حسینعلی نریمانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: دو مطالعهای که سازمان حفاظت محیط زیست و جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور سال گذشته انجام دادند، نشان میدهد کانونهای بحرانی گرد و غبار در استان اصفهان از ۱۶ به ۱۸ کانون بحرانی رسیده است که این دو کانون بحرانی جدید بخشهایی از شهرستانهای گلپایگان و شهرضا بوده و مساحت هر دو در مجموع کمتر از ۱۵ هزار هکتار است.
۱۲۴ میلیارد تومان خسارت سالانه کانونهای بحرانی فرسایش بادی
وی مجموع مساحت کانونهای بحرانی گرد و خاک استان را یک میلیون و پانصد هزار هکتار اعلام کرد و افزود: خسارت سالانه کانونهای بحرانی فرسایش بادی به منابع زیستی و اقتصادی پیرامون خود در سطح استان اصفهان بر اساس نرخ تورم تا ابتدای سال ۱۳۹۹، ۱۲۴ میلیارد تومان بوده است که خسارات کشاورزی، جادهها، آسیب به خودروها، هزینه لایروبی و … را شامل میشود.
برنامهریزی برای مقابله با بیابانزایی در ۱۴۰۰
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به برنامههای این سازمان برای مقابله با بیابانزایی در سال جاری، گفت: سه هزار هکتار نهالکاری در شهرستانهای آران و بیدگل، نائین، اصفهان و برخوار و ۲۱۰۰ هکتار عملیات آبیاری و مراقبت برای سال جاری پیشبینی شده است.
نریمانی ادامه داد: همچنین پنج هزار هکتار مدیریت روانآب، پنج هزار هکتار مدیریت جنگلهای دستکاشت، ایجاد ۱۰۰ کیلومتر بادشکن غیر زنده و ۱۰۰ کیلومتر تل رسوبگیر در سراسر اراضی بیابانی شهرستانهای استان از دیگر برنامههای پیشبینی شده برای مقابله با بیابانزایی در سال جاری است که در مجموع به ۲۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و در صورت تائید سازمان اجرایی خواهند شد.
مالچپاشی در دستور کار نیست
رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان اینکه عملیات مالچ پاشی سال جاری در دستور کار نیست، ابراز داشت: در شهرستان آران و بیدگل پنج هزار هکتار سال گذشته مطالعات انجام شد اما به علت تأمین نشدن بودجه، سطح محدودی مالچ پاشی شد و در ادامه در مساحت ۳۵ کیلومتر بادشکن غیر زنده و ۲۰ کیلومتر تل رسوب گیر برای کنترل گرد و خاک منطقه استفاده کردیم از این رو سال جاری نیز به دلیل نبود اعتبار عملیات مالچ پاشی نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه روند بیابانزدایی در مقایسه با سرعت بیابانزایی در استان بسیار کند است، خاطرنشان کرد: این مسئله از یک سو به دلیل کمبود اعتبارات دولتی است که چهارچوب خاصی دارد اما از سوی دیگر برای مقابله با بیابانزایی نیاز به همکاری و همافزایی همه دستگاهها است و اگر صرف برعهده دو اداره منابع طبیعی و محیط زیست استان باشد زمانبر است.
زراعت چوب جایگزینی مناسب برای تولیدات پرآب بَر کشاورزی در مناطق کویری
نریمانی افزود: قانون «اقدام ملی مقابله با بیابانزایی» که وزیر کشاورزی دبیر و چندین وزارتخانه از جمله نفت و نیرو اعضا آن را تشکیل میدهند، نیاز است که جلسات در سطح کشوری و ملی برگزار کنند و استان اصفهان نیز کارگروه آن تشکیل شود تا بتوان با ایجاد فضای هم افزایی و کمک سایر دستگاهها با پدیده بیابانزایی سریع مقابله کرد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به اینکه برغم کمبود اعتبارات دولتی میتوان با همکاری دستگاههای استان اقدامات بازدارندهای در برابر بیابانزایی اجرا کرد، اظهار داشت: از جمله در بخش کشاورزی، تأمین آب و مدیریت مصرف آن اهمیت دارد که هماکنون شرکت آب منطقهای استان درباره آبهای زیرزمینی با نصب کنتورهای هوشمند اقدام کرده است.
سفره معادن گچ در شرق اصفهان برچیده شد
نریمانی با بیان اینکه تغییر الگوی کشت و استفاده از گونههای با نیاز آبی کم به ویژه در مناطق کویری ضروری است، افزود: زراعت چوب را میتوان جایگزین کاشت گونههای آب بَر مانند گرمک، طالبی و هندوانه در مناطق بیابانی کرد که سودآور است و آب کمتری نیز مصرف میشود.
وی حذف معادن سطحی در مناطق بیابانی نزدیک به منابع زیستی و اقتصادی و دارای سکنه را از دیگر اقدامات ضروری دانست و گفت: معادن سطحی مانند رس، گچ و خاک را باید در اصفهان حذف کرده و نیاز خود را از استانهای مجاور کنیم که البته درباره گچ و خاک این اتفاق افتاده است و در هفت سال گذشته با پیگیری استانداران مختلف و همت جمعی مدیران دستگاههای استان، سفره معادن گچ سطحی در شرق اصفهان برچیده شد و امسال نیز فعالیت آخرین معدن با اتمام پروانه بهرهبرداری، متوقف خواهد شد.
ایجاد کمربند سبز در برابر گرد و غبار
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان ابراز داشت: با توجه به توفانهای اخیر که سبب مسدود شدن جادههای محورهای شرقی استان شد، قرار است با همکاری اداره راه و شهرسازی استان مطالعات نقاط بحرانی در حوزه بیابان انجام و با ایجاد کمربند سبز جادهها ایمن شود؛ البته این موضوع اکنون در حد ایده است.
نریمانی با بیان اینکه ماده ۲۷ قانون هوای پاک بر ایجاد کمربند سبز در مسیر بزرگراهها و راهها تاکید میکند، افزود: شدت فرسایش بادی در اطراف جادهای که فرسایش رخ میدهد زیاد است که این کانونها را پس از شناسایی و منشایابی با کاشت نهال یا با اجرای عملیات مکانیکی مانند ریگ پاشی و یا مالچ پاشی، ایجاد بادشکن زنده و تل رسوبگیر میتوان تثبیت کرد در این زمینه ادارات راه و شهرسازی، آب منطقهای و منابع طبیعی مشارکت دارند.