خبرگزاری مهر- گروه استانها: بارشها در استان چهارمحال و بختیاری از ۱۲ سال گذشته تاکنون روند کاهشی به خود گرفته است و هر ساله بارندگی در این استان با کاهش مواجه میشود.
کاهش بارشها موجب خشکسالی و خارج شدن بسیاری از اراضی کشاورزی از زیر کشت شده است.
بارندگی سال زراعی جاری چهارمحال و بختیاری ۱۷ درصد کاهش دارد
مدیر کل هواشناسی چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: میزان بارندگی سال زراعی جاری چهارمحال و بختیاری نسبت به میانگین سال زراعی گذشته ۱۷ درصد کاهش دارد.
مهران چراغ پور با بیان اینکه میانگین وزنی بارندگی سال زراعی جاری چهارمحال و بختیاری ۳۷۶ میلی متر ثبت شده است، گفت: منطقه کوهرنگ پر بارش ترین منطقه و بروجن کم بارش ترین منطقه چهارمحال و بختیاری گزارش شدهاند.
وی با بیان اینکه این استان در فصل زمستان ۱۳۹۹ نسبت به میانگین بلندمدت با کاهش ۴۴ درصدی بارش مواجه شده است، اظهار داشت: بارش قابل توجهی در زمستان سال گذشته انجام نشد.
چراغ پور با بیان اینکه چهارمحال و بختیاری رتبه سوم کشور در کاهش بارشها به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: در سال زراعی جاری شهرستان کوهرنگ با کاهش ۳۲۰ میلیمتری بارش مواجه بود.
مدیر کل هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: در سال گذشته ۲۳ درصد مساحت استان دچار خشکسالی خفیف و بالای ۵۵ درصد نیز دچار خشکسالی شدید شده است.
رتبه سوم چهارمحال و بختیاری در کاهش بارشها بزرگترین بحران در سال ۱۴۰۰ است و این استان با کمبود در بخشهای آب شرب، کشاورزی، دامداری و … در این استان مواجه خواهد شد
استاندار چهارمحال و بختیاری چندی پیش در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران در چهارمحال و بختیاری با اشاره به گزارش سازمان هواشناسی در خصوص کاهش بارشها در استان، اظهار کرد: رتبه سوم در کاهش بارشها بزرگترین بحران در سال ۱۴۰۰ است و این استان با کمبود در بخشهای آب شرب، کشاورزی، دامداری و … در این استان مواجه خواهد شد.
اقبال عباسی گفت: خشکسالی در سال جاری میتواند مشکلات بسیار زیادی در استان ایجاد کند.
وی افزود: پیشبینیهای لازم برای تأمین آب شرب در مناطق مختلف چهارمحال و بختیاری باید در دستور کار اعضای ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران قرار بگیرد تا دچار بحران اجتماعی نشویم.
عباسی تاکید کرد: مناطق بحرانی در چهارمحال و بختیاری که برای تأمین آب در سال ۱۴۰۰ با مشکل در آنها مواجه میشویم، شناسایی و همچنین برنامهای برای سازگاری با کمآبی تدوین شود و تأمین اعتبارات لازم نیز برای این موضوع در دستور کار قرار بگیرد.
منابع آب بخش کشاورزی در چهارمحال و بختیاری کاهش یافته است
رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه خشکسالی هر ساله در چهارمحال و بختیاری تشدید میشود، گفت: میزان بارشها در این استان سال به سال با کاهش مواجه است و هم اکنون کاهش بارشها موجب کاهش آب بخش کشاورزی در این استان شده است.
عطا الله ابراهیمی گفت: کاهش منابع آب کشاورزی به وضوح با خشک شدن چشمهها و قناتها و کاهش آبدهی چاههای آب و کاهش دبی آب رودخانه در این استان مشاهده میشود.
وی با بیان اینکه برای حفظ اشتغال پایدار در بخش کشاورزی باید به سمت استفاده بهینه از منابع آب کشاورزی برویم، عنوان کرد: توسعه تجهیزات آبیاری نوین در اراضی کشاورزی به عنوان مهمترین اقدام در راستای استفاده بهینه از آب باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه هماکنون بیش از ۶۷ هزار هکتار از زمین کشاورزی چهارمحال و بختیاری به سیستم آبیاری نوین مجهز شدهاند، گفت: یکهزار و ۸۰۴ هکتار از زمینهای کشاورزی این استان در سال گذشته به شبکه آبیاری نوین تجهیز شد.
وی عنوان کرد: تجهیز یکهزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری به شبکه آبیاری نوین در سال جاری در دستور کار قرار گرفته است.
رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: لایروبی ۶۰ قنات و احداث ۱۰۰ هکتار شبکه آبیاری و زهکشی، توسعه کانالهای انتقال آب و… از مهمترین برنامهها در سال جاری برای تأمین منابع آب بخش کشاورزی است.
توسعه کشت گیاهان با نیاز آب پایین از جمله گیاهان دارویی از مهمترین برنامهها در راستای حفظ اشتغال پایدار بخش کشاورزی در چهارمحال و بختیاری است
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: خشکسالی و کاهش بارشها بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری را با کمبود منابع آب مواجه کرده است.
حسین برزگر گفت: از مهمترین برنامهها در راستای حفظ اشتغال پایدار بخش کشاورزی توسعه کشت گیاهان با نیاز آب پایین از جمله گیاهان دارویی است.
وی تاکید کرد: توسعه کشت گیاهان دارویی در این استان با توجه به نیاز آبی پایین میتواند زمینه اشتغال پایدار بخش کشاورزی را فراهم کند و جهاد کشاورزی در این زمینه سرمایه گذاری میکند.
وی با اشاره به اینکه کاهش منابع آب کشاورزی اجازه کشت بسیاری از گیاهان با نیاز آبی بالا را در سطح استان نمیدهد، ادامه داد: ترویج فرهنگ کشت گیاهان دارویی در چهارمحال و بختیاری مورد توجه قرار گرفته است و حرکت کشاورزان در این مسیر میتواند زمینه برای افزایش درآمد آنها فراهم کند.
صرفه جویی در مصرف آب بخش کشاورزی، بهره گیری از تجهیزات آبیاری نوین و تغییر الگوی کشت سه راهکار اصلی و مهم است که در شرایط فعلی خشک سالی میتواند زمینه را برای حفظ اشتغال پایدار در بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری فراهم کند.