به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المیادین، یک سخنگوی وزارت خارجه فرانسه امروز چهارشنبه اعلام کرد که اختلافات مهمی در مذاکرات احیای برجام در وین باقی مانده است.
این سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در ادامه اضافه کرد که زمان به نفع هیچ طرفی نیست و لذا باید تصمیمات شجاعانه ای هرچه زودتر برای احیای توافق هستهای ایران اتخاذ شود.
«انریکه مورا» هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات احیای برجام نیز پیشتر اعلام کرد که به باور وی، گفتگوهای وین به ثمر خواهد نشست و میتوان با پُل زدن روی موانع، مسئله را حل کرد.
به گفته این دیپلمات اروپایی، پیشرفتهایی برای عبور از سد موانع در مذاکرات وین حاصل شده است و طرفین مذاکره کننده هم با این هدف به وین آمدهاند که درباره رویکردهای مختلف بحث و تبادل نظر داشته باشند؛ حال آنکه در نهایت این روند موفقیت آمیز خواهد بود هرچند ممکن است نیازمند زمان بیشتری باشد.
«انریکه مورا» در نهایت افزود: نمیتوانم بگویم که این دور آخر است. واقعاً نمی دانم. منظورم این است که قطعاً (به حصول نتیجه) نزدیک تر شدهایم اما واقعاً نمی دانم.
این در حالی است که میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در نهادهای بین المللی مستقر در وین نیز روز گذشته، با تکذیب ادعای توقف مذاکرات وین گفت: پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ایران که قرار است در ۱۸ ژوئن (جمعه ۲۸ خرداد ماه) برگزار شود، دستیابی به توافقی برای احیای برجام امکان پذیر نخواهد بود اما مذاکرات ادامه خواهد یافت و انتخابات خود نباید تأثیر قابل توجهی بر روند مذاکرات بگذارد.
اولیانوف در پاسخ به این سوال که آیا او با گفتههایی که روند مذاکرات در وین متوقف شده، موافق است نیز گفت: من معتقدم که چنین ارزیابی غلط است و با واقعیت مطابقت ندارد؛ زیرا روند در حال ادامه است؛ اگرچه پیشرفت به همان سرعتی که ما میخواهیم حاصل نشده است.
به گفته وی، اصلاح متن کنونی سند نهایی همچنان ادامه دارد. اولیانوف همچنین اضافه کرد که روسیه روز دوشنبه سند دیگری را برای بحث ارائه کرد اما از افشای محتوای آن خودداری کرد.
به گزارش مهر، ایران تا کنون بارها تأکید کرده است که لغو تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا و نیز راستی آزمایی آنها برای بازگشت تهران به تعهدات هستهای خود ضروری است.
توافقنامه هستهای ایران با نام رسمی «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) در سال ۲۰۱۵ به امضای ایران و گروه ۱+۵ (ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) و اتحادیه اروپا رسید.
طبق این توافقنامه، ایران مجاز به غنی سازی اورانیوم تا غنای ۳.۶۷ درصد است و در ازای آن، سایر طرفهای امضاکننده این توافق ملزم به لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران شدند.
به رغم رضایت تمام طرفها از مفاد این توافقنامه، دولت ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در ۸ ماه می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ماه سال ۹۷) به طور یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریمها علیه ایران را دوباره وضع کرد که این اقدام واشنگتن در کنار انفعال طرفهای اروپایی و عدم اقدام مستقلانه آنها در جهت جبران پیامدهای این خروج، مقامات تهران را واداشت تا طبق مادههای ۲۶ و ۳۶ برجام در روندی گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش دهند.
ایران روز پنجم اسفند سال گذشته اعلام کرد که مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی، در اعتراض به تداوم تحریمهای آمریکا و اجرا نشدن مفاد برجام از سوی طرف اروپایی، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند و دیگر اجازه نظارتهای فراپادمانی را به بازرسان نخواهد داد.
دولت جدید آمریکا در تلاش است تا وانمود کند به دنبال بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران موسوم به برجام است اما در عمل به بهانههای مختلف از انجام این کار سرباز میزند.
این در حالی است که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران پیشتر اعلام کرده بود که تصمیم جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعلیق اجرای پروتکل الحاقی کاملاً مطابق با متن برجام بوده و این تصمیم در راستای ادامه نقض توافق هستهای از سوی آمریکا و انفعال سه کشور اروپاییِ متعهد در برجام در عمل به تعهداتشان صورت گرفته است.
بر این اساس، تفاهم موقت و ۳ ماهه جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز ۳۱ اردیبهشت به پایان رسید؛ اما برای یک ماه دیگر تمدید شد.
طبق این تفاهم، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان دسترسی به سایتهای مهم هستهای ایران را حفظ خواهند کرد اما پس از منقضی شدن توافق، در صورت عدم لغو تحریمها علیه جمهوری اسلامی، مقامهای تهران ضربالاجل تعیین کرده، دسترسی بازرسان را به سایتهای مهم هستهای قطع خواهند کرد و اطلاعاتی که در دوربینهای آژانس ضبط شده و ایران آن را محفوظ نگه داشته، از بین خواهند برد.