به گزارش خبرنگار مهر، پاندمی کرونا همچنان اجازه حضور دانشجویان در دانشگاه و کلاس درس را نمیدهد و آموزش مجازی و برگزاری امتحانات آنلاین تنها راه چاره و یک انتخاب اجباری در شرایط کنونی است؛ با توجه به اینکه در هفتههای اخیر شاهد قطعی برقهای مکرر در کشور بودیم، گزارشها از برخی دانشگاهها حاکی از آن است که قطعی برق روند برگزاری امتحانات را تا حدی مختل کرده است.
با توجه به استمرار قطعی برق از یک ماه گذشته تاکنون، وزارت علوم در نامهای به دانشگاهها تاکید کرد اگر امتحانات دانشجویان به دلیل قطعی برق ناتمام مانده باشد، سازوکاری طراحی کنند تا دانشجویان این موضوع را به دانشگاه اطلاع دهند.
با توجه به استمرار قطعی برق از یک ماه گذشته تاکنون، وزارت علوم در نامهای به دانشگاهها تاکید کرد اگر امتحانات دانشجویان به دلیل قطعی برق ناتمام مانده باشد، سازوکاری طراحی کنند تا دانشجویان این موضوع را به دانشگاه اطلاع دهندبا این حال اختلال در روند برگزاری امتحانات آنلاین تنها به قطعی برق خلاصه نشد و در روزهای اخیر همزمان با خاموشی، اینترنتهای خانگی و موبایل نیز با اختلال و قطعی رو به رو شد تا جایی که وزیر ارتباطات ضمن تایید و عذرخواهی از شرایط به وجود آمده این توضیح را داد که باتری دکلهای تلفن همراه، برای ۲ ساعت پاسخگوی قطع برق هستند، پس از دشارژ کامل، نیازمند ۸ ساعت اتصال به شارژر هستند تا به طور کامل شارژ شوند.
وزیر ارتباطات این را هم گفت که در برخی نواحی، هشت ساعت برق مستمر شهری در دسترس نیست. در تلاش برای بهبودیم و از مشکل به وجود آمده پوزش میطلبیم.
بر اساس تقویم آموزشی در برخی دانشگاهها امتحانات در حال برگزاری است و در برخی دیگر امتحانات به پایان رسیده است؛ چهارشنبه هفته گذشته بود که قطعی برق در دانشگاه علامه منجر به توقف برگزاری امتحانات در ۳ نوبت شد. شجاع احمدوند معاون آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی در این رابطه به مهر میگوید: صبح روز چهارشنبه ۱۶ تیرماه با حضور در دانشگاه متوجه قطعی برق شدیم. بعد از آمدن برق، سیستم سرورهای دانشگاه به هم ریخته بود و برق محل استقرار سرورها و دیتا سنتر هم قطع شده بود.
وی افزود: از ساعت ۸ و نیم برق وصل شد و حدود ۱۰ تا ۱۲ امتحانی که ساعت ۸ داشتیم را به ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه منتقل کردیم؛ در مجموع حدود ۵۰-۶۰ امتحان در ساعت ۸ و نیم سر وقت شروع و برگزار شد اما ساعت ۹ مجدداً نوسانات برق ایجاد شد و چند امتحان نیمه کاره ماند.
معاون آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: با توجه به اینکه مرکز دیتا سنتر اعلام کرد ممکن است، نوسانات ادامه دار باشد ترجیح دادیم امتحانات سه نوبت روز چهارشنبه در ساعتهای ۱۰، ۱۴ و ۱۶ را به روز شنبه در همان ساعت منتقل کنیم.
احمدوند با اشاره به اینکه در هر نوبت ۷۰-۸۰ امتحان برگزار میشود، گفت: با توجه به اینکه چهارشنبه آخرین روز برگزاری امتحانات در دانشگاه علامه بود، تعداد امتحانات زیاد نبود. روزهای دیگر به طور کل ۳۰۰ تا ۳۵۰ امتحان در یک روز داشتیم اما روز آخر در مجموع به ۸۰-۹۰ امتحان هم نمیرسید.
در دانشگاه تهران اما هیچ برنامه امتحانی تاکنون لغو نشده است اما دانشجویان در شهرهای مختلف با چالش قطع برق در هنگام امتحان آنلاین مواجه شدهاند.
حسین حسینی معاون آموزشی دانشگاه تهران در گفتگویی که با مهر داشت، با بیان این مطلب که امتحانات دانشجویان دانشگاه تهران در حال برگزاری است و تا روز چهارشنبه هفته جاری ادامه دارد، اظهار کرد: ما خوشبختانه قطعی برق در دانشگاه و یا اختلال در هنگام برگزاری امتحانات نداشتیم و هیچ برنامه امتحانی تاکنون لغو نشده است. اما دانشجویان اعلام کردهاند زمان برگزاری برخی از امتحانات به دلیل قطعی برق دچار مشکل شدهاند.
معاون آموزشی دانشگاه تهران افزود: ما در بخشنامهای خطاب به اساتید دانشگاه اعلام کردهایم در صورتی که دانشجویان به دلیل قطعی برق با مشکل رو به رو شدند، باید امتحان مجدد از دانشجو گرفته شود.
حسینی در ادامه خاطرنشان کرد: همچنین از ابتدای ترم تحصیلی به همه اعضای هیات علمی تاکید کردیم، ارزیابی از دانشجویان را صرفاً به انتهای ترم منتقل نکنند و باید ارزیابی مستمر در طول ترم داشته باشند؛ به همین دلیل بخش قابل توجه نمرات به ارزیابی مستمر در طول ترم اختصاص پیدا کرده است.
ابوالفضل واحدی معاون آموزشی دانشگاه علم و صنعت نیز در گفتگو با مهر میگوید از قبل راهکارهایی را در زمان قطعی برق اندیشیده بودیم و خوشبختانه مشکل خاصی در روند برگزاری امتحان نداشتیم.
وی افزود: دیتا سنتر و سامانهای که امتحانات در آن برگزار میشد، برق اضطراری داشتند و در زمان قطعی برق سامانهها دچار مشکل نشدند. از طرف دیگر ساعات برگزاری امتحان را به گونهای مدیریت کردیم که در پیک مصرف برق نباشد. همچنین این انعطاف را در اختیار اساتید قرار دادیم که در صورتی که دانشجو هنگام امتحان آنلاین با مشکلی مواجه شد، امتحان مجدد از او گرفته شود.
معاون آموزشی دانشگاه علم و صنعت ادامه داد: برای دانشجویان قبل از آغاز امتحانات پایان ترم، یک کارگاه آموزشی درباره اینکه هنگام قطعی برق چه کنند و پاسخ سوالات را به چه طریقی برای اساتید ارسال کنند، برگزار کردیم. هرچند به اساتید تاکید کردیم با توجه به گستره جغرافیایی که دانشجویان در آن حضور دارند، اگر دانشجو به هیچ طریقی به استاد دسترسی نداشت، امتحان مجدد از او گرفته شود.
برای دانشجویان قبل از آغاز امتحانات پایان ترم، یک کارگاه آموزشی درباره اینکه هنگام قطعی برق چه کنند و پاسخ سوالات را به چه طریقی برای اساتید ارسال کنند، برگزار کردیم. هرچند به اساتید تاکید کردیم با توجه به گستره جغرافیایی که دانشجویان در آن حضور دارند، اگر دانشجو به هیچ طریقی به استاد دسترسی نداشت، امتحان مجدد از او گرفته شودواحدی تصریح کرد: همچنین از ابتدای ترم تاکید کردیم اساتید از دانشجویان امتحانات میان ترم بگیرند و حداکثر نمره پایانی را ۴۰ درصد قرار دهند.
بر اساس تقویم آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی، امتحانات دانشجویان از ۱۲ تیرماه آغاز شده و تا ۲۴ تیر ماه ادامه خواهد داشت. همتی رئیس مرکز فناوری و اطلاعات دانشگاه آزاد درباره اینکه آیا قطعی برق امتحانات دانشجویان را با اختلال رو به رو کرده است، به خبرنگار مهر میگوید: روز گذشته آخرین گزارش از قطعی دکلهای مخابراتی را به مسولین مربوطه دانشگاه ارسال کردم. این گزارشها حاکی از آن بود که با قطعی برق، وای فای هم قطع شده و یک سری بی تی اس های (گیرنده و فرستنده) موبایل به این دلیل که یو پی اس (منبع تغذیهٔ بدون وقفه) نداشتند یا باطری نداشتند، خاموش شده است؛ یعنی هم اینترنت خانه و هم اینترنت موبایل قطع شده است.
رئیس مرکز فناوری و اطلاعات دانشگاه آزاد افزود: قرار شد تمهیداتی اندیشیده و نامهای از سوی دانشگاه به مسولان مربوطه کشور زده شود که این مساله و دغدغه دانشجو در هنگام برگزاری امتحان آنلاین برطرف شود. دیروز پیگیری کردم و گفتند این نامه به زودی ارسال خواهد شد.
وی با بیان اینکه هیچ مشکلی در سرورهای دانشگاه به دلیل قطع برق نداشتیم، اظهار کرد: سازمان مرکزی یو پی اس دارد و دو سه ساعت برق را نگه میدارد و به غیر از این، ژنراتور هم داریم.
جواد علمایی معاون علوم، مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد در پاسخ به این سوال که با توجه به گزارشهایی مبنی بر اختلال در امتحانات آنلاین، دانشگاه چه برنامهای برای جبران این امتحانات دارد؟ گفت: قرار است جلسهای در این خصوص برگزار و تمهیداتی در این راستا اتخاذ شود.
در همین حال روابط عمومی سامانه آموزش مجازی «دان» در دانشگاه آزاد که در حال حاضر نیمی از دانشجویان دانشگاههای آزاد اسلامی را تحت پوشش دارد، برای کاهش مشکلات احتمالی دانشجویان در شرایط کنونی و در صورت عدم دسترسی به سامانه توضیحاتی را در اختیار خبرنگار مهر قرار داد؛ نخست اینکه در صورت قطع برق برای ارسال پاسخنامه آزمون به صورت زیر عمل کنند و قبل از شروع امتحان، ایمیل استاد را حتماً از روی برگه یا سامانه یادداشت کنند.
همچنین دانشجویان باید تنظیمات موبایل خود را در حالتی قرار دهند که در زمان تصویربرداری زمان و تاریخ تصویر مشخص شود. از سوی دیگر نیز از هر صفحه پاسخنامه یک تصویر گرفته شود و در کنار هر عکس حتماً کارت ملی یا صفحه اول شناسنامه باید قابل رویت باشد.
پس از عادی شدن شرایط (وصل شدن برق و اتصال اینترنت) دانشجویان باید برگههای خود را به ایمیل استاد ارسال کنند؛ در صورتی که که هریک از موارد بالا رعایت نشود، پاسخنامه دانشجویان فاقد اعتبار بوده و با توجه به زمان عکسها، قبول یا رد پاسخنامه بر عهده استاد مربوطه خواهد بود.
با توجه به مشکلات پیش آمده برای دانشجویان، رئیس کمیسیون آموزش مجلس چند روز گذشته در نامهای از ۴ وزیر دولت دوازدهم (نیرو، علوم، آموزش و پرورش و ارتباطات) خواست تا در راستای جلوگیری از قطعی برق و اختلال در شبکه اینترنت در زمان برگزاری آزمون دانش آموزان و دانشجویان تمهیدات لازم را بیاندیشند.