خبرگزاری مهر - گروه استان ها: باغ شاهزاده کرمان به دلیل ویژگی ها و جذابیت های تاریخی و ارزش های فضایی که دارد به عنوان نمونه باغ تخت های ایرانی مورد توجه دوستداران باغ های ایرانی است.

به گزارش مهر، باغ شاهزاده در فاصله 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر کرمان و در فاصله 6 کیلومتری شهر ماهان و در مسیر جاده کرمان - بم بنا شده است، واقع شدن منطقه در مسیر عبوری این جاده و در مسیر جاده کهن ابریشم از عواملی است که این محل را برای احداث یک باغ اشرافی مناسب می ساخته است.

 

باغ شاهزاده ماهان در عصر قاجار در دوران 11 ساله فرمانروایی عبدالحمید ناصرالدوله احداث شده است که با مرگ وی، ساخت باغ ناتمام ماند که محل استقرار این باغ در نزدیکی مقبره شاه نعمت الله ولی در دامنه ارتفاعات جوپار است.

 
وجود خاک حاصلخیز، آفتاب لازم، وزش باد ملایم، نسیم و بالاخره دسترسی به آب، امکان ایجاد باغی در آن مقیاس را در گستره ای خشک و
بی آب و علف، معجزه گونه فراهم ساخته است.


باغ شاهزاده ماهان در اوج والایی و شادابی کیفیت های طبیعی و مصنوعی خود به خاطر دگرگونی شرایط سیاسی و اجتماعی دوران برای مدت طولانی خالی از سکنه و متروک ماند و دچار آسیب های فراوانی شد که در سال 1357 مرمت شد و همچنین در زلزله 1360 آسیب هایی دید که بار مورد مرمت قرار گرفت.


این باغ به دلیل ویژگی ها و جذابیت های تاریخی و ارزش های فضایی که دارد به عنوان یکی از نمونه باغ تخت های ایرانی مورد توجه دوستداران باغ ایرانی است علاوه بر این باغ به عنوان فضای تفرجگاهی، پذیرای عده زیادی که برای گذراندن اوقات فراغت از مناطق مختلف به آنجا رفته و ساعاتی را در آن می گذرانند.


باغ شاهزاده ماهان در مقایسه با انواع باغ ها اعم از باغ، شکارگاه ها، بستان ها، باغ قلعه ها و باغ سکونتگاه ها در زمان ساخت خود یعنی دوره قاجار به عنوان فضای سکونتگاهی و تفرجگاه شکل گرفت.


با توجه به وجود دو محوطه وسیع در جلوی بالاخانه و سردخانه که با نرده های چوبی محصور شده اند نشان می دهد که باغ علاوه بر سکونتگاه محلی برای پذیرایی تشریفات نیز پیش بینی شده بود.


منبع حیاتی باغ جریان آب هایی است که از کوههای اطراف سرچشمه گرفته است و قنات های سهمی آباد، گورکان، باغ حصار، خواجوئیه و آقایی نیز در تامین آب آن سهم بسزایی داشته اند.نظام آبیاری باغ کلاً تابع دو اصل است، اول آبیاری گیاهان باغ و دوم بهره برداری از موجودیت و کیفیت هایی که آب می تواند در باغ ایجاد نماید.


دو استخر اصلی باغ در قسمت بالا و در قسمت ورودی دارای فواره هایی هستند که آب را به ارتفاع قابل ملاحظه ای پرتاب می کنند این راه حل کمتر در باغ های ایرانی دیده شده است و یقیناً متاثر از شناخت باغ ها و چشمه های اروپایی است.