علیرضا زاکانی نماینده مجلس و نامزد انتخابات اگرچه سابقه رسانه‌ای موثری در یک دهه قبل دارد اما در سال‌های اخیر متمرکز در حوزه اقتصاد و بعضا افشای مفاسد اقتصادی بوده است و کنشی در فرهنگ ندارد.

خبرگزاری مهر - مصطفی وثوق کیا: این روزها حرف اول و آخر محافل سیاسی و غیرسیاسی انتخابات است. در محافل مجازی و غیرمجازی هم حرف انتخابات است و همه دنبال این هستند بدانند نامزدهای تایید صلاحیت‌شده چه برنامه‌هایی برای کشور دارند. ما هم از این ماجرا مستثنی نیستیم اما زاویه نگاه‌مان به جای برنامه‌های فرهنگی (که در جای خود قابل بررسی است) روی کنش‌های فرهنگی آنان است. طبیعتاً برنامه‌های نامزدها در این ایام بیشتر بر روی برنامه‌های اقتصادی متمرکز است و اگر هم برنامه فرهنگی از سوی نامزدی ارائه بشود چیزی بیشتر از بیان کلیات نیست. پس ما سعی می‌کنیم یک پله عقب‌تر برویم و ذره‌بین خود را جایی بندازیم که کمتر دیده می‌شود.

در این سلسله گزارش‌ها که برای هر هفت نامزد تدارک دیده شده نگاهی داریم به همه آنچه کنش‌های فرهنگی خوانده می‌شود، اعم از اظهارنظرهای مرتبط یا یک اقدام و عمل فرهنگی. لازم به ذکر است که کنش‌های فرهنگی هر نامزد میزان حجم گزارش مدنظر را جهت می‌دهد و الا از بررسی نگاه فرهنگی تفاوت نظری میان نامزدها در میان نگارنده وجود ندارد. نکته قابل ذکر اینکه در این گزارش‌های سعی شده مرجع اصلی سایت رسمی و صفحات شخصی نامزدها در شبکه‌های اجتماعی مورد استناد قرار بگیرد و اگر مطلبی غیر از این ذکر شود حتماً منبع آن ذکر خواهد شد.

گزارش‌های قبلی را اینجا ببنید.

سعید جلیلی: شرکت در دو نمایشگاه کاریکاتور و دیدار با سینماگران جوان

محسن رضایی: بهره‌برداری از حواشی «سرزمین کهن» و «گاندو»

عبدالناصر همتی: غرق در اقتصاد؛ دور از فرهنگ

***

علیرضا زاکانی رییس کنونی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی یکی از نامزدهای کنونی انتخابات ریاست‌جمهوری است. او در سابقه خود دو دهه مدیریت بر تشکیلات بسیج دانشجویی کشور را دارد و صاحب امتیاز دو رسانه جهان‌نیوز و هفته نامه پنجره بوده است که در دوره‌ای جزو برترین رسانه‌های ایران بودند. نام زاکانی در یک دهه اخیر با کلیدواژه‌هایی چون برجام و کرسنت و فساد اقتصادی گره خورده است و از این منظر زاکانی چهره‌ای شاخته شده است. از سوی دیگر به واسطه دو دهه فعالیت در بسیج دانشجویی و نیز رسانه‌داری می‌توان زاکانی را دارای بعدی فرهنگی دید هر چند این مساله هم دلیل نمی‌شود وی به در سال‌های قبل در حوزه فرهنگ کنش‌های موثر و ماندگاری انجام داده باشد.

مجله پنجره در دوره انتشار خود جزو نشریات مهم محسوب می‌شد و افشاگری‌هایی که درباره مسایل اقتصادی انجام می‌داد به شدت مورد توجه بود. اولین بار این نشریه بود که در گفت‌وگو با حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد حسن ابوترابی‌فرد ماجرای عزل مشایی با حکم حکومتی را افشا کرد. یکبار هم ویژه نامه نوروزی این مجله به دلیل انتشار تصویری خاص از احمدی‌نژاد رییس جمهور وقت با دستور زاکانی مدیرمسول از دکه جمع آوری و با عکس جایگزین دوباره منتشر شد. زاکانی همچنین با شکایت محمدرضا رحیمی به دلیل افشای پرونده وی در فساد بیمه دادگاهی و بعداً تبریه شد. این مجله همچنین مصاحبه‌ای با هاوراد گوردون تهیه‌کننده مشهور آمریکایی سریال‌های ۲۴ و میهن منتشر کرد بعداً رسانه‌ها درباره صحت این مصاحبه تشکیک کردند هر چند مسولان مجله از صحت این مصاحبه دفاع کردند.

در اولین نشست خبری زاکانی در خبرگزاری مهر از وی پرسیدم کدام مساله مهم فرهنگی در دولت شما در اولویت و توجه است که این طور پاسخ داد: «محور دوم تحول ما در جامعه، فرهنگ و اجتماع است. در این محور، نقطه کانونی که روی آن متمرکز هستیم بخش تعلیم و تربیت است. این تعلیم و تربیت آموزش و پرورش، آموزش عالی، رسانه و فضای مجازی را در برمی‌گیرد. نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اینکه باید به تعلیم و تربیت نگاه سرمایه گذاری داشته باشیم، اظهار داشت: رشد و تحکیم خانواده و رشد جمعیت، موضوعات جدی است. همچنین تحول در نقش مساجد در قبول مسئولیت‌های اجتماعی در کنار کارکردهای مذهبی ضرورت دارد. تحول در آمورزش و پرورش نیز می‌تواند ظرفیت بزرگی را در کنار تحصیل دانش آموزان فراهم کند و این تحول باید به دست معلمان رقم بخورد.تلاش ما بر این است که نظام مسائل کشور و ظرفیت‌های موجود در جهت اصلاح امور قرار بگیرد و با تحول به پیشبرد این مسیر کمک کنند. امکان ایجاد نظارت مردم بر مسئولین و توجه بر اهمیت رسانه ضروری است. نامزد انتخابات ریاست جمهوری، فضای مجازی را فرصتی بی نظیر دانست و عنوان کرد: امروز فضای مجازی به خاطر بی موالاتی ما به تخلیه‌گاه جوانان تبدیل شده چراکه ارزش این فضا را نمی‌دانیم و فرصت‌هایش را در نمی‌یابیم، بنابراین فقط در معرض تهدیدات آن قرار می‌گیریم، از این رو به دنبال این هستم که با توسعه جدی موضوع، در جهت منافع ملی، به مصالح انقلاب کمک کنم. عرصه هنر، عرصه ماندگار کردن کارها و اندیشه‌ها است. آنچه که در قالب هنر منتقل نشود جز رعد و برق چیزی نخواهد بود. بنابراین هنر بستر، عرصه تمام این تحولات خواهد بود و در جلسه‌ای اختصاصی با اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه مسائل مربوطه را با جزئیات مطرح خواهیم کرد.»

زاکانی چند روز قبل هم در یک برنامه‌رادیویی گفته بود: «قیمت کاغذ ۱۰ برابر افزایش یافته است. حدود ۶۰ درصد ناشران تغییر شغل داده‌اند تا روزمره خود را بگذرانند. این جرم و جنایتی نابخشودنی است. نباید نسبت به فرهنگ بی تفاوت باشیم. فرهنگ هوایی است که تنفس در آن امکان حیات را برای ما فراهم می‌کند. باید باور کنیم که در حال جنگ فرهنگی هستیم. مسئولان فرهنگی بعضاً به این موضوع باور ندارند. باید مسئولیت اداره درست این صحنه را پذیرفته و برای آن برنامه داشته باشیم که متأسفانه امروز برنامه‌ای برای این موضوع وجود ندارد.»

زاکانی در شبکه‌های اجتماعی صفحه شخصی دارد. در اینستاگرام وی تاکنون ۵۵۸ پست منتشر کرده و ۱۱۸ هزار دنبال کننده دارد و ۲۱ صفحه را دنبال می‌کند که عمده آن صفحات مرتبط با رهبر انقلاب است. او در سال ۲۰۲۰ به اینستاگرام پیوسته و در اولین پست‌های هم تمرکز ویژه ای بر دفاع مقدس دارد. غلبه محتوا در این صفحه سیاست است و به تبع آن فعالیت‌های انتخاباتی زاکانی است هر چند در میانه این پست‌ها یک تبریک برای پیروزی تیم ملی ایران مقابل بحرین هم مشاهده می‌شود. ایضا در سالروز شهادت مرتضی اوینی نیز متنی از وی درباره این مناسبت منتشر شده است.

زاکانی هم‌اکنون نماینده مردم قم نیز هست و وی به این واسطه از برخی مراکز فرهنگی این شهر بازدید داشته است. در صفحه وی تصاویری از بازدید وی از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و مرکز تحقیقات کامپیوتری نور و مرکز پاسخگویی به سوالات دینی دیده می‌شود. زاکانی در سالروز شهادت یکی از فرماندهان لشکر ده سیدالشهدا خاطره‌ای از رشادت‌های وی منتشر کرده است. او یکبار هم بردهای تیم پیروزی در آسیا را تبریک گفته است. دیدار با رییس حوزه علمیه قم و نیز تقدیر نماینده ولی فقیه از زاکانی از دیگر پست‌های این صفحه است. زاکانی از رزمندگان و جانبازان دفاع مقدس است و در صفحه اش هم توجه به مناسبت‌های دفاع مقدس ویژه است از جمله توجه به شهدای مدافع و حرم و اتفاقات مهمی مثل آزادسازی خرمهشر و همچنین شهادت جانبازانی مثل عیل خوش لفظ و حاج میرزامحمدسلگی. آنچه از صفحه زاکانی مشخص است ترتیب و نظمی است که در انتشار محتوای پست‌ها وجود دارد که گرافیک یکسان چشم‌نواز آن قابل توجه است و نشان می‌دهد تمرکز خوبی برای فعالیت در این صفحه از سوی زاکانی و تیم پشتیبان وی وجود دارد.

زاکانی در توییتر نیز از سال ۲۰۲۰ عضو شده است و ۲۸ هزار دنبال کننده دارد و ۳۳ نفر را دنبال می‌کند. او در توییتر فعالان و سرشناسان این عرصه و برخی نمایندگان مجلس را دنبال می‌کند.او تاکنون ۱۰۴ پست منتشر کرده است.

همان طور که ذکر شد زاکانی در سال‌های اخیر به صورت مشخص تمرکز روی مسایل سیاسی و مفاسد اقتصادی داشته است و در حوزه فرهنگ فعالیت خاصی ندارد و طبعاً ما نیز نتوانستیم از وی کنش خاص و موثری در این حوزه پیدا کنیم.