معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: مخاطبان از سراسر ایران و جهان به نمایشگاه مجازی قرآن کریم دسترسی دارند و به واقع این، نمایشگاهی به وسعت ایران است.

به گزارش خبرنگار مهر، حسین صفری معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران و مدیر فروش نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم درباره نمایشگاه مجازی قرآن کریم گفت: بعد از شیوع کرونا کلیه فعالیت‌های نمایشگاهی و جمعی تعطیل شد و با توجه به اینکه معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همه هماهنگی‌های لازم را انجام داد، منتها امکان اجرای فیزیکی نمایشگاه قرآن کریم وجود نداشت؛ از این‌رو معاونت برآن شد تا نمایشگاه قرآن کریم را به صورت مجازی برگزار کند.

صفری با طرح اینکه نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم دارای دو بخش اصلی نمایشگاهی و فروشگاهی است، بیان کرد: با توجه به موفق بودن نمایشگاه مجازی کتاب تهران، امکان برگزاری نمایشگاه مجازی قرآن نیز بیشتر شد؛ همچنین پیش از این‌که بخواهیم کار را شروع کنیم در مبحث زیرساختی تجربه و اندوخته خوبی از نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران داشتیم و از آن تجربیات بهره بردیم.

وی افزود: با توجه به این‌که مرکز پاسخگویی نمایشگاه فعال بود حدود ۱۵۰ مشکل را از حوزه خریداران و ناشران احصا کردیم و نزدیک به ۷۰ تا ۸۰ مورد از آن‌ها را که در این مدت قابل انجام بود نهایی کرده و آن خطاها را کاهش دادیم.

معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به تعداد ناشرانی که برای حضور در نخستین نمایشگاه مجازی قران ثبت نام کرده بودند، گفت: پس از این‌که فراخوان نمایشگاه مجازی قرآن کریم منتشر شد نزدیک به ۵۰۰ ناشر در بخش فروشگاهی نمایشگاه حضور پیدا کرده و بیش از ۱۵ هزار عنوان کتاب را بارگذاری کردند. این نمایشگاه، نمایشگاهی قرآنی است و همه ساله نیز همینطور بود؛ از این‌رو همه آثار ناشران امکان شرکت در آن را ندارند. به همین دلیل آثاری با موضوع قرآن و عترت و دین اسلام در آن شرکت داده می‌شوند که امسال نیز بخش ویژه دفاع مقدس به آن افزوده شد و ناشران این حوزه به جمع دیگر ناشران پیوستند و آثار خود را عرضه کردند.

وی ادامه داد: نمایشگاه دفاع مقدس خود همه ساله به صورت فیزیکی برگزار می‌شد که اکنون به دهمین دوره نیز رسیده است؛ ولی با تدبیری که اندیشیده شد کتاب‌ها در این دو حوزه در کنار یکدیگر به نمایش درآمد و بازخورد خوبی از مخاطبان دریافت کردیم و به واقع این آثار کنار یکدیگر معنی پیدا می‌کنند.

صفری به تخفیف ۲۰ درصدی نمایشگاه مجازی قرآن کریم اشاره کرد و گفت: با توجه به تمهیداتی که معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش‌بینی کرد و یارانه‌ای که به نمایشگاه مجازی قرآن اختصاص داد هزینه ارسال رایگان است.

معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران اضافه کرد: به نظر من نباید نمایشگاه مجازی قرآن کریم را تنها ملی تلقی کرد بلکه تعبیر ما این است که جهانی شده است. در حال حاضر همه مردم از سراسر جهان می‌توانند به این آثار چه در بخش فروشگاهی و چه در بخش نمایشگاهی دسترسی پیدا کنند و این کار به جهانی شدن نمایشگاه قرآن کریم کمک کرد.

وی با اشاره به اینکه در بخش محتوایی نمایشگاه نگارخانه نیز داریم، گفت: به واقع این فرصت خوبی برای دست‌اندرکاران و علاقه‌مندان این حوزه است از این‌رو که آثارشان در تمام دنیا دیده می‌شود؛ آثار موجود در نگارخانه نیز شامل نقاشی، نقاشی خط، خوشنویسی و… است. به واقع این نمایشگاه در معرفی این آثار به دنیا کمک می‌کند.

مدیر بخش فروشگاهی نخستین نمایشگاه قرآن کریم ضمن بیان اینکه همه ساله این نمایشگاه در تهران برگزار می‌شد و بسیاری از ناشران شهرستان‌ها از این‌رو که روزه‌دار بودند امکان حضور در این نمایشگاه را نداشتند، عنوان کرد: به همین جهت برای جمع معدود و محدودی برگزار می‌شد. ولی در نهایت این شجاعت اتفاق افتاد و این تدبیر اندیشیده شد که نمایشگاه مجازی قرآن برگزار شود؛ اکنون مخاطبان از سراسر ایران و جهان به نمایشگاه مجازی قرآن کریم دسترسی دارند و به واقع این نمایشگاه، نمایشگاهی به وسعت ایران است؛ در حقیقت عرضه کردن خودمان به دنیا در حوزه قرآنی شجاعت و جسارت می‌خواهد که این کار را معاونت قرآن و عترت انجام داد.

او درباره کتاب‌های ارسالی در نمایشگاه مجازی قرآن کریم نیز تاکید کرد: جالب است بدانید اکنون در داخل کشور خودمان نزدیک به ۵۰۰ نقطه روستایی کتاب خریدند که اتفاق بسیار خوبی است؛ در میان آثار این نمایشگاه کتاب‌های حوزه کودک و نوجوان نیز دیده می‌شود. کم وزن‌ترین کتاب در خصوص یکی از شهدا با ۲۵ گرم بود که به کنارک سیستان و بلوچستان با فاصله حدودی ۱۷۰۰ کیلومتر ارسال شده است.

وی افزود: در تهران، قم و مشهد ناشران بنام و سرشناسی داریم که در همین سه حوزه فعالیت می‌کنند. تهرانی‌ها بیشترین خرید را از ناشران داشتند و بیشترین فروش یا عرضه را ناشران قم و پس از آن مشهد و اصفهان داشتند.

صفری با مطرح کردن اینکه کتاب‌های علوم قرآنی و دینی عمدتاً مخاطبان خاص خود را دارد، بیان کرد: امسال طبق نظر شورای سیاست‌گذاری هر کتابی که از سال ۹۲ منتشر شده بود و هر ناشری که حتی یک اثر منتشر کرده بود می‌توانست در این نمایشگاه شرکت کند. این موارد از ویژگی‌های نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم است و در حقیقت ناشری نیست که از قلم افتاده باشد. همچنین بسیاری از کتاب‌های دینی و قرآنی به صورت مرجع هستند و ما حدود ۱۵۰ عنوان از کتاب‌های مرجع منتشر شده قبل از سال ۹۲ را نیز در این نمایشگاه ثبت کردیم، این گروه از کتاب‌ها مشتریان خاص خود را دارد اما پر مخاطب‌ترین نیز بود.

وی درخصوص فعالیت مرکز تماس نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم عنوان کرد: این مرکز همه روزه از ۹ صبح تا ۱۲ شب فعال است. در ابتدای نمایشگاه عمده سوالات درباره چگونگی ورود به سایت و دسترسی بود و اما در حال حاضر با توجه به اینکه یارانه‌ای برای ۱۷ هزار فعال قرآنی از ۱۰۰ تا ۴۰۰ هزارتومان توزیع و همینطور یارانه‌ای بین ده‌هزار و پانصد دانشجو و طلاب علوم قرآنی از سوی معاونت قرآنی توزیع شده است، بیشترین سوالات درخصوص چگونگی استفاده از یارانه‌ها است.

صفری افزود: برخی از مردم دسترسی به اینترنت ندارند و به همین دلیل در مرکز پاسخگویی، همیاران خرید را پیش‌بینی کردیم تا فرد از هر نقطه ایران که تماس می‌گیرد همکاران ما خرید را انجام می‌دهند و کتاب با هزینه ارسال رایگان به دست آن‌ها می‌رسد.

معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران میزان بازدید از سایت نمایشگاه در لیالی قدر را بالا و خرید از آن را کم دانست و گفت: تا ۱۰ صبح امروز (۲۲ اردیبهشت ماه) بیش از سه میلیارد تومان از نمایشگاه مجازی قرآن کریم کتاب خریداری شده است. اگر آمارهای نمایشگاه فیزیکی را در نظر بگیریم با توجه به اینکه محصولات حجاب و عفاف نیز برای فروش عرضه می‌شد جمعاً تا پایان آن ۲۰ روز ایام نمایشگاه یک میلیارد تومان فروش داشت. از این جهت می‌توان نسبت به این نمایشگاه امیدوار بود. عمدتاً قیمت آثاری که ناشران علوم قرآنی منتشر می‌کنند پایین است.

او درباره کتاب‌های کودک و نوجوان موجود در نمایشگاه مطرح کرد: اگرچه بنده مدیر بخش فروشگاهی نمایشگاه مجازی قرآن کریم هستم اما از بخش محتوایی آن نیز نباید غافل شد و باید گفت کارهای خوبی در آن زمینه انجام شده است. در بخش کتاب و فروشگاهی حوزه کودک ۷۴ ناشر حضور دارند که از این تعداد بیش از ۱۶۰۰ عنوان کتاب را عرضه می‌کنند؛ با توجه به مخاطبانی که در حوزه کودک و نوجوان داریم و توجهی که باید نسبت به این دسته از عزیزان شود این نمایشگاه رقابت خوبی را ایجاد کرده است.

وی به تمدید دو روزه نمایشگاه مجازی قرآن کریم اشاره کرد و گفت: این نمایشگاه به مدت دو روز تا چهارشنبه بیست‌ودوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ تمدید شد و سایت بر روی مخاطبان باز است و مردم می‌توانند از این سامانه خرید کنند. همچنین هماهنگی خوبی با شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران داشتیم تا بتوانند کمتر از سه روز آثاری که ثبت می‌شود را به دست مخاطبان و علاقه‌مندان برسانند.

حسین صفری در پایان اظهار کرد: سامانه بخش فروشگاه نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم با هفت سامانه دیگر همچون ثبت احوال، پست، اطلاعات ناشران، بانک عامل و… هماهنگی داشت. همچنین در این دوره از نمایشگاه مجازی بحث زیرساخت و تقویت سرورها ارتقای فنی سایت را نیز داشتیم. اگرچه همیشه اولین‌ها چالش‌های خود را دارند، در این نمایشگاه نیز تجربه‌های جدیدی کسب کردیم؛ حتی اگر بعد از برطرف شدن بیماری منحوس کرونا نمایشگاه به صورت فیزیکی برگزار شود بهتر است پیوست مجازی خود را داشته باشد تا آثار قرآنی در معرض دید مردم عزیز ایران و دنیا قرار بگیرد.