محققان با استفاده از ریشه گیاه سمی جاتروفا کارکس به نبرد با یکی از جان سخت‌ترین پروتئین‌های عامل بیماری سرطان رفته‌اند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیواطلس، از ریشه گیاه یادشده برای تولید ترکیبی استفاده شده که در مقابله با انواع سرطان مؤثر خواهد بود. مهم‌ترین مزیت استفاده از این روش درمانی نابودی یک پروتئین خطرناک سرطانی است که تا به حال هیچ دارویی نتوانسته بود آن را از بین ببرد.

رشد سریع سلول‌های سرطانی یکی از عوامل آمار بالای مرگ و میر پس از ابتلاء به این بیماری است. سلول‌های سرطانی از قابلیت برطرف کردن آسیب‌های واردشده به دی ان ای خود با سرعت بیشتری نسبت به سلول‌های عادی نیز برخوردارند.

در برخی انواع سرطان مانند سرطان مغز، پستان، روده بزرگ، پروستات، ریه و کبد پروتئینی به نام BRAT۱ وظیفه تنظیم روند تعمیر و بهسازی دی ان ای های آسیب دیده را بر عهده دارد و در صورت نابودی این پروتئین می‌توان با تکثیر سلول‌های سرطانی مقابله کرد.

تا به حال هیچ دارویی بر این پروتئین جان سخت اثر نداشته است. اما برای اولین بار ماده‌ای شناسایی شده که می‌تواند با آسیب زدن به این پروتئین به دی ان ای سلول‌های سرطانی نیز آسیب زده و جلوی تعمیر و بازسازی آنها را بگیرد.

در ریشه درخت جاتروفا کارکس ماده‌ای وجود دارد که پروتئین مذکور را از بین می‌برد. این درخت، گیاهی با دانه‌های روغنی است که در مناطق گرمسیری رشد می‌کند و از روغن آن برای تولید سوخت زیست دیزلی و سازگار با محیط زیست و نه به منظور مصارف خوراکی استفاده می‌شود.

این درخت به شدت سمی است و حتی به عنوان خوراک دام نیز قابل استفاده نیست. اما به علت نیاز بسیار اندک به آب، امکان رشد با دریافت پساب، قابلیت تکثیر و رشد سریع، مقاومت در برابر انواع آفت و بیماری و قابلیت رشد در بیابان و زمین‌های لم یزرع به شدت مورد توجه قرار گرفته است. هم اکنون از این درخت در کشورهای زیادی از جمله ایران برای تولید سوخت بیودیزل پاک و سازگار با محیط زیست استفاده شده است.

تا به امروز بررسی‌ها نشان داده که از ریشه این گیاه می‌توان برای مقابله با سرطان پستان و نابودی تومورهای آن بهره گرفت. در عین حال هنوز روشی برای استحصال گسترده مواد مورد نیاز برای مقابله با سرطان از ریشه این گیاه به دست نیامده تا تولید انبوه داروی ضدسرطان از این طریق ممکن شود.