در صنعت مرغداری و پرورش طیور، جوجه کشی یکی از زودبازده ترین و پرسودترین مشاغل می باشد. از آنجایی که این کسب و کار با خوراک مردم در ارتباط است، همیشه بازار فروش دارد.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، بنابراین این شغل پتانسیل درآمدی بالایی داشته و می‌توان از این طریق به اشتغال زایی پرداخت. نژادهای مختلفی از مرغ وجود دارند که در ایران مورد توجه قرار گرفته اند. تکثیر این نژادها با ماشین جوجه کشی و فروش جوجه یک روزه یا نیمچه آنها سودآوری بالایی دارد. برای اینکه تخم نطفه دار مرغ تبدیل به جوجه شود، فقط ۳ هفته زمان نیاز است. در نتیجه کسانی که قصد دارند در این شاخه فعالیت کنند، زودتر به کسب درامد مشغول خواهند شد. البته فرایند جوجه کشی به همین سادگی هم نیست و حساسیت خودش را دارد. بنابراین قبل از پرداختن به جوجه کشی مرغ هر آنچه که در این زمینه نیاز است را باید بدانید وگرنه تخم‌های نطفه دار خراب شده و هزینه‌ای که برای خرید آنها پرداخت کرده اید تباه خواهد شد.

کدام نژادهای مرغ سودآوری بیشتری دارند؟

در ابتدا کمی راجع به سودآوری جوجه کشی مرغ بحث خواهیم نمود. تخم نطفه دار نژادهای مرغ بومی یا تخمگذار یا گوشتی ارزان قیمت بوده و در بازار مصرفی نیز سریع به فروش می‌روند. لذا بازاریابی آنها راحت خواهد بود. اما نژادهایی از مرغ وجود دارد که پرورش جوجه آنها از سودآوری بسیار بالایی برخوردار می‌باشد. بعنوان مثال نژادهایی همچون برهما، سلطان، لاری، لهستانی و ابریشمی چندین برابر مرغ و خروس‌های بومی یا محلی ارزش دارند. هر کدام از این نژادها یک ویژگی منحصر به فرد داشته که علاقه مندان را ترغیب به نگهداری از آنها می‌کند. مثلاً نژاد برهما یکی از سنگین وزن ترین نژادهای مرغ است و ظاهر بسیار با شکوهی دارد. یا اینکه مرغ‌های لاری بیشتر به خاطر روحیه جنگجو و مبارزه طلبی نگهداری می‌شوند.

چندین نژاد گران قیمت و زینتی مرغ نیز وجود دارند که با جوجه کشی از آنها می‌توان به درامدهای قابل توجهی رسید. یکی از گران قیمت ترین نژادهای مرغ، مرغ ایام سمانی بوده که کمیاب است و یک ویژگی منحصر به فرد دارد. در واقع گوشت، استخوان، رنگ پر و پوست این پرنده کاملاً سیاه است. گوشت مرغ ایام سمانی خواص بیشتری نسبت به مرغ‌های گوشتی دارد. نگهداری از نژاد گران قیمت مرغ ایام سمانی در ایران نیز چندسالی است که توسط افراد مختلف انجام می‌گیرد. ولی به دلیل کمیاب بودن این نژاد و ارزش بالای آن معمولاً پرورش این نوع مرغ‌ها در ظرفیت‌های بسیار پایین شکل می‌گیرد. همچنین افراد مایل به نگهداری از این نژاد باید تمامی ویژگی‌های ظاهری این مرغ را به خوبی بشناسند.

جوجه کشی مرغ در ظرفیت‌های خیلی کم توجیه اقتصادی آنچنان ندارد. به همین دلیل برای کسب درامد از این صنعت از ماشین جوجه کشی استفاده می‌شود. زیرا ظرفیت جوجه آوری در دستگاه‌های جوجه کشی بسیار بیشتر از روش طبیعی بوده و علاوه بر آن فرایند جوجه کشی نیز با دستگاه قابل کنترل است. یعنی با ماشین جوجه کشی، پرورش دهنده کنترل و نظارت دقیق‌تری بر تخم‌های نطفه دار دارد.

آموزش جوجه کشی از مرغ

برای جوجه کشی مصنوعی از مرغ باید ابتدا یک دستگاه جوجه کشی با کیفیت تهیه کنید. زیرا دستگاه جوجه کشی اگر به صورت دقیق دما، رطوبت، چرخش، تهویه و دیگر المان‌ها را کنترل نکند، شما هیچ راندمانی به دست نخواهید آورد و متضرر می‌شود. اما اگر دستگاه کیفیت بالایی داشته و دقیق عمل کند، آن موقع تقریباً تمامی تخم‌های نطفه داری که داخل آن می‌گذارید تبدیل به جوجه خواهند شد.

اما فقط کیفیت دستگاه جوجه کشی تضمین کننده سود شما در این شغل نیست. مورد بسیار مهم بعدی تخم‌های نطفه دار مورد استفاده می‌باشند. تخم‌های مورد استفاده برای جوجه کشی باید تحت شرایط خاصی نگهداری و ذخیره شوند. از زمان تولید تا مصرف تخم نطفه دار حداکثر باید ۵ الی ۷ روز گذشته باشد. زیرا بعد از ۷ روز ارزش مواد غذایی داخل تخم کاهش یافته و جوجه در روزهای آخر نمی‌تواند به خوبی تغذیه شود و داخل تخم تلف می‌شود. همچنین تخم مرغ نطفه دار قبل از جوجه کشی بایستی در دمای خنک ۱۸ درجه و رطوبت ۶۵ درصد نگهداری شود. زیرا دمای گرم باعث رشد تخم نطفه دار می‌شود و اگر دمای گرم تداوم نداشته و بصورت نوسانی باشد، تخم نطفه دار خراب می‌شود.

در زمان استفاده از ماشین جوجه کشی لازم است که کاربر نظارت کافی بر دستگاه نیز داشته باشید. بعنوان مثال تنظیمات ۱۸ روز اولی جوجه کشی با ۳ روز آخر فرق می‌کند و شما باید این تغییرات را به موقع اعمال کنید. معمولاً کنترلرهای جوجه کشی تنظیمات ساده ای دارند و حتی افراد کم سواد نیز می‌توانند با آن کار کنند. ولی در هر صورت لازم است که اپراتور دستگاه جوجه کشی تسلط کافی بر روی تنظیمات برد دستگاه جوجه کشی داشته باشد.

اقدامات لازم برای نگهداری از جوجه‌ها

کسانی که از طرق جوجه کشی کسب درامد می‌کنند معمولاً از قبل جوجه‌ها را پیش فروش می‌کنند. اگر جوجه‌های یک روزه به فروش نروند لازم است که از آنها مراقبت شود. ملزومات نگهداری از جوجه‌های یک روزه شامل مادر مصنوعی، دانخوری و آبخوری و دان مخصوص (استارتر) می‌باشد. جوجه یک روزه نیاز به محیط گرم دارد و دمای ۳۵ درجه برای سلامتی آنها در روز اول لازم است. سپس درجه حرارت محل نگهداری جوجه هر طول هفته ۱ الی ۲ درجه کاهش داده می‌شود تا جوجه‌ها دوران بحران یعنی دو هفته اول را سپری کنند. علاوه بر محیط گرم، تغذیه جوجه‌ها با غذای مقوی نیز ضروی است. بدین منظور می‌توان از بازار دان مخصوص جوجه تهیه کرد که یک غذای مغذی برای جوجه‌ها می‌باشد. کمبود ویتامین، پروتئین و مواد معدنی در جوجه‌ها باعث کاهش سرعت رشد و بیماری آنها می‌شود. در نتیجه اگر به خوبی از جوجه‌ها مراقبت نشود، مرگ و میر بالایی خواهند داشت و پرورش دهنده هیچ سودی نمی‌تواند از این شغل به دست بیاورد.

سرمایه لازم برای کسب درامد از طریق جوجه کشی

سرمایه اولیه لازم برای اشتغال زایی در این شغل بستگی به توانایی مالی شما داشته و هیچ محدودتی ندارد. پرورش دهنده باید برای خرید دستگاه جوجه کشی و خرید تخم نطفه دار هزینه کند. همچنین برای نگهداری از جوجه‌ها باید مادر مصنوعی و دان مخصوص جوجه خرید کنید. یکی از مزیت‌های مهم این شغل عدم نیاز آن به سرمایه زیاد می‌باشد.

اگر برای کاهش هزینه‌ها می‌خواهید خودتان دستگاه جوجه کشی بسازید و استفاده کنید، شانس موفقیت شما کمتر خواهد بود. برخی افراد با خرید لوازم ساخت دستگاه جوجه کشی قصد دارند که دستگاه مدنظرشان را بسازند. ولی فرایند جوجه کشی به تغییرات دما، رطوبت، چرخش و تهویه بسیار حساس است. دستگاه‌های دست ساز نمی‌توانند تمامی مؤلفه‌های لازم برای رشد تخم‌های نطفه دار را به خوبی کنترل کنند. به همین دلیل اگر قصد فعالیت جدی در این صنعت را دارید حتماً از یک دستگاه جوجه کشی با کیفیت استفاده نمائید.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.