خبرگزاری مهر- گروه استانها، کردستان طی قرون متمادی محل دین، عرفان و تصوف بوده و مردمان این دیار از اولین طوایف ایرانی در پذیرش دین اسلام بودهاند.
ترویج آموزههای قرآنی در مناطق کردنشین طی ۱۴ قرن از حلول قرآن کریم بسیار چشمگیر بوده است و مسلمانان کردزبان نقش ویژهای در نشر آموزههای قرآنی داشتهاند که از جمله ستارههای درخشان این عرصه میتوان به عبدالباسط عبدالصمد قاری برجسته مصری و اصالتاً اهل مناطق کردنشین سوریه اشاره کرد.
در استان کردستان به مرکزیت شهر سنندج نیز همواره شاهد برپایی حجرههای سنتی تعلیم آموزههای قرآنی بودهایم و به برکت نظام جمهوری اسلامی این امر سازماندهی شده و هم اکنون در قالب مؤسسات و خانههای قرآنی مشغول به فعالیت هستند، لذا در همین راستا میزگردی با محوریت دغدغهها و ظرفیتهای حوزه قرآن در استان با حضور فرید عزت پور رئیس اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی کردستان و ندا تهامینیا نماینده خانههای قرآنی استان در دفتر خبرگزاری مهر برگزار شد که مباحث مطرح شده در این میزگرد در ادامه خواهد آمد.
فعالیت ۶۰ مؤسسه قرآنی در کردستان
رئیس اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی استان کردستان اظهار کرد: قبلاً این اتحادیهها دو شاخه بودند و ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و تبلیغات اسلامی به موازات هم فعالیت میکردند که خوشبختانه در سال ۹۸ این دو اتحادیه با هم ادغام شدند و اکنون امور مرتبط با فعالیتهای قرآنی انسجام بیشتری پیدا کرده است.
فرید عزت پور افزود: هم اکنون ۶۰ مؤسسه و تشکل قرآنی در استان کردستان فعالیت دارند و در کنار این مؤسسات شاهد فعالیت بیش از ۱۰۰ خانه قرآنی نیز هستیم.
عزت پور خاطرنشان کرد: زنجیرهای قوی از مربیان و مدرسان قرآن در استان فعالیت دارند و میتوان گفت اکثریت قاریان و حافظان برجسته قرآنی استان دارای مؤسسه یا تشکل قرآنی هستند.
رئیس اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی کردستان در ادامه سخنان خود به کلاسهای قرآن سنتی در مساجد استان در سالهای نه چندان دور اشاره کرد و گفت: نسبت به استانهای همجوار در حداقل تعداد مؤسسات هستیم و این ظرفیت وجود دارد که بیش از ۱۰۰ مؤسسه قرآنی داشته باشیم.
عزت پور افزود: مؤسسات براساس شیوههای نوین آموزشی اقدام به ارائه خدمات میکنند و همین امر میتواند مهارتهای قرآنی و مهارتهای زندگی به روش قرآنی با دامنه فعالیت گستردهتر را ارائه کند.
وی خاطرنشان کرد: در کردستان استعدادهای ناب قرآنی وجود دارد، اما متأسفانه به دلیل عدم حمایتهای مالی از مؤسسات قرآنی و فعالان عرصه قرآن در استان تاکنون نتوانستهایم همچون استانهای برخوردار کشور اقدامات گستردهای انجام شود.
عزت پور افزود: هر ساله شاهد درخشش فعالان قرآنی کردستان در مسابقات ملی هستیم و اگر مسئولان استانی از فعالان قرآنی حمایت کنند بدون شک شاهد تقویت این افتخارات خواهیم بود.
یک ریال از موقوفه قرآنی سنندج به مؤسسات و تشکلهای قرآنی نرسیده است
عزت پور اظهار کرد: اداره کل اوقاف و امور خیریه استان کردستان اقدام به راه اندازی یک مجموعه پمپ بنزین به نام موقوفه قرآنی کرده است، اما بنده به عنوان رئیس اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی کردستان اعلام میدارم که تاکنون یک ریال از درآمد این موقوفه به تشکلها و مؤسسات قرآنی استان نرسیده است.
وی افزود: جامعه قرآنی کردستان انتظار دارند که اداره کل اوقاف و امور خیریه استان ترازنامه این موقوفه و درآمدهای این پمپ بنزین را اطلاع رسانی کند.
عزت پور تصریح کرد: اگر مسئولان استانی این موقوفه قرآنی را به اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی کردستان واگذار کنند، دیگر نیازی به حمایتهای کم و مقطعی آنها نداریم.
وی افزود: فعالان قرآنی حق دارند بدانند درآمدهای موقوفهای که به نام قرآن و حمایت از آنها راه اندازی شده است، کجا و چگونه هزینه میشود.
عزت پور اظهار کرد: انتظار داریم مسئولان ادارهکل اوقاف و امور خیریه استان کردستان در این خصوص اظهار نظر صریح داشته باشند.
هیأت امنای مساجد درآمدزایی را بر ترویج فرهنگ قرآنی ترجیح میدهند
نماینده خانههای قرآنی کردستان نیز در این میزگرد اظهار کرد: حدود ۲ دهه است در حوزه قرآن در استان فعالیت میکنم، اما متأسفانه در این عرصه حمایت ویژه ای نشدهایم.
ندا تهامینیا افزود: خانههای قرآنی کوچکترین مراکز رسمی آموزش و ارائه خدمات قرآنی در کشور هستند و میتوان گفت تنها تفاوتی که با مؤسسات قرآنی دارند این است که خانههای قرآنی نمیتوانند دورههای تربیت مربی قرآن یا دورههای تخصصی را برگزار کنند.
تهامی نیا خاطرنشان کرد: هم اکنون بیش از ۱۰۰ خانه قرآنی در استان فعالیت دارند که مجوز فعالیت خود را از سازمان تبلیغات دریافت کردهاند.
وی افزود: انسجام امور قرآنی در سازمان تبلیغات بهتر از ارشاد و اوقاف است و طی ۲ سال اخیر شاهد کاهش فعالیتهای اوقاف در حوزه قرآنی و تقویت جایگاه سازمان تبلیغات در این عرصه هستیم.
تهامی نیا تصریح کرد: خانمهای قرآن پژوه کردستانی همگام با برادران در این عرصه تلاش دارند، اما متأسفانه در مساجد شاهد عدم همکاری بسیاری از ماموستاها، خدام یا اعضای هیأت امنا هستیم.
وی افزود: متأسفانه هیأت امنا مساجد و اداره اوقاف درآمدزایی را بر حمایت از فعالیتهای قرآنی و ترویج فرهنگ قرآنی ترجیح میدهند و حتی از مؤسسات و خانههای قرآنی اجاره ماهیانه دریافت میکنند.
نماینده خانههای قرآنی کردستان اظهار داشت: متأسفانه بیمه فعالان قرآنی در کردستان در هالهای از ابهام قرار دارد و مدتی است صندوق حمایت از هنرمندان و نویسندگان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این خصوص حمایت لازم را انجام نمیدهد.
تهامی نیا افزود: مؤسسات قرآنی هم در کشور آنچنان درآمدی ندارند که مربیان و فعالان قرآنی را بیمه کنند.
اوقاف هیچ حمایتی از مؤسسات قرآنی نمیکند و از آنها اجاره ماهیانه میگیرد
رئیس اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی کردستان در ادامه این میزگرد اظهار کرد: اوقاف نه تنها حمایت نمیکند، بلکه درب مساجد را هم به روی آنها بسته است و براساس نظر کارشناسی از آنها اجاره ماهیانه دریافت میکند و این در حالی است که درآمد موقوفات ربطی به اوقاف نداشته و باید درآمد موقوفات از جمله مساجد برای ترویج نماز و آموزههای قرآنی هزینه شود چون مساجد از پرداخت هزینه آب و برق و گاز معاف هستند.
در کردستان شاهد فعالیت پمپ بنزینی در شهر سنندج به عنوان موقوفه قرآنی هستیم، اما چرا از درآمدهای این موقوفه تخصصی برای حمایت از مؤسسات و فعالان قرآنی هزینه نمیشود.
نمایندگان مجلس و استاندار پاسخگوی دغدغه فعالان قرآنی نیستند
عزت پور اظهار کرد: چندین ماه است با استاندار و نمایندگان مجلس مکاتبه کردهایم تا جلسهای مشترک داشته باشیم تا بهعنوان نمایندگان فعالان قرآنی دغدغهها و مشکلات را بیان کنیم، اما متأسفانه از سوی این آقایان تاکنون پذیرفته نشدهایم.
وی افزود: ۸۰ درصد کلاسهای قرآنی بهدلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل است و به ناچار باید رجوع کنیم به فضای مجازی و همین امر نیازمند حمایت مالی است.
عزتپور خاطرنشان کرد: فعالیتهای قرآنی در دوران کرونایی مظلوم واقع شده و کمترین حمایت یا اصلاً حمایتی صورت نگرفته است.
صدا و سیمای مرکز کردستان توجه خاصی به فعالیتهای قرآنی ندارد
رئیس اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی کردستان اظهار کرد: بیتوجهی مسئولان صدا و سیمای مرکز کردستان نسبت به قرآن و فعالیتهای قرآنی تا جایی است که ۱۵ روز اول ماه رمضان ترتیل قرآن برگزار نکرده و برنامه بخصوصی در این زمینه نداشتند و این مهم را در نیمه دوم رمضان و پس از موج گسترده اعتراضات و حمایت یک نهاد فرهنگی اجرایی کردند.
وی افزود: در شبکه استانی از قاریان استان دعوت نمیشود و برای قاریان کردستانی آرزویی دست نیافتنی شده است.
عزت پور خاطرنشان کرد: صدا و سیما چه دستاوردی برای حوزه قرآن داشته است لطفاً مسئولان شبکه استانی در این خصوص پاسخگو باشند.
وی افزود: تا حالا هیچکدام از مسئولان صدا و سیما به سراغ ما نیامدهاند و دغدغه فعالان قرآنی را همواره نادیده گرفتهاند.
درگاه بیمه فعالان قرآنی ۳ سال بسته است
عزت پور اظهار کرد: بیش از ۵۰۰ نفر از فعالان قرآنی کردستان منتظر هستند همچون هنرمندان موسیقی، تئاتر، سینما، هنرهای تجسمی و رسانه از خدمات بیمهای صندوق حمایت از هنرمندان و نویسندگان برخوردار شوند.
وی افزود: از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان انتظار داریم در این خصوص ورود کند و این دغدغه فعالان قرآنی را پیگیری کند.
با روند کنونی جایگاه قرآن در کردستان تضعیف میشود
رئیس اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی کردستان اظهار کرد: عدم حمایت از فعالان قرآنی موجب سرخوردگی آنان شده است و این امر برای جامعه ما تأسف بار است.
عزت پور افزود: فعال قرآنی نیز همچون یک هنرمند یا یک نویسنده یا یک ورزشکار برای ارتقای خود نیازمند حمایت است و جای شرم است که حافظ کل قرآن در کردستان برای امرار معاش خود الان به امور نظافت منازل روی آورده است.
شهرداریها و اعضای شورای شهر یک ریال به فعالان قرآنی کمک نکردهاند
عزت پور اظهار کرد: طی چهار سال اخیر شهرداری و شورای شهر یک ریال به ترویج فرهنگ قرآنی اختصاص ندادهاند و این آقایان تاکنون هیچ همکاری و حمایتی نداشتهاند.
وی افزود: بسیار متأسفیم در سنندج که شهر مساجد و منارهها است از سوی شهرداری و شورای شهر مرکز کردستان از اعتبارات چند ده میلیارد تومانی معاونت فرهنگی شهرداری چرا یک ریال به این عرصه تاکنون اختصاص نیافته است؟