به گزارش خبرنگار مهر، شماری از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به رئیس کل بانک جهانی از این نهاد بینالمللی خواستند کمکهای مالی خود به پروژههای ایران را قطع کند.
این عده از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا در نامه خود به رابرت زولیک، از وی خواستهاند که از نفوذ خود بر هیئت رئیسه بانک جهانی به منظور توقف کمکهای مالی این نهاد به ایران استفاده کند.
این افراد همچنین آماری مبنی بر اعطای کمک های مالی از سوی این نهاد جهانی از ابتدای سال 2007 میلادی ارائه کرده و میزان تسهیلات اعطایی از سوی بانک جهانی به ایران را رقمی بالغ بر 220 میلیون دلار عنوان کردند.
براساس گزارش آنها، بانک جهانی تامین مالی 9 پروژه دولتی در ایران به ارزش مجموع 3/1 میلیارد دلار را بر عهده گرفته اند که به هرحال باید این نهاد به منظور همراهی با قطعنامه شورای امنیت علیه ایران از پرداخت مبلغ 950 میلیون دلار دیگری که برای کمک به ایران متعهد است، خودداری کند.
با وجود فشارهای واشنگتن و نامه هشدارآمیز هفته گذشته، چندین صندوق سرمایهگذاری بزرگ آمریکایی نسبت به همکاری با ایران، بر ادامه سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران تاکید کردند.
هفته گذشته چندین صندوق سرمایهگذاری بزرگ از ایالتهای مختلف آمریکا که در شرکتهای بینالمللی نفت سهامدار هستند در نامهای به این شرکتها خواستار قطع حضور این شرکتها در بخش انرژی ایران شدند که یکی از این شرکتها، شرکت نفت و گازطبیعی هند (او.ان.جی.سی) بود.
همچنین، شرکت های نفتی که پروژه های عظیمی را در ایران در حال اجرا دارند، به هر نحو با این اعمال محدودیت ها مخالفت کرده اند.
شرکت نفت و گاز طبیعی هند (او.ان.جی.سی) اعلام کرد بر اساس منافع خود درباره سرمایهگذاری در ایران تصمیمگیری خواهد کرد و شرکت گیل و شرکت ملی نفت هند نیز از تصمیم خود برای انجام سرمایهگذاریهای جدید در ایران خبر دادند.
در مقابل این نامه هشدارآمیز که به این شرکتها تا 31 آگوست برای پاسخگویی مهلت داده است، یک مقام ارشد شرکت او.ان.جی.سی اعلام کرد که این شرکت بر اساس منافع انرژی هندوستان تصمیمگیری خواهد کرد و به تمایلات سرمایهگذاران بزرگ توجهی نخواهد کرد.
شرکت انرژی گیل و شرکت ملی نفت هند نیز هماکنون در حال بررسی سرمایهگذاریهای جدید در ایران خصوصا در بخش ذخایر عظیم گاز طبیعی آن هستند.
شرکت انگلیسی-هلندی رویال داچ شل که تحت فشار واشنگتن برای قطع سرمایهگذاریها در ایران قرار دارد، اعلام کرد: مسائل سیاسی و تهدید به اعمال تحریم در فعالیت این شرکت در ایران اثرگذار نخواهد بود.
همچنین، ژرون فن درفر مدیر اجرایی شرکت رویال داچ شل اعلام کرد: افزایش هزینههای صنعتی و تداوم مذاکرات در مورد شرایط قرارداد، عامل تاخیر در اجرایی شدن قرارداد این شرکت با ایران در زمینه احداث نخستین کارخانه ال.ان.جی و توسعه برخی فازهای میدان گازی پارس جنوبی است.
شرکت شل برای ساخت نخستین کارخانه گازطبیعی مایع (ال.ان.جی) سالها با ایران در حال مذاکره بود و قرارداد مقدماتی آن را سال گذشته منعقد ساخت.
فندرفر که در یک مصاحبه خبری شرکت کرده بود، اظهار داشت: شل زمانی که تصمیم به اجرای یک طرح ارزشمند تجاری میگیرد، حتما فضای سیاسی را نیز در نظر خواهد گرفت.
وی چانهزنیهای دو طرف درباره شرایط مالی قرارداد ساخت کارخانه ال.ان.جی را مهمترین عامل تاخیر در نهایی شدن این قرارداد عنوان کرد. روزنامه فایننشال تایمز روز پنجشنبه اعلام کرده بود که سهامداران شرکت شل این شرکت را به علت طرحهای سرمایهگذاری در ایران مورد انتقاد قرار دادهاند.
روزنامه وال استریت ژورنال اعلام کرد: کاخ سفید، رشد مبادلات تجاری میان ایران و چین را مهمترین مانع بر سر تشدید فشارهای مالی و بانکی علیه ایران میداند.
صادرات چین به ایران در 6 ماه نخست سال 2007 نسبت به مدت مشابه سال 2006 بیش از 70 درصد افزایش یافت و به 3.2 میلیارد دلار رسید.
در حالی که آمریکا در تلاش برای تصویب قطعنامه سوم شورای امنیت به منظور افزایش فشارهای اقتصادی بر ایران است، عدم تبعیت شرکتهای چینی از فشارهای آمریکا موجب دلخوری مقامات کاخ سفید شده است.
این گزارش میافزاید: شرکتهای چینی بیتفاوت نسبت به فشارهای آمریکا به مبادلات تجاری با ایران ادامه میدهند. این در شرایطی است که بسیاری از بانکها و شرکتهای اروپایی به کاهش مراودات تجاری با ایران روی آوردهاند.
به نوشته والاستریت ژورنال، مقامات آمریکایی از ابتدای سال 2007 تاکنون بارها به دولت چین بابت افزایش مبادلات تجاری این کشور با ایران هشدار دادهاند و این رویه را مانع تحقق اهداف فشارهای اقتصادی علیه این کشور میدانند.
در سال 2007 با کاهش محسوس مبادلات تجاری ایران با کشورهای اروپایی، شرکتهای چینی اقدام به گسترش مراودات با ایران نمودهاند و جای خالی شرکتهای اروپایی را پر کردهاند تا ایران در این زمینه خللی احساس نکند.
در نیمه نخست سال 2007 چین حدود 858 میلیون دلار فولاد و آهنآلات به ایران صادر کرده است که نسبت به رقم 30 میلیون دلاری سال 2006 رشد خارقالعادهای نشان میدهد.
در همین مدت، صادرات ماشینآلات و توربینهای صنعتی چین به ایران به 484 میلیون دلار رسید. این رقم در سال گذشته 337 میلیون دلار بود. چین در نیمه نخست سال جاری میلادی 327 میلیون دلار ماشین آلات برقی، 300 میلیون دلار وسایل نقلیه و 130 میلیون دلار نیز تولیدات فلزی به ایران صادر کرده که تماما نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری نشان میدهند.
به گزارش مهر، این گونه مقاومت ها در مقابل فشارهای بین المللی نشانگر این است که تحریم اقتصادی در مقابل ایران به هیچ عنوان جواب نمی دهد و شرکت های بین المللی همکار ایران حداقل منافع خود را برتر از منافع کشورهایی می دانند که شاید به موقع هیچگونه حمایتی از آنها بعمل نمی آورند. دنیای امروز دنیای اقتصاد است و رقابت و هر شرکتی با هر ملیتی تنها به منافع رقابتی خود می اندیشد.