بجنورد- صفوف شلوغ نان در خراسان شمالی اعتراض مردم را در پی‌داشته، اما از سوی دیگر نانوایان معتقدند قیمت نامتوازن نان موجب شده کارگران سر کار حاضر نشوند و این امر باعث شلوغی صفوف شده است.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: مدت‌ها است که صف‌های شلوغ نانوایی در بجنورد امان مردم را بریده است به طوری که خرید نان گاهی به یک معضل تبدیل می‌شود.

مردم برای خرید نان گاهی باید بیش از یک ساعت نیز در صف بمانند؛ آن هم اگر نان به آن‌ها برسد. طبق مشاهدات میدانی خبرنگار مهر بسیاری از نانوایی‌ها صبح زود تعطیل هستند و ساعات کاری آن‌ها در ظهر و عصر بسیار اندک است به طوری که شلوغی نانوایی‌ها را چند برابر می‌کند.

خبرگزاری مهر پیش از این در گزارشی با عنوان «صف‌هایی طولانی برای خرید نان بی‌کیفیت در بجنورد / نان هست اما گران» بخشی از مشکلات مردم در این حوزه را مورد بررسی قرار داد.

اما مشکلات به این موارد ختم نمی‌شود. علاوه بر مردم که از شلوغی بی حد نانوایی‌ها در عذاب‌اند، نانوایان و کارگرانشان نیز به شدت نسبت به وضعیت فعلی معترض‌اند و ادامه وضعیت فعلی را برابر با ورشکستی می‌دانند.

نرخ نان باعث کمبود کارگر شده است

یکی از نانوایان بجنوردی در گفتگو با مهر اظهار کرد: طی سالیان اخیر نرخ نان در خراسان شمالی حدود ۲۰۰ تومان افزایش داشته است که این امر موجب شده نرخ کارگران این حوزه به شدت پایین باشد.

وی افزود: به دلیل قیمت پایین کارگر در نانوایی، با مشکل کمبود کارگر مواجه شده‌ایم که این مسئله رابطه مستقیمی با شلوغی صف‌ها و کیفیت نان دارد.

این نانوا با اشاره به قیمت گذاری نان در استان، گفت: قیمت نان در خراسان شمالی حدود نصف قیمت آن در استان‌های همجوار است.

وی افزود: کارگران نانوایی اکنون روزی ۵۰ هزار تومان دریافت می‌کنند؛ به عبارتی اگر هر ۳۰ روز ماه را کار کنند در انتها فقط یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان مزد می‌گیرند؛ این مسئله باعث شده کارگران نانوایی به کارگری در ساختمان‌ها روی بیاورند.

این نانوا در انتها گفت: خواسته ما این است که قیمت نان به میانگین کشور برسد تا بتوانیم جواب کارگران و خانواده‌های آنان را بدهیم.

اکنون هم مردم شاکی هستند و هم نانوا

یکی دیگر از نانوایان بجنوردی به سیاست‌های استاندار انتقاد وارد کرد و گفت: کنترل اجباری قیمت نان نسبت به سایر نقاط کشور به ظاهر به نفع مردم است اما در باطن مردم و نانوایان ضرر می‌کنند؛ این ضرر را اکنون در صفوف نانوایی می‌بینیم به طوری که هم مردم شاکی هستند و هم نانوا.

وی افزود: گفته می‌شود خراسان شمالی محروم است و ۲۵ درصد افراد تحت نهادهای حمایتی هستند؛ همچنین سرانه مصرفی نان مردم این منطقه بالا است. این موارد را می‌پذیریم و برای هر کدام ۱۰ درصد از قیمت میانگین کشوری کم کنید.

این نانوا گفت: کارگر با حقوق ۵۰ هزار تومان چه انگیزه‌ای دارد که ساعت ۴ صبح به نانوایی بیاید تا ساعت ۷ صبح نان به دست مردم برسد؟

وی در انتها گفت: ۲۰ سال است که شاطر هستم اما هیچ گاه با این وضعیت رو به رو نبودم؛ طبق آنالیزهای کارشناسی، هر قرص نان هزار و ۶۰۰ تومان برآورد شده است اما اکنون نان را دانه‌ای ۷۰۰ تومان می‌فروشیم.

هزینه بیمه و اجاره رشد قابل توجه داشته است

یکی از اعضای هیأت مدیره نانوایی داران خراسان شمالی نیز به خبرنگار مهر گفت: استاندار خراسان شمالی در سال ۹۸ صد تومان افزایش نرخ را مصوب کردند و قول دادند که اردیبهشت ۹۹ نرخ‌های جدیدی تصویب شود اما این وعده انجام نشد؛ در نهایت مهر سال گذشته ۱۰۰ تومان دیگر نرخ افزایش یافت که عملاً دردی از نانوا دوا نکرد.

وی افزود: کارگران دیگر نمی‌توانند زندگی خود را بچرخانند؛ این کارگران نیز جزو مردم هستند که زندگیشان به مشکل خورده است.

این نانوا تصریح کرد: بیمه حدود ۴۰ درصد افزایش داشته است؛ اجاره مغازه نیز دو برابر شده؛ چطور باید نانوایی را بچرخانیم؟ این مشکلات سبب شده آرد و نان خارج از شبکه اصلی توزیع شود.

قیمت نان به نفع تمام اقشار تغییر می‌کند

محمد بدری، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: آنالیز قیمت‌های مختلفی از سوی اتحادیه نانوایان، سازمان صمت، اتاق اصناف و اداره کل غله در خصوص اصلاح قیمت نان ارسال شده و در حال بررسی است و در چند روز آینده موضوع ساماندهی می‌شود.

وی افزود: با توجه به اینکه اهالی استان از اقشار محروم کشور و اکثراً روستانشین هستند، فرآیند اصلاح قیمت نان باید با احتیاط بیشتری انجام شود.

بدری با اشاره به پایین بودن سطح درآمدی مردم استان نسبت به میانگین کشوری، گفت: یک چهارم جمعیت استان تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) هستند.

این مسئول بیان داشت: تلاش داریم در آینده نزدیک اصلاح قیمت نان به نحوی باشد که منافع قشر ضعیف استان، روستاییان و نانوایان به صورت منصفانه تأمین شود.

حال باید دید وضعیت نان و نانوایی‌ها در استان به چه شکلی رقم خواهد خورد و مردم خراسان شمالی می‌توانند شاهد بازگشت آرامش به این حوزه باشند؟