خبرگزاری مهر – گروه استانها: جنوب کرمان شامل شهرستانهای جیرفت، عنبرآباد، منوجان، قلعه گنج، کهنوج، فاریاب و رودبار جنوب به هندوستان ایران شهرت دارد، در این مناطق نیمی از جمعیت استان کرمان زندگی میکنند و شغل اکثر مردم در این شهرستانها کشاورزی است و بیشترین جمعیت نیز در روستاها سکونت دارند.
محرومیت شدید این مناطق از زیر ساختهای عمرانی و توسعهای یکی از سوژههای رسانهها است که در قالب کپر نشینی، نبود امکانات اولیه زندگی از جمله آب و برق و وسایل ارتباطی و اینترنت بارها مورد کنکاش و بررسی قرار گرفته اما آنچه که این روزها همه جمعیت یک میلیونی منطقه را در گیر کرده موجهای پیاپی کاهش نرخ فروش و افزایش نرخ نهادهها است.
در سال تولید ملی در سال ۹۹ و در سال رفع موانع تولید در سال ۱۴۰۰ کشاورزان با موانع مختلفی رو برو شدهاند که بسیاری از آنها به دست مدیران قابل حل بود
مردم محروم منطقه با تلاش شبانه روزی انواع محصولات را تولید میکنند که شامل ۴.۵ تا ۵ میلیون تن انواع محصولات باغی از جمله خرما، مرکبات و محصولات جالیزی میشود اما در سال تولید ملی در سال ۹۹ و در سال رفع موانع تولید در سال ۱۴۰۰ کشاورزان با موانع مختلفی رو برو شدهاند که بسیاری از آنها به دست مدیران قابل حل بود.
سفرهای پی در پی مسئولان استانی، وزارت خانهها و معاونان ریاست جمهور نیز برای حل این مشکلات راه به جایی نبرده است.
نمونه بارز این بی برنامگی را میتوان در تولید هزاران تن پیاز با هزینه کرد حداقل ۲,۵۰۰ تومان برای هر کیلو دانست که در نهایت ۱۴ هزار تن از این پیازها که توسط دلالان در حال تاراج بود خرید تضمینی شد و حالا به دلیل بی برنامگی برای صادرات و یا تزریق آنها به بازار مصرف بخشی از این محصول که هر کیلو ۵۹۶ تومان خریداری شد امحا و در خاک دفن شد و بخشی نیز در حال فاسد شدن است.
این جدای از محصولی است که توسط کشاورزان در قالب خرید تضمینی عرضه نشد و خوراک دام و یا در زمینها شخم شده است.
دلال بازی مقابل چشم مسئولان و سکوتی که ادامه دارد
این سرنوشت فقط مخصوص پیاز نیست، هندوانه کاران، گوجه کاران، خیارکاران و تولید کنندگان خرما هم همین درد را تجربه کردند و در مقابل چشم مسئولان به جای رفع موانع تولید و صادرات هزاران تن محصول توسط واسطهها تاراج شد و زیر قیمت از کشاورز خریداری و با قیمت هنگفت به مصرف کننده فروخته شد.
نمونه بازار آن در بازار ماه مبارک رمضان قابل مشاهده بود که هر کیلو خرما ۸ هزار تومان از کشاورز خریداری و در بازار تهران تا کیلویی ۵۰ هزار تومان به مردم فروخته شد.
در این میان وجود تعرفههای بالای صادرات، عدم تحرک مسئولان وزارت صمت و وزارت خارجه برای مانع زدایی در بحث صادرات، گرانی بی حد نرخ حمل و نقل کالا، عدم آماده سازی فرودگاه جیرفت برای فرود هواپیماهای باری، عدم اجرای طرح راه آهن بم – جیرفت؛ مزید بر علت شد.
تذکرهای نمایندگان به وزارتخانههای بی نتیجه مانده است
روز گذشته نماینده چهار شهرستان جنوبی استان در مجلس شورای اسلامی برای چندمین بار مجبور به دادن تذکر شفاهی به دولت شد.
نماینده مردم کهنوج در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: قیمت خرید محصولات کشاورزی به قدری پایین است که کشاورزان انگیزهای برای برداشت محصولات خود ندارند.
کشاورزی جنوب کرمان در بحران فرو رفته است
منصور شکراللهی در جریان جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی بیان کرد: چهار و نیم میلیون تن از محصولات کشاورزی کشور در جنوب استان کرمان تولید میشود و کشاورزان جنوب استان ماهها با وجود محدودیت جدی منابع آبی مشکلات در تأمین نهادههای کشاورزی و رکود ناشی از کرونا و تحریم تلاش کردند تا محصولات کشاورزی را روانه بازار کنند.
وی در ادامه اظهار کرد: اما علیرغم تلاش آنها نه محصولات روانه بازار شد و نه نانی بر سر سفره کشاورزان رفت. در بازدیدی که اعضای کمیسیون کشاورزی از منطقه داشتند وضعیت کشاورزان را مشاهده کردند. امسال نیز وضعیت کشاورزان ما بحرانی است.
نماینده مردم کهنوج در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قیمت خرید محصولات کشاورزی به قدری پایین بود که حتی محصولات خود را برداشت نکردند و انگیزهای برای این کار ندارند. کشاورزی یکی از درآمدهای اصلی مردم جنوب کرمان است. کشاورزان ما بدهکاران بانک هستند و بانکها نیز اکنون به آنها فشار میآورند. از وزیر جهاد کشاورزی انتظار داریم تا همراهی لازم را برای حل مشکلات کشاورزان داشته باشند.
کشاورزان ما بدهکاران بانک هستند و بانکها نیز اکنون به آنها فشار میآورند. از وزیر جهاد کشاورزی انتظار داریم تا همراهی لازم را برای حل مشکلات کشاورزان داشته باشند
شکراللهی در تذکری به وزیر آموزش و پرورش خواستار رسیدگی به وضعیت استخدامی معلمان نهضتی شد.
اما این تذکرات اگر در لیست تذکرهای نمایندههای مجلس به دولت در جنوب کرمان نگاه کنید داستانی دراز دارد که هیچ گاه به سرانجام نرسیده است.
در آستانه سیزدهم انتخابات ریاست جمهوری مردم جنوب کرمان تریبون خبرگزاری مهر را گزینهای برای درد دل با رئیس جمهور آینده دانستند و با داوطلبان به درد دل پرداختند.
به دولتی نیاز داریم که به صورت جهادی مشکلات داخلی را حل کند
ایثار قنبری یکی از این کشاورزان است که میگوید: نمیدانیم درد دلمان را به چه کسب بگوییم وقتی سال جاری سال رفع موانع تولید نامگذاری شد از توجه رهبر معظم انقلاب خوشنود شدیم اما چه کنیم که برخی از مسئولان گوش شنوا ندارند و به جای برنامه ریزی برای اجرایی کردن شعارهای سال میزهای مدیریتشان را محکم چسبیدهاند و هیچ طرح و ایدهای برای حل مشکلات مردم ندارند.
وی افزود: قیمت نهادهها افزایش یافته است، آب سد جیرفت را برای انتقال آب به مکانهای دیگر میبرند و کشاورزان بی آب شدهاند، صدای ما به جایی نمیرسد!
برخی از مسئولان گوش شنوا ندارند و به جای برنامه ریزی برای اجرایی کردن شعارهای سال میزهای مدیریتشان را محکم چسبیدهاند و هیچ طرح و ایدهای برای حل مشکلات مردم ندارند
این کشاورز بیان کرد: با وجود تمام ناملایمات باز هم کشت محصولات را ادامه میدهیم اما هر بار که به برداشت محصول می رسیم به جای مسئولان دلالان سراغ ما می آیند و هیچکس پاسخگو نیست. در سال آخر دولت که دیگر همه دنبال گذر زمان هستند و چاره اندیشی نمیکنند.
وی بیان کرد: مسئولان یادشان رفته که تا ۱۰ سال قبل پیاز را از پاکستان وارد میکردند و مردم پیازهای بی کیفیت پاکستانی را با قیمتهای هنگفت میخریدند و حالا که کشاورزان غیرت کرده و تولید را افزایش دادهاند قیمت پیاز را به کیلویی ۲۰۰ تومان رساندند.
وزارت خارجه برای صادرات مجدد محصولات به عراق چه کرده است
همین پیاز در کشورهای همسایه با قیمت بسیار بالا فروش میرود اما صادرات محصولات کشاورزی جنوب کرمان که به عراق انجام میشد به یکباره متوقف شد! سوال ما از وزارت خارجه این است که دقیقاً چه اقدام و رایزنی برای رفع مشکل انجام دادید؟ چرا کامیونهای محصولات ما برگشت خورد در مرز خراب شد اما کسی چیزی نفگت؟
وی افزود: مسئولان وزارت صمت بگویند چرا وقتی پیاز خراب میشد تعرفه صادرات پیاز را برای هر کیلو ۱۰ هزار تومان مشخص کردید و پیازها روی دست مردم ماند اما صادر نشد؟
وی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورز بگوید که چرا نهادههای تولید با قیمت هنگفت دست ما رسید و بعد از هزاران مشکل محصول را تولید کردیم اما قیمتها افت کرد و دلالان حق مردم جنوب کرمان را بردند و کسی چیزی نگفت؟
سئولان وزارت صمت بگویند چرا وقتی پیاز خراب میشد تعرفه صادرات پیاز را برای هر کیلو ۱۰ هزار تومان مشخص کردید و پیازها روی دست مردم ماند اما صادر نشد
این کشاورز گفت: ما از دولت آینده یک چیز میخواهیم و ان اینکه جهادی به این مشکلات ورود کند عاملان این فساد را شناسایی و به مردم معرفی کند و اقتصاد کشاورزی استان کرمان را نجات دهد، مقام معظم رهبری در یکی از سخنرانیهای خود فرمودند ما دولتی میخواهیم که مشکلات کشاورزان محروم را حل کند ایشان به صورت واضح به مساله پیاز و دلال بازی در بخش کشاورزی اشاره کردند و خواستار رفع مشکلات شدند.
وی گفت: رهبر انقلاب بیکاری و مشکلات معیشتی مردم را میبینند و هشدار میدهند و راهکار نشان میدهند اما مدیر اجرایی که باید با مسئولیت و ابزاری که در اختیار دارد کار کند اول چشمش به مذاکرات بی نتیجه است.
اول روستاییان و مشکلاتشان را ببینید و بعد سراغ کدخدا بروید
رسول قربانی دیگر کشاورز جنوب کرمان گفت: دو ماه است دوباره مذاکرات را شروع کردید، بگویید نتیجه چه شد؟ اگر همین دو ماه را برای رفع موانع تولید و صادرات صرف میکردید نتیجه بسیار بهتری میگرفتیم.
وی گفت: دولت سیزدهم باید عوامل این فساد را از کشاورزی جنوب کرمان و استانهای دیگر از جمله فارس، بوشهر، هرمزگان شناسایی و حذف کند چرا یک عده دلال باید حق کشاورز را بخورند و مسئولان سکوت کنند؟
دولت سیزدهم باید عوامل این فساد را از کشاورزی جنوب کرمان و استانهای دیگر از جمله فارس، بوشهر، هرمزگان شناسایی و حذف کند چرا یک عده دلال باید حق کشاورز را بخورند و مسئولان سکوت کنند
این کشاورز میگوید: دولتی میخواهیم که در مقابل مشکلات مردم سکوت نکند و به خصوص در کشاورزی در زمینه عرضه نهادهها و در زمان فروش واسطهها را حذف کند.
وی افزود: همیشه میزان مشارکت مردم جنوب کرمان در انتخابات بالا بوده و در برخی از شهرستانها بالای ۸۵ درصد ثبت شده است در مقابل این میزان مشارکت طبیعی است که انتظار داریم مطالبههای به حق مردم پیگیری شود.
این کشاورز گفت: امسال اوج مشکلات کشاورزان بود اما خودتان قضاوت کنید در عمل چه حمایتی از تولید کنندگان انجام شده؟ مردم برای تأمین معیشت خود هم با مشکل مواجه هستند.
بی عملی برخی از مسئولان در مقابل مشکلات کشاورزان که بارها طرح شده حالا به سوالی بزرگ در ذهن مردم تبدیل شده است و از دولت آینده میخواهند که راه حلی برای مشکلات مردم و حمایت از تولید کنندگان و کوتاه کردن دست مفسدان پیدا کند.