رضا اقتدار در گفتوگو با خبرنگار مهر درباره تغییر مسیر خط لوله انتقال نفت مارون- اصفهان به بخشی از پناهگاه حیات وحش و پارک ملی قمیشلو، اظهار داشت: این خط انتقال نفت از پناهگاه میگذرد و در پارک ملی نیست؛ خط نفتی مارون- اصفهان سالیان گذشته از آن منطقه رد شده و اکنون احتمال انفجار در حریم شهری وجود دارد زیرا دور تا دور خط ساخت و ساز مسکونی شده و اکنون به لحاظ ایمنی باید جابه جا شود.
وی با اشاره به اینکه خط لوله نفت در مجاورت ساختمانها است، افزود: با توجه به قدمت خط لوله اگر انفجار رخ دهد تلفات انسانی سنگینی ایجاد خواهد کرد از این رو طرح تغییر مسیر خط لوله انتقال نفت و گزارش ارزیابی آن ارائه شده است.
مدیرکل دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: براساس ارزیابیها راهی در پناهگاه وجود دارد که محیطبانان از آنجا تردد میکنند و منتهی الیه مرز منطقه است اما در مجاورت زیستگاههای حساس منطقه قرار ندارد از این رو قرار شد مسیر خط لوله نفت را به این محدوده تغییر دهند و مسیر قبلی و محدوده آن زمانی که از مواد نفتی خالی شد بازسازی میشود و تأثیر چندانی بر منطقه ندارد.
تغییر مسیر خط لوله انتقال نفت برای حیات وحش مشکلی ایجاد نمیکند
اقتدار با بیان اینکه تغییر مسیر خط لوله انتقال نفت برای حیات وحش مشکلی ایجاد نمیکند، ابراز داشت: این خط لوله زیرزمینی کار میشود و خاک هم به حالت اولیه برمی گردد، خاک نباتی حفظ شده و خاک مازاد از منطقه خارج میشود از این رو تأثیر چندانی بر سیمای طبیعی منطقه نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: محیطزیست در برخی موقعیتها مجبور است کمک کند زیرا در این منطقه خطر انفجار در محدوده و حریم شهری بوده و گزینه دیگری نیز وجود نداشته است.
مدیرکل دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست همچنین درباره تبدیل تالاب بین المللی گاوخونی به منطقه حفاظت شده، اظهار داشت: با توجه به اینکه گاوخونی منطقهای تالابی است متولی اولیه بررسی آن، دفتر حفاظت و احیای تالابها است و اگر نیاز دیدند که آنجا را منطقه حفاظت شده اعلام کنند مجوز وزارت صمت و جهاد کشاورزی را باید اخذ کند و به شورای عالی محیط زیست ارسال شود اگر اطلاعات اولیه کامل بود دفتر زیستگاههای سازمان اقدامات تکمیلی را انجام خواهد داد.
به گزارش خبرنگار مهر، پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو با وسعتی بالغ بر ۱۱۳ هزار هکتار در ۴۵ کیلومتری شمال غرب اصفهان قرار دارد. این منطقه استپی با حیات وحش غنی در میان شهرهای شاهینشهر و خمینی شهر، در شرق شهرهای نجفآباد و تیران واقع شده و به عنوان ذخیرهگاه زیستکره در سطح جهانی حائز اهمیت است.
خط لوله ۳۲ اینچی مارون- اصفهان بعد از خط لوله انتقال نفت آلاسکا، دومین خط لوله سخت گذر دنیاست. این خط لوله ۴۳۰ کیلومتری از مسیر رشته کوههای زاگرس، سد کارون سه و چهار، تنگههای آوند و لیر و گردنههای مختلف میگذرد.
روزانه حدود ۵۵۰ هزار بشکه نفت خام از میدان نفتی مارون خوزستان از این خط لوله از مسیر استانهای خوزستان، چهارمحال بختیاری و اصفهان وارد پایانه اصفهان میشود و مازاد آن به پالایشگاههای تهران و تبریز انتقال مییابد.
این خط بیش از چهل سال است که ۵۰ درصد خوراک مورد نیاز شماری از پالایشگاههای کشور به ویژه مرکز پالایش نفت اصفهان را تأمین میکند. پالایشگاه اصفهان روزانه ۳۷۵ هزار بشکه نفت پالایش میکند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان از سال ۱۳۵۶ فعالیت خود را آغاز کرده و در ۱۰ کیلومتری شمالشهر اصفهان کنار پالایشگاه اصفهان و در ارتفاع هزار و۶۹۷ متری از سطح دریا واقع شده است.
یکی از چالشهای مطرح شده این پروژه در سالهای اخیر رعایت نشدن حریم خط و گسترش واحدهای مسکونی شهری و روستایی عنوان شده است که از جمله آنها میتوان به توسعه در مجاورت این خط در محدوده شهرهای ویلاشهر، نجفآباد و خمینیشهر و شهر میداوود استان خوزستان اشاره کرد.
لوله انتقال نفت مارون-اصفهان از دهه ۶۰ تاکنون حوادث متعددی داشته که آخرین حادثه آن شکستگی و انفجار لوله در منطقه سرخون استان چهارمحال و بختیاری در آذرماه سال گذشته بود و با توجه به فرسودگی این خط همواره نگرانی درباره وقوع حوادث احتمالی مشابه وجود دارد.