نخستین نشست خبری اتحادیه کشوری موسسات و تشکل های قرآن و عترت کشور امروز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه با تشریح وشعیت این اتحادیه و عملکرد آن در محل این اتحادیه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری اتحادیه مؤسسات و تشکل‌های قرآن و عترت کشور ظهر امروز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه با حضور محمد انجم‌شعاع مدیر عامل این اتحادیه کشور برگزار شد.

انجم‌شعاع با بیان اینکه کمتر از یکسال اتحادیه کشوری شکل گرفته گفت: در شرایطی اتحادیه کشوری اتفاق افتاد که مجموعه‌های قبلی با دغدغه اصلی ادغام و سهم خواهی مواجهه بوده و از بعضی امور مرتبط با مؤسسات دور شدند. به علاوه با آسیب‌های مهلکی که شیوع ویروس کرونا به مؤسسات مردمی قرآنی زد روند آغاز فعالیت‌های اتحادیه با سرعت کمی به جلو پیش رفت.

وی با اعلام اینکه در طول یک سال گذشته بیش از ۶۶۰ مؤسسه قرآنی منحل شدند، گفت: در شرایطی اتحادیه آغاز شد که بیش از ۵۰۰ مؤسسه تعلیق کار گرفته و از پس هزینه‌های جاری برنیامده بودند. همه این مشکلات باعث شد تا مؤسسات از پرداخت هزینه‌های مربوط به مکان ناتوان شده و در نتیجه مؤسسه خود را به حالت تعلیق در بیاورند.همچنین مؤسسات توانمندی کافی برای تولید و استفاده از محتوای چند رسانه و حضور در فضای مجازی نداشتند و از نظر فنی نیز پلتفرم‌های جدی برای حضور مؤسسات ایجاد نشده بود.این مساله به همراه مشکلاتی مثل مالیات باعث شد تا مؤسسات از پس تأمین هزینه‌های خود برنیایند.

انجم شعاع در گلایه و ابراز تأسف در حوزه مسئولینی که در مسائل قرآنی پاسخگو نیستند، افزود: دو نامه به مجلس شورای اسلامی و فراکسیون قرآن و عترت نوشتیم و از آنها استمداد طلبیدیم تا به یاری مؤسسات قرآنی بشتابند اما آنها حتی جواب نامه‌ها را ندادند. بخش عمده‌ای از صنوف مورد حمایت قرار گرفتند اما مؤسسات قرآنی در شرایط کرونایی تنها با کمک شورای توسعه قرآنی یک میلیون بهره مند شدند که این میزان به هیچ عنوان کافی نبوده و هزینه‌های جاری مؤسسات را هم شامل نمی‌شد.

مجلس اعتنایی به نامه ارسال شده اتحادیه نکرد

مدیر اتحادیه مؤسسات و تشکل‌های قرآن و عترت کشور با تاکید بر استفاده حداکثری ظرفیت مردمی گفت :۵ درصد از مؤسسات ما در شرایط کرونا ضربه جدی خورد که امروز باید آن را بازسازی کنیم. برای همین امر با شورای توسعه مکاتباتی کردیم و کمیته تخصیص مساعدت‌هایی را انجام داد که موجب احیای اولیه مؤسسات قرآنی بود. اما از سوی مراجع قانون گذاری هیچ حمایتی را شاهد نبودیم.

وی با اشاره به ارسال نامه‌ای به دفتر مقام معظم رهبری گفت: در نامه‌ای به دفتر رهبر انقلاب از ایشان استمداد طلبیده و به همین منظور با دستور رهبری مراجعی مسئول کمک به ما برای بازسازی و توان اجرایی شدند.

استفاده از ظرفیت ۲۰۰ بقعه متبرکه برای فعالیت‌های مؤسسات مردمی از تیر ماه

انجم‌شعاع بیان داشت: در آخرین جلسه با مرکز قرآنی اوقاف، استفاده از بقاع متبرکه که از مطالبات بود مورد توافق قرار گرفت. بر همین اساس ۲۰۰ مؤسسه قرآن و عترت در ۲۰۰ بقعه مستقر شده تا دو هدف، عجین شدن موضوعات قرآن و عترت و کمک به مکان مؤسسات مردم نهاد محقق شود.

وی با اشاره به تفاهم نامه‌ای با هیأت‌های مذهبی گفت: در بحث هیأت‌های مذهبی به دلیل مناسبت‌ها توافق نامه‌ای داشتیم که با شیب ملایمی این امر در حال انجام و پیگیری است. از تیرماه مؤسسات در بقاع متبرکه مستقر شده و همچنین همکاری ستاد امور رسیدگی به مساجد با مؤسسات قرآنی از سوی رهبر انقلاب نیز ابلاغ شده است. همراهی فعالیت‌های قرآنی در مساجد در نامه به رهبر معظم انقلاب ذکر شده بود که با دستور رهبری و نظر مساعد ایشان این امر مورد توجه قرار گرفت و امیدواریم کمی از دغدغه فضای مکان مؤسسات قرآنی کم شود.

دغدغه مالیات بزرگترین مشکل مؤسسات قرآنی است

مدیر اتحادیه کشوری در خصوص مالیات و مشکلات مؤسسات قرآنی در این حیطه گفت: مالیات مشکل اصلی مؤسسات است. مجلس شورای اسلامی در ماده‌ای مؤسسات قرآن و عترت را معاف از مالیات مطرح کرده است اما تکالیفی مانند پر کردن اظهار نامه و دفاتر حسابرسی را برعهده مؤسسات گذاشته که امروزه توان چنین کاری را ندارند.

وی ادامه داد: در آخرین رایزنی‌ها با مجلس شورای اسلامی مقرر شد که اظهار نامه‌های مالیاتی از سوی اتحادیه‌های استانی ثبت شود که این اتفاق منجر به ایجاد ساختاری مناسب برای مؤسسات خواهد شد.

انجم‌شعاع با اشاره به ۱۷ هزار معلم قرآن بالفعل گفت: در خصوص معلمین قرآن بیش از ۱۷ هزار معلم داریم که تا کنون چهار هزار نفر از آنها بیمه هنرمندان شده‌اند. یکی از وظایف ما این است که مشکل مابقی را حل کنیم.

صندوق قرآنیان را باید هرچه زودتر تشکیل دهیم

انجم‌شعاع افزود: فرقی نمی‌کند صندوق قرآنیان توسط کدام نهاد شکل بگیرد، بلکه مهم این است که صندوق قرآنیان شکل بگیرد کمیت و گستره جمعیت قرآنی در این صندوق تعریف شود که تحقق این امر باعث بهره بیشتر اتحادیه به عنوان یک مکان صنفی می‌شود.

وی با بیان اینکه فلسفه شکل‌گیری اتحادیه عدم تصدی‌گری دولت بوده است، گفت: هدایت، پشتیبانی و نظارت در خصوص نهادها از وظیفه دولت است اما علیرغم مکاتباتی که شده است تا الان دستگاه‌های حاکمیتی از واگذاری مسئولیت هایشان به مجموعه‌های مردم نهاد طفره رفته‌اند که ممکن است محدودیت بودجه و اعتبار مشکلی برای واگذاری به وجود بیاورد.

مدیر اتحادیه کشوری تصریح کرد: بهترین اقدام بعد از کمک شورای توسعه به اتحادیه کشوری را، مرکز قرآنی سازمان اوقاف داشته است که به عنوان یک اصل فعالیت‌های خود را از طریق اتحادیه استانی ابلاغ کرده‌اند که اگر از این طریق فعالیت‌های قرآنی انجام شود شاهد بهترین واسپاری خواهیم بود.

بزودی شاهد برگزاری مسابقات قرآنی بین مؤسسات هستیم

وی در خصوص تعامل این اتحادیه با معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: موافقت اصولی برای برگزاری مسابقات قرآنی بین مؤسسه‌ای حوزه قرآن اعلام شده و امیدواریم بزودی اولین فراخوان مسابقات بین مؤسسه‌ای با حمایت معاونت قرآن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را منتشر کنیم.

طرح و برنامه‌ها رضایت دستگاه‌های حاکمیتی را جلب نکرده است

انجم‌شعاع با بیان اینکه ورودی اتحادیه در سال ۱۴ میلیون تومان بود که هزینه‌های ستادی را هم شامل نمی‌شد، گفت: طراز مالی ما نشان می‌دهد اتحادیه مؤسسات قرآنی نتوانسته رضایت دستگاه‌های حاکمیتی در ارائه طرح و برنامه‌ها را جلب کند که این امر از ضعف خود ما ناشی می‌شود. از بودجه سال قبل سه میلیارد به ده برنامه در سال ۹۹ اختصاص پیدا کرد که این برنامه‌ها در حوزه حمایت از تولیدات فضای مجازی و توانمند سازی مدیران و معلمان قرآنی و آموزشی بود.

به ثمر نشستن سند جامع قرآن و فضای مجازی

مدیر اتحادیه کشوری با بیان اینکه تدوین سند جامع قرآن و فضای مجازی ۹ سال به طول انجامید گفت: از سوی کمیسیون تبلیغ و ترویج برنامه جامع قرآن و فضای مجازی که ۹ سال به طول انجامید را با پشتوانه مردمی قابل اجرا دانستیم.

وی با اشاره به توانمند سازی مؤسسات در فضای مجازی ادامه داد: اتحادیه کشوری بزودی فصل جدیدی در تعاملات قرآنی با کشورهای اسلامی ایجاد خواهد کرد. به همین منظور تیرماه و مرداد ماه جلسه مشترک با ۵ کشور را برای حضور مشترک در فعالیت‌های قرآنی در نظر گرفته‌ایم.

پیش‌نویس سند چشم‌انداز ۱۴۲۰ تیرماه ابلاغ می‌شود

انجم‌شعاع با تاکید بر وقف قرآنی و موقوفات اشتراکی در این حوزه گفت: در جلسه دهم اسفند ماه چشم‌انداز فعالیت‌های قرآنی اتحادیه تا سال ۱۴۲۰ پیش‌نویس آن تهیه شد و در جلسه تیر ماه سند این چشم‌انداز به هیأت مدیره ابلاغ می‌شود. در این سند چشم‌انداز فعالیت‌های مردمی در منطقه و فعالیت‌های قرآنی داخل کشور تعیین شده است.