به گزارش خبرگزاری مهر، این نشست تحلیلی و پرسش و پاسخ به همت دفتر هم اندیشی استادان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی ایران با حضور دکتر ابراهیم متقی استاد روابط بین الملل و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران برگزار شد.
در این نشست دکتر متقی با اشاره به برخی بحران های منطقه به اهمیت مقوله امنیت ملی در کشور پرداخت و بر لزوم موازنه قدرت برای تأمین منافع ملی تاکید کرد.
وی یکی از علل ایجاد تنش در منطقه را تلاش کشورهای غربی برای همکاری مسالمت آمیز ایران با کشورهای منطقه دانست و درباره گرایش برخی کشورهای عرب منطقه در تمایل به رابطه با رژیم اشغالگر قدس که از تهدیدهای منطقه به شما می رود اظهار داشت: علت این تمایل به همکاری با رزیم صهیونیستی دشمنی این رژیم با ایران و کین کشورها طبق ضرب المثل معروف؛ دشمن دشمن را دوست قلمداد می کنند و از آن بعنوان موازنه تهدید یاد کرد.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به موضوع قطع روابط ایران و امریکا اظهار داشت: درباره این سوال که چرا ما با امریکا رابطه برقرار نمی کنیم و به نوعی امریکا ستیزی داریم؟ اساسا طرح سوال نادرست است و به فهم جامع ما از مسأله نیاز دارد زیرا تشخیص و شاخت مسأله بسیار مهم است و در آن باید موضوعات اقتصادی، سیاست خارجی و همه متغیرهای دخیل در آن بررسی شود و زود قضاوت نکرد.
وی افزود: چرا که در واقع این جهان غرب و بویژه امریکاست که تمایلی به حل مسأله اش با ایران را ندارد، حتی اروپایی ها هم در این زمینه چشم به امریکا دارند به این علت که سیاست های امریکای در قبال ایران به شدت تحت تأثیر لابی های عرب محور و رژیم اشغالگر قدس محور قرار دارد و حتی به فرض اگر کسی مثل بایدن هم بخواهد این کار را انجام دهد با موانعی همچون محدودیت های کنگره، رسانه ها و اتاق های فکر برای عدم همکاری با ایران روبرو است.
متقی در ادامه با اشاره به مذاکرات وین، شرط گشایش های اقتصادی را برقرار شدن کامل سوئیفت های بانکی، بیمه های بین المللی و کشتیرانی در رابطه با رفع تحریم ها عنوان و تاکید کرد: اگر رفع این تحریم ها مانند گذشته روی کاغذ باشد هیچ فایده ای ندارد و اگر واقعاً انجام شود حداقل تا مهر و آبان امسال تاثیری در گشایش های اقتصادی وابسته به این تحریم ها نخواهد داشت.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به این نکته در روابط بین الملل که علم بی طرف نیست، اظهار داشت علم امروز بی طرف نیست چراکه بعنوان نمونه علم پزشکی امروز با ثروت و تکنولوژی در کالاهای مصرفی و تشخیصی در ارتباط است و شرکت های چندملیتی تولید دارو کالا و لوازم پزشکی در این موضوع سهیم هستند و این موضوعات در آخرین ویرایش های منابع علمی در همه زمینه ها موثر است.
وی اضافه کرد: در علم روابط بین الملل نیز این متغیرها دخیل است و این دانش با قدرت و تسلیحات رابطه مستقیم دارد مثلا قرارداد فروش ۴۰۰ میلیارد دلار تسلیحات به عربستان، ۸۰ میلیارد دلار با امارات و ۶۰ میلیارد دلار با قطر نمونه ای از این روابط است که با سیاست عجین شده است.
در ادامه به اهمیت انتخابات ریاست جمهوری در این دوره بویژه از بعد سیاست خارجی و امنیت ملی پرداخته شد و شرکت کنندگان نیز دیدگاه ها و نظرات خود را بیان کردند.