به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم اختتامیه ششمین دوره جشنواره داستاننویسی خاتم با محوریت شخصیت پیامبر اکرم (ص) صبح امروز یکشنبه ۹ خرداد برگزار شد و هیاتهای داوران بخشهای بزرگسال و کودکونوجوان اینجشنواره با انتشار بیانیههایی، برگزیدگان و شایستگان تقدیر خود را معرفی کردند.
بیانیه هیات داوران بخش بزرگسال ششمین دوره جشنواره خاتم به اینشرح است:
باسمه تعالی
لقد کان لکُم فی رسول الله اسوةً حَسَنةً ۲۱ احزاب
رسول خدا، الگوی زیبا زیستن است.
بهرهگیری از ظرفیت داستانی برای شناختن و شناساندن سیره نبی اکرم(ص) که زیباترین و متعالیترین اسوه والگو برای رسیدن به حیات طیبه است، ششمین دوره خود را پشت سر گذاشت.
در ایندوره از جشنواره، در خلال یک سال برگزاری جلسات هفتگی نقد و بررسی در فضای مجازی، ضمن نقد و بررسی ویژگیهای فنی داستانهای منتخب دورههای پیشین، ابعاد مختلف سیره پیامبر(ص) در روند داستانی مورد بررسی قرارگرفت و شرکت کنندگان در این جلسات علاوه بر آشنایی بیشتر با فنون داستاننویسی درباره سیره پیامبر اکرم(ص)، با شیوه نشاندادن سیره و سلوک آن حضرت در قالب داستان کوتاه، آشنا شدند.
داستانهای ایندوره در ابعاد مختلف از جمله توصیف سبک زندگی و سلوک پیامبر خاتم (ص)، نشان دادن بازتاب سیره پیامبرخاتم(ص) در زندگی مردم زمانه ما و همچنین بازسازی و ارائه تصویری از موقعیتهای زندگی ایشان مانند، هجرت، پیشرفت محسوسی داشته است.
در ایندوره ۲۰ درصد داستانها به ارائه تصویری از زندگی و سیره و سنت ایشان پرداخته بودند، ۴۵ درصد داستانها شامل نمونههایی از بازتاب سیره نبی اکرم(ص) در زندگی مردم ، و ۳۵ درصد از داستانها تصاویری از موقعیتهای مختلف زندگی ایشان در قالب داستان کوتاه بود. بنابر این در پرتو آموزشهای ارائه شده در جلسات نقد، عملاً سعی شد که نویسندگان را از فضای تاریخی صرف که به بازنویسی زندگی نبی اکرم (ص) منتهی میشد، فاصله داده و به سمت نشان دادن تأثیر ویژگیهای رفتاری پیامبراکرم(ص) در زندگی روزمره انسان معاصر سوق دهد.
به همین منظور در جشنواره ششم شاهد ۸۰ درصدی داستانهای معاصر و ۲۰ درصدی داستانهای تاریخی صرف بودیم. اینرشد چشمگیر داستانهای معاصر، و تنوع روایتگری داستان و بهرهگیری از تکنیکهای داستان پردازی، چه در سطح بازنویسی و چه در سطح بازآفرینی زندگی نبی اکرم(ص) با بهرهگیری از زبان داستانی خوب و منسجم در این دوره در جهت نشان دادن سیره ایشان سبب ارتقای سطح کیفی داستانها شده است.
این رشد کیفی، انتخاب آثار ممتاز از میان ۲۵۴ اثردر بخش بزرگسال، کار داوری را بسیار دشوار کرده بود. به نظر می رسد صرف نظر از انتخاب تعدادی از آثار به عنوان برگزیدگان این دوره، حداقل ۴۰ اثر قابل انتشار در این دوره از جشنواره داشته باشیم. لذا باید قدردان تلاش صادقانه، خالصانه و عاشقانه همه یاریگران و همدلان و همکاران اینجشنواره بود.
امید است در تداوم این راه، شاهد و ناظر حضور بیشتر، شکوفایی افزونتر و اعتلای حوزه ادبیات داستانی در جهت شناخت و معرفی تصویری دقیق از سیره رسول اکرم(ص) برای بهرهگیری انسان امروز باشیم.
داستانهای تقدیری بدون ترتیب اولویت عبارتند از:
داستان تپههای بی خواب و بادهای مسلمان نوشته احمد دادخداپور
داستان راند هفتم نوشتة محمد محمد سیفی
داستان سفر به دیار تل عفر نوشته حسین زحمتکش زنجانی
این آثار به دلیل ساختار داستانی مناسب، سوژهای قابل توجه، زبان داستانی و نثری روان، از سوی هیأت داوران شایسته تقدیر شناخته شدهاند.
رتبههای بالاتر:
رتبه سوم به داستان پله آخر نوشته زینب توقع همدانی تعلق گرفت
رتبة دوم به داستان سبز قبا نوشته امیر حسین روح نیا تعلق گرفت
و رتبه اول به داستان بخت آور نوشته نجیبه فیروزی تعلق یافت
هیات داوران در بخش بین الملل از داستان «اوکسیجین» نوشته فاطمه محمد صباغ از کشور لبنان تقدیر بهعمل میآورد.
هیأت داوران امیدوار است در دورههای بعد جشنواره، به داستان و داستانهایی دست یابد که هرکدام قدرتمندانهتر از دیگری، سطح ادبی جشنواره را بالاتر برده، زمینهای برای ظهور و بروز ادبیات قدسی را فراهم آورد.
هیأت داوران بخش بزرگسال ششمین دوره جشنواره خاتم: محمدرضا سنگری، مجیدقیصری، حمیدرضا شاه آبادی، محسن پرویز، زهرا زواریان
هیات داوران بخش بین الملل: موسی بیدج، فاطمه پرچگانی
***
بیانیه هیات داوران بخش کودک و نوجوان ایندوره از جشنواره خاتم هم به اینترتیب است:
باسمه تعالی
لقد کان لکُم فی رسول الله اسوةً حَسَنةً ۲۱ احزاب
رسول خدا، الگوی زیبا زیستن است.
محمد (ص) رساترین پیام انسانیت است و جهان وام دار رسالت پیامبر خاتم حضرت محمد(ص) است. در دنیایی که اسلام و مسلمان در حد کلمه است و آنچنان که باید شناخته نشده، درست نوشتن از پیامبر اسلام جسارتی عالمانه میخواهد.
داستان و داستان نویسی سن و سال نمی شناسد. این حرف تازه ای نیست و خیال بافی ها و داستان های کودکانه شاهدی است بر این مدعا.
اما آنچه که دور از ذهن است و عجیب می نماید، تنوع سن و سال نویسندگان داستان های کودک و نوجوان در جشنواره خاتم است. حضور داستان نویسان بخش کودک و نوجوان از رده های سنی مختلف در ششمین دوره جشنواره خاتم از ۸ سال تا بالای ۵۰ سال صحت این گفته را به اثبات میرساند.
ذکر این نکته ضروری است که اهداف جشنواره خاتم، زمانی محقق میگردد که داستان نویسان کودک و نوجوان حاضر در مراحل مختلف جشنواره بهویژه مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، از آموختههای خود در راستای اجرای بهتر اینفعالیت بهره گیرند.
جشنواره خاتم مفتخر است که مهمترین نقش را در گسترش داستان نویسی در حوزه کودک و نوجوان ایفا نموده و بارزترین نمود آن کسب موفقیت در اینمسیر و حضور با کیفیت و ارزشمند داستاننویسان از ردههای سنی مختلف در جشنواره ششم خاتم است و از زیباترین جلوههای این نمود، داستانهایی از گروه سنی کودک در ردههای سنی ب و ج در جشنواره ششم است.
هیئت داوران بخش کودک و نوجوان ششمین دوره جشنواره خاتم، پس از بررسی۱۹۵ اثر در بخش کودک و نوجوان و ۳۴۶ اثر در بخش دانشآموزی اعلام میدارد که از میان آثار ارسالی و آثاری که از ساختار داستانی محکم و منسجمی برخوردار باشند و از کلیشهها و بازنویسی فاصله گرفته و درونمایه آنها مفهومی از زندگی، سیره و منش پیامبر اکرم(ص) را القا کند، هنوز فاصله زیاد است. در این بین ضعف داستان نویسان بزرگسال برای کودک و نوجوان به شدت قابل لمس بوده و هست. و آنچه که در این دوره، بسیار جای امیدواری است داستان نویسان دانشآموز است. دانش آموزان زیر ۱۸ سال و اعضای کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که گاه با سوژه ها و تکنیکهای خوب داستانی، داستانهای متفاوتی را برای پیامبر مهر رقم زدند. سهم کودکان و نوجوانان داستان نویس در ششمین دوره بسیار امیدبخش بود. همین ویژگی مسئولین جشنواره را بر آن میدارد تا همچنان جهت آموزش و پیشرفت داستاننویسی، برای دانش آموزان، در این حوزه فعال و مشارکت داشته باشد.
هیات داوران از بین آثار رسیده در بخش کودک و نوجوان، سه اثر را شایسته تقدیر دانست.
آثارتقدیری بدون ترتیب عبارتنداز:
داستان اسم رمز دوستی نوشته زهرا زرگر
داستان صف گل های قرمز نوشته ثنا ثقفی
داستان نشان سبز نوشته دریا چوبین
رتبههای بالاتر:
رتبه سوم به داستان پری و پیامبر نوشته نگار اتحادی واقعی تعلق گرفت
رتبه دوم به داستان پروانه ها می رقصند نوشته یاسمین میرحسینی تعلق گرفت
و رتبه اول به داستان فقط کمی شبیه او نوشته نیلوفر مالک تعلق گرفت
هیات داوران جایزه ویژه خود را به داستان یک لقمه نان از لابه لای کوه ها نوشته الهه شعبانلو تقدیم میکند.
بخش دانش آموزی
اثر شایسته تقدیر:
داستان سفر مه آلود نوشته مطهره جمالی
رتبه های بالاتر:
رتبه سوم به داستان همان مرد مهربان نوشته زینب صلاحی نژاد تعلق گرفت
رتبه دوم به داستان تاج بندگی نوشته کارینا کارخانه چین تعلق گرفت
و رتبه اول به داستان دفتر زرد سیمی نوشته مائده سادات آبسردی تعلق گرفت
امید است در سالهای پیشرو، جشنواره خاتم شاهد خلق و آفرینش داستانهایی جذاب و محکم با نگاهی عمیق و تامل برانگیز به سیره پیامبر اسلام باشد. انشاا...
هیئت داوران بخش کودک و نوجوان پنجمین دوره جشنواره خاتم: مصطفی رحماندوست مجتبی رحماندوست، مجیدقیصری، حمیدرضا شاهآبادی، محسن پرویز