ایلام-خشک شدن رودخانه چرداول واقع در استان ایلام بر اثر خشکسالی و برداشت بی رویه باعث از بین رفتن هزاران آبزی در بستر این رودخانه شده است.

خبرگزاری مهر -گروه استان‌ها: برداشت‌های غیراصولی و بی رویه، خشکسالی سال‌های اخیر، کاهش شدید نزولات آسمانی و همچنین برداشت بی رویه کشاورزان از رودخانه چرداول باعث خشک شدن بستر این رودخانه شده است.

اگر چه کاهش شدید آب تهدیدی جدی برای کشاورزان محسوب می‌شود اما حیات هزاران آبزی در این رودخانه خشک به مخاطره افتاده است، با توجه به این شرایط بحرانی به کمک انجمن‌های دوستداران محیط زیست کار انتقال تعدادی از آبزیان که جان سالم از این بحران به در برده‌اند به مناطق پرآب‌تر در حال انجام است، اما مسئولین محیط زیست برداشت غیرمجاز و خشکسالی را علت وقوع این بحران می‌دانند.

برداشت بی رویه عامل اصلی خشک شدن رودخانه چرداول

مدیر کل محیط زیست چرداول اظهار داشت: به دلیل کمبود بارش‌ها و برداشت بی رویه آبی که در بالادست رودخانه چرداول توسط پمپاژهای کشاورزی و موتورهای آبی در حال انجام است، رودخانه چرداول خشک شده است.

یعقوب قیصریان عنوان کرد: زمین‌هایی که در بالاست این رودخانه امسال کشت شده، در سنوات گذشته کشت نبوده و این می‌تواند عامل اصلی خشک شدن رودخانه چرداول باشد.

انتقال آبزیان به مناطق پرآب

مدیرکل محیط زیست ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: خشکسالی و کاهش نزولات جوی همچنین برداشت بی رویه آب و کشت محصولات پرآب باعث شد که جریان دائمی رودخانه چرداول در بالادست و پایین دست قطع شود.

غلامرضا ابدالی افزود: چون جریان مستمر آب در رودخانه چرداول قطع شد، بعد از آن تالاب‌های کوچک زیادی در رودخانه به وجود آمد که تعداد زیادی از آبزیان در آن به تله افتادند، در کوتاه مدت با همفکری با گروه‌های مردمی علاقمند محیط زیست، تعدادی از آبزیان به نقاطی از رودخانه که دارای آب دائم بود جابجا شده است.

وی ادامه داد: در درازمدت نیاز به برنامه ریزی های خاصی است، قطعاً تنش‌های خشکسالی در استان وجود دارد و نیاز به برنامه ریزی و همکاری همه دستگاه‌های اجرایی است.

ابدالی اظهار کرد: میزان آبی که برای تأمین محصولات کشاورزی در بالادست نیاز است و آبی که به صورت واقعی در دسترس است، با هم همخوانی ندارند.

چشمه‌های دائمی آب با خطر خشک شدن تهدید می‌شوند

وی تصریح کرد: از مسئولان جهاد کشاورزی استان خواهشی که داریم اینکه محصولات کم آب را جایگزین پرآب کنند و با ترویج و آموزش‌هایی که به کشاورزان می‌دهند، قطعاً هم حق آب‌های محیط زیست می‌تواند رعایت شود و هم اینکه کشاورزان می‌توانند با محصولات جایگزین امرار معاش کنند.

مدیر کل محیط زیست ایلام بیان داشت: البته در زیستگاه‌های دیگر استان هم تنش‌های آبی وجود دارد، یک سری چشمه‌های فصلی در استان هستند که با این چشمه‌ها مشکلی نداریم، اما با وجود خشکسالی بسیاری از چشمه‌های دائمی با خطر خشک شدن تهدید می‌شوند.

ابدالی عنوان کرد: برای تأمین آب زیستگاه‌های استان تاکنون چندمخزن آب و تلمبه‌های بادی در مناطق حفاظت شده کولک و مانشت و قلارنگ ایجاد شده که این تلمبه‌ها دارای آب دائم هستند.

در صورت تداوم برداشت بی رویه آب از رودخانه‌های استان بدون شک شاهد تلفات آبزیان بیشتری در استان خواهیم بود.