مشهد ـ جلد دوم کتاب «تاریخ تحلیل روزنامه‌ها، مجله‌ها و سالنامه‌های خراسان» به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشریات ادواری از منابع مهم اطلاع‌رسانی و رشد دانش در جهان امروزی محسوب می‌شود و این وظیفه آرشیوهای مطبوعاتی است تا با شناسایی، سازماندهی و اطلاع‌رسانی آنها، مسئولیت ذاتی خود را به انجام برسانند.

خراسان یکی از مهم‌ترین قطب‌های روزنامه‌نگاری در ایران به شمار می‌رود و آرشیو مطبوعات سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نیز به عنوان یکی از بزرگترین مراکز آرشیوی کشور بیشترین مطبوعات چاپ شده کشور را در دل خود جای داده است.

کتاب «تاریخ تحلیل روزنامه‌ها، مجله‌ها و سالنامه‌های خراسان» به معرفی ۸۳ عنوان نشریه چاپ خراسان شامل روزنامه و مجله در دوره پهلوی می‌پردازد که در تاریخ ۵۳ ساله حکومت خاندان پهلوی از سال ۱۳۰۴ تا ۱۳۵۷ منتشر شده است.

شاخصه اصلی در معرفی نشریات، ارزش آن‌ها از جهت قدمت، اهمیت موضوعی و تأثیرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آن‌ها بوده است و هدف اصلی از انتشار کتاب حاضر نیز شناساندن جریان روزنامه‌نگاری خراسان، معرفی موجودی نشریات این سازمان به پژوهشگران و مقایسه آرشیو نشریات آستان قدس رضوی با موجودی‌های سایر مراکز آرشیوی کشور است.

در تنظیم جلد نخست این اثر سعی شده است تا رویکردی محتوا نگر به نشریات چاپ خراسان در دوره قبل از پیروزی انقلاب اسلامی صورت گرفته باشد؛ این کتاب مرجع راهنمایی برای محقق در استفاده بهتر از متن نشریات و نمایه‌ای است که شیوه عملکرد و ویژگی خاص هر نشریه را به خواننده منتقل می‌کند.

ابراهیم حافظی نویسنده جلد دوم این کتاب می‌گوید: در این اثر به معرفی توصیفی و تحلیلی ۴۷ عنوان روزنامه و هفته نامه و ۳۶ عنوان مجله پرداخته شده که به اصل نسخه‌های آن در آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی دسترسی داشته‌ایم البته ۵۸ عنوان مجله و هفته‌نامه دیگر نیز بر اساس فهرست‌های مطبوعاتی شناسایی شده که یا نسخه‌ای از آنها دیده نشده و یا در آرشیوهای دیگر ایران موجود است و در جلد ۳ به مشخصات آنها اشاره می‌شود.

این کتاب در یک بخش با عنوان «مطبوعات عصر پهلوی و دو فصل با عناوین «روزنامه‌ها و هفته‌نامه‌ها مشهد در دوره پهلوی» و «مجله‌های مشهد در دوره پهلوی» سامان یافته است.

در این کتاب به مشخصات نشریات، شرح حال مؤسس، تاریخچه نشریه و ویژگی‌های مهم نشریه پرداخته شده است.

کتاب «تاریخ تحلیل روزنامه‌ها، مجله‌ها و سالنامه‌های خراسان»، در شمارگان ۴۰۰ نسخه و در قطع وزیری به چاپ رسیده و در اختیار علاقمندان به کتاب و کتابخوانی قرار گرفته است.