصر و آلیاژهای مختلفی تولید میشود. این عناصر هر کدام خواص و تاثیر گذاری متفاوتی دارند. این عناصر با اضافه شدن به آهن تشکیل فولاد آلیاژی میدهند و که علاوه بر خواص بر قیمت فولاد نیز تاثیر گذارند. به عنوان مثال St۳۷ با توجه به اینکه کم آلیاژ ترین فولاد موجود در بازار است کمترین قیمت را دارد و تأثیرات قیمت عناصر مختلف تأثیری بر روی آن ندارد. اما فولاد گرمکار ۱.۲۳۴۴ که دارای عناصری مانند کروم، مولیبدن، سیلیسیم و وانادیوم میباشد یا میلگرد استیل ۳۰۴ که دارای درصد بالایی از کروم و نیکل میباشد هم دارای قیمتهای بالاتری هستند و هم با تغییر قیمت عناصر اصلی آنها به دلایل مختلف قیمت این محصول نیز میتواند تغییر کند. آلیاژهایی مانند فسفر و گوگرد قیمت بالاتری نسبت به سایر آلیاژ دارند و پر واضح است که فولادهای پر آلیاژ قیمتی بالاتر دارند.
عامل دیگری که در قیمت فولاد تأثیر بسزایی دارد کیفیت فولادها و برند تولید کننده آن است. مسلماً کیفیت بالاتر فولاد در صنایع مختلف باعث افزایش طول عمر محصولات میگردد و همچنین در صورتی که فولاد مورد استفاده برای تجهیزات، ماشین آلات یا ساخت قالب استفاده شود، موجب افزایش تیراژ تولید محصول اصلی و بهینه سازی خط تولید میگردد. به عنوان مثال معمولاً کیفیت فولادهای اروپایی بالاتر ازکیفیت فولادهای آسیایی و به خصوص چینی است و به همین دلیل قیمت آن هم بیشتر است. البته باید در نظر داشت که در برخی موارد استفاده از فولادهای چینی یا ایرانی مناسبتر و بهینهتر میباشد و لزوماً برای هر پروژه کوتاه مدت و یا تولیدات با تیراژ کم نیاز به استفاده از فولادهای بسیار با کیفیت نمیباشد. به عنوان مثال فولاد گرمکار تجارت آلیاژ در انواع مختلف ایرانی، چینی، سوئیسی، اوکراین و اتریش ارائه میگردد که هر کدام برای کاربردهای مختلف مورد استفاده تولیدکنندگان میباشد. عوامل ثانویه نیز در قیمت محصولات آلیاژی تاثیر گذار هستند مانند نوع تولید و نوع آبکاری که در خواص و کاربرد آن تاثیر گذار است.
یکی از عوامل موثر دیگر میزان فولاد درخواستی میباشد که میتواند در حجم و مقدار کم و یا به صورت تناژ خریداری شود که مسلماً در خریدهای بزرگ و به صورت تناژ حاشیه سود کم میشود و برای تولیدکنندگان که یک فولاد را به صورت روتین مصرف میکنند خریداری مقدار بیشتری از آن فولاد به صرفه تر به نظر میرسد.
موارد فوق در کنار تصمیمات ارگانهای دولتی مانند قیمت گذاری دستوری و یا مجوز صادرات بخشی از فولاد تولیدی به کارخانجات تولیدکننده و همچنین تصمیمات سیاسی و اقتصادی دیگر که توسط دولت و مجلس به خصوص در بودجه بندی سالانه نمایان میگردد، همگی تأثیر بسزایی در قیمت گذاری فولاد دارند. قیمت فولاد تجارت آلیاژ به صورت روزانه تغییرات قیمت را منحصراً برای هر نوع فولاد آلیاژی با در نظر گرفتن برند و میزان مورد استفاده ارائه مینماید.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.