انجمن کتابداری و اطلاع رسانی آفریقای جنوبی (LIASA) یک سازمان غیرانتفاعی حرفه‌ای است، که نماینده تمام موسسات و افرادی است که در کتابخانه‌ها و خدمات اطلاعاتی در آفریقای جنوبی فعالیت می‌کنند.

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه: انجمن کتابداری و اطلاع رسانی آفریقای جنوبی* (LIASA) یک سازمان غیرانتفاعی حرفه‌ای است، که نماینده تمام موسسات و افرادی است که در کتابخانه‌ها و خدمات اطلاعاتی در آفریقای جنوبی فعالیت می‌کنند.

این انجمن ارائه خدمات کتابخانه‌ای و اطلاع رسانی کارآمد، کاربر محور و با کیفیت که امکان دسترسی عادلانه به اطلاعات را برای همه جوامع (باسواد و بی سواد) در آفریقای جنوبی فراهم می‌کند، مورد حمایت قرار می‌دهد.

این انجمن نشان دهنده علاقه و مروج توسعه و وجهه عمومی کتابخانه و اطلاعات در آفریقای جنوبی، در سطح محلی، استانی و ملی برای دولت و سایر سازمان‌هاست. LIASA همچنین نماینده بخش خدمات کتابداری و اطلاع رسانی (LAS) در سطوح بین المللی است.

اعضای این انجمن شامل افرادی است که به کتاب علاقه داشته و یا در کتابخانه‌ها و خدمات اطلاعاتی یا موسسات یا سازمان‌های مرتبط با کتابخانه‌ها و خدمات اطلاعاتی مشغول به کار هستند. امروزه، این انجمن نزدیک به ۱۶۰۰ عضو دارد و در سطح ملی و بین المللی به عنوان انجمن حرفه‌ای شناخته می‌شود.

این انجمن به ۱۰ شعبه تقسیم شده و هر استان یک شعبه از این انجمن را دارد و دو شعبه نیز در گوتنگ مستقرند. انجمن توسط شورایی منتخب از اعضای آن اداره می‌شود. کمیته‌ای اجرایی متشکل از مقامات منتخب توسط شورا موظف به اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های آن هستند. فعالیت‌های کمیته اجرایی براساس یک برنامه استراتژیک هدایت می‌شود که هر ۴ سال یک بار مورد بازبینی قرار می‌گیرد.

دفتر ملی LIASA در پردیس کتابخانه ملی آفریقای جنوبی (NLSA) در پرتوریا واقع شده است.

دستاوردهای بین المللی

فدراسیون بین المللی انجمن‌ها و موسسات کتابخانه‌ای (IFLA)، که LIASA عضوی از آن است، از کشورهای مختلف دعوت می‌کند تا میزبانی کنگره و مجمع سالانه کتابداری و اطلاعات رسانی جهانی را بر عهده بگیرند. این فدراسیون حدود ۳۵۰۰ نماینده بین المللی را برای این کنگره سالانه جذب می‌کند.

در حالی که انجمن کتابداری و اطلاع رسانی آفریقای جنوبی هنوز در مقایسه با سایر انجمن‌های کتابداری، سازمانی جوان به حساب می‌آمد، پیشنهاد آن برای برگزاری ۷۳ امین کنگره و شورای عمومی فدراسیون بین المللی انجمن‌ها و موسسات کتابخانه‌ای در دوربان آفریقای جنوبی در سال ۲۰۰۷ پذیرفته شد.

در سال ۲۰۱۵ نیز، پیشنهاد این انجمن برای میزبانی کنگره جهانی کتابداری و اطلاع رسانی در کیپ تاون آفریقای جنوبی مورد پذیرش سایر اعضا قرار گرفت.

هفته کتابداری آفریقای جنوبی (SALW)

در سال ۲۰۰۱، انجمن کتابداری و اطلاع رسانی آفریقای جنوبی موظف شد رویدادی یک هفته‌ای را برگزار کند که طی آن، انواع کتابخانه‌ها در سراسر کشور با معرفی تاریخچه و تشریح فعالیت‌های خود، تلاش می‌کنند تا مردم درک درستی از نقش کلیدی کتابخانه‌ها در یک جامعه دموکراتیک داشته باشند، به افزایش سطح سواد در جامعه کمک کنند، حق اساسی همه انسان‌ها در دسترسی به اطلاعات را محقق سازند و احترام در میان تمام اقشار آفریقای جنوبی را ارتقا دهند.

پس از تحقیق گسترده در مورد تاریخ کتابخانه‌های آفریقای جنوبی و مشورت با اعضا، پیشنهاد زیر پذیرفته شد: «هفته مصادف با ۲۰ مارس، به عنوان هفته ملی کتابخانه ها نامیده شود. در صورت قرار گرفتن این روز در آخر هفته، هفته قبل از آن به عنوان هفته ملی کتابخانه‌ها گرامی داشته می‌شود.»

این روز به خاطر سالگرد تأسیس اولین کتابخانه عمومی توسط دولت در ۲۰ مارس ۱۸۱۸، گرامی داشته می‌شود که اکنون به عنوان کتابخانه ملی آفریقای جنوبی (پردیس کیپ تاون) شناخته می‌شود. علاوه بر این، روز حقوق بشر در ۲۱ مارس جشن گرفته می‌شود و منشور حقوق بشر آفریقای جنوبی آزادی دسترسی به اطلاعات را به عنوان یک حق اساسی بشر تشخیص داده و از آن حمایت می‌کند. پیوند دادن یک واقعه مهم تاریخی با یک مناسبت مهم در این دموکراسی جدید مورد استقبال گسترده مردم قرار گرفت.

انتشارات

انجمن کتابداری و اطلاع رسانی آفریقای جنوبی دو نشریه رسمی دارد:

مجله کتابخانه‌ها و علوم اطلاعاتی آفریقای جنوبی (SAJLIS) که مجله‌ای با دسترسی آزاد، و معتبر است و دو بار در سال منتشر می‌شود.

و مجله رسمی این نهاد، LIASA-in-Touch، چهار بار در سال منتشر می‌شود.

پی‌نوشت

* Library and Information Association of South Africa (LIASA)

ارسالی از رایزنی فرهنگی ایران در آفریقای جنوبی