به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر ، حسن مرادی عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس در پایان جلسه علنی امروز به خبرنگاران توضیح داد : بر اساس اطلاعات دولت ، در سال 85 کل مصرف انرژی کشور 50 میلیارد دلار بود در حالی که فروش نفت به خارج حدود 55 میلیارد دلار عاید کشور کرد .
وی افزود : سالانه 5/10 درصد رشد مصرف تا قبل از اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت وجود داشت که این رقم ایران را در بالاترین رده های مصرف سوخت در جهان قرار داده بود .
نماینده اراک ادامه داد : چنانچه رشد مصرف ادامه می یافت پیش بینی می شد در سال جاری مصرف روزانه بنزین به 82 میلیون لیتر برسد و در سه سال و نیم آینده ، این میزان به روزانه 117 میلیون لیتر می رسید که این رقم نیازمند 23 میلیارد دلار یارانه یعنی دو برابر بودجه عمرانی کشور است .
مرادی تصریح کرد : هر خودرو در شرایط عادی 25 مترمکعب فضای ترافیکی نیاز دارد که اگر هر متر فضای مذکور به یک میلیون تومان هزینه نیاز داشته باشد باید به ازای هر خودرو که وارد چرخه مصرف می شود 25 میلیون تومان صرف زیرساخت شود .
وی متذکر شد در این صورت باید 50 میلیون تومان در طول عمر مفید یک خودرو به آن یارانه اختصاص یابد در حالی که ارزش واقعی آن کمتر از 2 میلیون تومان است .
این نماینده اظهار داشت : برای پایان دادن به مصرف بی رویه سوخت ، راههایی از جمله استفاده از اهرم .قیمت که باعث تورم می شود و بهره گیری از اهرم های غیر قیمتی مانند تغییر انرژی حرکتی خودروها از بنزین به گاز ، توسعه حمل و نقل عمومی که 90 درصد صرفه جویی سوخت را در بردارد و همچنین خارج کردن خودروهای فرسوده از مدار حمل و نقل کشور ، وجود دارد .
مرادی در خصوص از رده خارج کردن خودروهای فرسوده توضیح داد : در ابتدای سال 85 تنها 100000 خودرو فرسوده و در طول سال مورد نظر جمعا حدود 400000 خودروی فرسوده از رده خارج شد .
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد : مخازن گاز خودروهایی که قرار بود تامین شود در حال فراهم شدن هستند به طوری که برای تاکسی های فروخته شده ، مخازن مورد نیاز تا پایان تابستان سال جاری نصب می شود .
مرادی ادامه داد : از ابتدای مهر ماه خودروهای شخصی که مصرف آنها در 100 کیلومتر بیش از 5 لیتر باشد وارد ناوگان حمل و نقل عمومی نمی شود .
این نماینده با تاکید بر اینکه اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت کاهش مصرف روزانه 10 تا 20 میلیون لیتر بنزین را در پی دارد ، تصریح کرد : کارخانه سایپا در سال 86 حدود 85 هزار خودروی بنزین سوز تولید می کنند که از میان این تولید ، پراید و نیسان باید گازسوز شوند .
" ایران خودرو نیز در سال آینده 120 هزار خودرو پایه گاز سوز تولید خواهد کرد و در آینده خطوط تولید خودرو از بنزین سوز به پایه گاز سوز تبدیل و از این رو مسیر مصرف سوخت از بنزین به گاز تبدیل خواهد شد. "
این عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس هفتم در خصوص توسعه قطار شهری ( مترو ) نیز توضیح داد : کل سرمایه گذاریهای گذشته در این زمینه 103 میلیارد تومان بود در حالی که از سال 85 تاکنون 183 میلیارد تومان به این مسئله اختصاص یافته که 30 میلیارد تومان آن صرف حومه تهران بزرگ شده است .
مرادی در زمینه توسعه خطوط ریلی خارج شهرها نیز اظهار داشت : عملیات اجرایی قطار تهران - ورامین آغاز شده و قطار تهران - قم نیز تا دو ماه آینده به مرحله عملیات اجرایی می رسد و طی مدت دو سال پایان خواهد یافت .
وی اضافه کرد : عملیات اجرایی قطار مهر شهر به کرج نیز در سال 1387 آغاز خواهد شد .
این نماینده ملت در خصوص افزایش تعداد اتوبوسها به ناوگان حمل و نقل عمومی نیز اظهار داشت : بر اساس تبصره 13 قانون بودجه ، شش هزار و پانصد دستگاه اتوبوس باید به ناوگان حمل و نقل عمومی اضافه شود در حالی که ظرفیت تولید داخلی تنها هزار و ششصد دستگاه است .
وی افزود : از این رو قرار است در سال جاری این ظرفیت به شش هزار دستگاه برسد و دولت نیز موظف است برای حل مشکلات ترافیکی از ابتدای مهر ماه تعدادی اتوبوس از کارخانجات خارجی خریداری نماید .
مرادی ادامه داد : اتوبوس های تولیدی شرکت ایران خودرو دیزل و چهار کارخانه جدید ظرفیت تولید اتوبوس داخل را افزایش خواهند داد .
این نماینده در پاسخ به سئوالی در خصوص توان جابه جایی مسافر از طریق اتوبوس شهری اظهار داشت : استاندارد جابه جایی مسافر برای هر اتوبوس روزانه 800 نفر است و متوسط این رقم در وضع موجود شامل 316 مسافر می شود .
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکل جدی نظارت بر ناوگان حمل و نقل عمومی اظهار داشت : پیشنهاد کمیسیون انرژی در این زمینه نصب سیستم رهیاب ماهواره ای ( جی پی اس ) بر روی این خودروهاست .
نماینده اراک در مجلس هفتم درباره مشکل سوخت مسافرکش های روستایی گفت که این مسئله دغدغه نمایندگان بوده و آنها بررسی سریع این موضوع و اختصاص سهمیه بیشتر به این افراد را از دولت خواستار شدند .
وی با اشاره به ثبت نام اینترنتی مسافرکش ها گفت : بسیاری از افراد کم سواد و یا رانندگان نقاط دورافتاده کشورند و از ثبت نام محروم هستند و به جای آنها افرادی با خودروهای مدل بالا اقدام به ثبت نام کرده اند که این مسئله نگران کننده است .
مرادی در پایان نتیجه اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت ( سهمیه بندی بنزین از طریق کارت هوشمند ) را صرفه جویی سالانه 4 میلیارد دلار ، کاهش 30 درصد ترافیک و افزایش 39 درصدی سرعت خودروها عنوان کرد .