خبرگزاری مهر، گروه استانها: شرایط شیوع بیماری کرونا یک بار دیگر در سطح استان سمنان رو به وخامت گذارد تا در نهایت موج پنجم گریبان این استان را بگیرد. استانی که در محاصره چند منطقه قرمز رنگ دو هفته دوام آورد اما بالاخره شهرستانهای سمنان و گرمسار در آن به حالت قرمز و دیگر شهرستانها هم در وضعیت هشدار جدی قرار گرفتند.
مسئولان طبق معمولاً این یکسال و نیم مردم، سفرها و تجمعات را عامل شیوع بیماری میدانند و توپ را در زمین مردم نگه میدارند اما از سوی دیگر مردم هم معتقد هستند که دولت اگر بستر واکسیناسیون، مقابله با بیماری و محدودیتهای مخصوص بیماری را جدی تر دنبال میکرد، امروز نباید همه کاسهها و کوزهها بر سر مردم استان میشکست.
همه جا باز است!
دولتیها از یک سو مردم را مقصر شیوع کرونا میدانند اما از سوی دیگر به راحتی هزاران مسافر از مسیر تهران- مشهد با خودرو، اتوبوس، قطار و… تردد میکنند، تمام پارکها باز هستند، پاساژها به کارشان ادامه میدهند، تفرج گاهها بدون هیچ محدودیتی میزبان مردم و مسافران میشوند و شرایط آنقدر عادی انگاشته شده که دیگر مردم باور نمیکنند که وضعیت حتی نسبت به سال گذشته هم خطرناکتر است.
استانداری سمنان از یک سو اعلام میکند که برای ادارات تمهیداتی اندیشیده و حتی پدافند غیرعامل از ورود بیماران کرونایی به ادارات جلوگیری میکند اما در عمل در شهرستانهای استان سمنان مردم به راحتی و حتی بعضاً بدون ماسک در ادارات و بانکها و.. تردد دارند تا نشان دهند که مصوبات دولتیها برای ثبت در رسانهها خوب است نه در بوته عمل؛ از سوی دیگر حضور میدانی خبرنگار مهر در دفتر پیشخوانی که نامه تردد برای عبور خودروها از سوی فرمانداری شاهرود صادر میکند نشان میدهد که ازدحام در همین دفتر و نابسامانی و شلوغی، خود یک عامل شیوع کرونا است!
مجید غفوری یکی از شهروندان استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه مردم خسته شدهاند، گفت: یکسال و نیم از شرایط شیوع ویروس گذشته و مدام اخبار واکسیناسیون کشورهای مختلف را میشنوند اما هنوز منتظر واکسن هستند و این شرایط سبب شده که مردم دیگر کرونا را جدی نگیرند از سوی دیگر مانند گذشته اهمیتی به جلوگیری از کرونا داده نمیشود مثلاً همه یاد دارند که خیابانها با حضور بسیجیان و آتش نشانی و… ضدعفونی میشد و همین امر سبب شده بود تا مردم این ویروس را جدی بگیرند اما امروز این گونه نیست.
مردم خسته شده و دیگر انگیزهای ندارند
علی دیگر شهروند استان سمنان که ماسک هم بر چهره ندارد، میگوید: دیگر خسته شدهایم چقدر رعایت کردیم کاسبیها خوابید، درآمدمان مشکل شد روز به روز هم برگرانی ها افزوده شد و دولت هم کاری برایمان نکرد دست آخر ما هم دیگر رها کردهایم که هر چیز پیش بیاید راضی هستیم ما یک سال و نیم رعایت کردیم نه چیزی تغییر کرد و نه شرایطی عوض شد. نه اوضاع مالی بهتر شد نه توانستیم واکسن بزنیم در یک کلام باید گفت دولت ما را رها کرده است.
این شهروند با بیان اینکه امیدواریم دولت زودتر از کار کنار برود، ابراز کرد: حتی تعطیلی بازار و مغازهها هم نتوانست از شیوع بیماری بکاهد چرا که مسئولان باید فکری کنند تا محدودیتها را به صورت جدی اجرا کنیم آن زمان است که وقتی مردم ببینند دولت یک گاه جلو گذاشته قطعاً همراهی خواهند کرد اما اگر امروز میبینید که محدودیتها از سوی مردم رعایت نمیشود، یک دلیل جدی آن در کنار خسته شدن مردم، همین رها شدن توسط دولت است.
همسر علی که در هنگان مصاحبه کنار وی است نیز میگوید: مردم دیدهاند که هر میزان رعایت میکنند، دولت کاری برایشان انجام نمیدهد از سوی دیگر مدام در فضای مجازی ویدئوهای منتشر میشود که مثلاً در کانادا، آلمان و همین ترکیه و ارمنستان در کنار خیابان واکسن زده میشود اما در کشورمان دولتیها با خودشان رقابت دارند که هر کدام چندین واکسن تولید کنند اما مردم هیچکدام برکات آن را ندیده ندیدهاند در همین شهر خودمان شبها صدها مسافر از خوزستان کنار میدانها و پارکها میخوابند و هر شب این موضوع تکرار میشود چرا نظارتی نیست؟ به فرض ما رعایت کنیم و مهمانی نرویم اولاً تا کی؟ تا چه زمان باید این کار را ادامه دهیم شاید دولت تا پنج سال دیگر هم واکسنی به ما نرساند دیگر قبول کنید که اوضاع برای مردم به گونهای پیش رفته که امیدی به این دولت ندارند.
شرایط بحرانی در استان سمنان
برای اینکه ببینیم اوضاع در سطح استان سمنان چگونه است باید به آمارهای ارائه شده از سوی دانشگاههای علوم پزشکی سمنان و شاهرود نگاهی کنیم اما قبل از آن باید دو نکته را یادآور شد نخست اینکه مدتها است که از سوی مراجع رسمی مانند استانداری سمنان آمار تجمیعی بیماری کرونا در سطح استان سمنان، فوتیها و بستریها به صورت روزانه و متوالی منتشر نمیشود و دوم اینکه مسئولان استان سمنان همیشه در مقابل این سوال که آیا ویروس دلتای کرونا به استان سمنان آمده یا خیر یک پاسخ کلیشهای ثابت را میدهند «نمونهها برای آزمایشگاه ارسال شده اما هنوز پاسخی نیامده است»
آمارهای ارائه شده اما نشان میدهند که در ۲۴ ساعت منتهی به یکشنبه بیست و هفتم تیرماه ۱۴۰۰ در سراسر هشت شهرستان استان سمنان سه نفر به دلیل کرونا جان خود را از دست داده در نتیجه تعداد بیماران فوتی کرونایی در استان از ابتدای شیوع این بیماری تاکنون به عدد یک هزار و ۱۵۲ رسید همچنین ۱۶۴ مورد بیمار جدید کرونایی نیز در سطح استان سمنان شناسایی شده است از ابتدای شیوع کووید ۱۹ تاکنون در سطح استان سمنان ۴۳ هزار و ۸۱۷ نفر به این بیماری مبتلا شدند که ۳۲ هزار و ۹۲۰ نفر از این بین به صورت سرپایی مداوا و یا جان خود را از دست دادند و ۱۱ هزار و ۵۸۲ نفر نیز بعد از بستری در بیمارستان بهبود و مرخص شدهاند.
بر اساس آخرین وضعیت رنگ بندی کرونا، دو شهرستان سمنان و گرمسار در وضعیت قرمز، شاهرود، دامغان و میامی همچنین مهدی شهر در وضعیت نارنجی و هشدار و دو شهرستان باقی مانده یعنی سرخه و آرادان در وضعیت زرد هستند این در حالی است که اتفاقاً بیشترین میزان مسافران عبوری از استان سمنان به مقصد تهران و مشهد در همین دو شهرستان اطراق کرده و شب را در میادین و پارکها میخوابند و حتی گاهی تعدادشان به صدها نفر میرسد که در کاروانهایی با مینی بوس های پلاک خوزستان در کنار میدانهای اصلی شهر دیده میشوند.
واکسیناسیون سرعت گرفته است
در زمینه کاهش شیوع بیماری کرونا در سطح شهرستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی سمنان همچنین در سطح روستاها و شهرستانهای استان سمنان به واسطه قرار گرفتن در شرایط قرمز کرونایی در سطح شهرستانهای گرمسار و سمنان، میبایست بیشتر مسائل مرتبط با پروتکلها را رعایت کنند زیرا شرایط امروز به صورت جدی دشوار به نظر میرسد و نیاز است که مردم همراهی بیشتری داشته باشند تا بتوانیم شرایط را بهتر مدیریت کنیم. از سوی دیگر پروتکلهای ابلاغی در دستگاههای اجرایی باید به گونهای با جدیت عمل شود که شاهد عدم شیوع بیماری در بخشهای دیگری از استان سمنان باشیم به این ترتیب باید گفت شرایط در سطح استان رو به وخامت نخواهد رفت.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان با اشاره به اینکه افزایش شیوع بیماری کرونا در سطح شهرستانهای تابعه دانشگاه نگران کننده است تا جایی که شهرستانهای گرمسار و سمنان هم اکنون در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند در نتیجه رعایت مسائل بهداشتی و پروتکلها و مسائل مرتبط با فاصله گذاری اجتماعی میبایست مد نظر باشد، گفت: در ۲۴ ساعت منتهی به ابتدای ۲۷ تیر ماه سال جاری بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۲ بیمار مثبت جدید مبتلا به کووید ۱۹ در شهرستان تابعه دانشگاه و در مراکز درمانی بستری شدند و بدین ترتیب مجموع بیماران بستری شده در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه از ابتدای بروز و شیوع بیماری تاکنون به هفت هزار و ۲۲ نفر رسیده است.
نوید دانایی با بیان اینکه این میزان با حساب بیست و دو هزار و ۹۸۹ بیمار که به صورت سرپایی شناسایی شدند نشان میدهد که تعداد کل بیماران تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سمنان از ۳۰ هزار نفر نیز بیشتر شده است، تاکید کرد: این وضعیت فقط در شش شهرستان استان سمنان است و نشان از وخامت اوضاع دارد.
وی با بیان اینکه تا روز یکشنبه ۴۹ هزار دز واکسن در مناطق تحت پوشش این دانشگاه تزریق شده است، تاکید کرد: این روزها سرعت واکسیناسیون افزایش یافته و در ۲۴ ساعت گذشته حدود دو هزار و ۲۰۰ دز واکسن تزریق شده است از سوی دیگر مرکز واکسیناسیون کووید ۱۹ در شهرستان سمنان با هشت ایستگاه برای تزریق واکسن ایجاد شده که اگر لازم باشد امکان توسعه این مراکز هم وجود دارد.
وضعیت نامساعد در شرق استان سمنان
در شاهرود و میامی نیز اوضاع تعریفی ندارد رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با بیان اینکه هم اکنون شهرستانهای تابعه دانشگاه در وضعیت هشدار نارنجی قرار دارند، گفت: تزریق ۲۹ هزار و ۶۱۶ دُز واکسن به جمعیت گروههای هدف در زیر مجموعه دانشگاه تا روز بیست و چهارم تیرماه ۱۴۰۰ نشان میدهد که در صورتی که واکسن در اختیار دانشگاه قرار گیرد میتوانیم روند تزریق را سرعت ببخشیم.
رضا چمن بیان کرد: با توجه به وضعیت کنونی در سراسر کشور، موج افزایشی کرونا و قرمز شدن رنگها به تدریج استان به استان و منطقه به منطقه در حال گسترش است و مردم باید با احتیاط بیشتر موازین پیشگیری را رعایت کرده، آگاهانه و هوشمندانه از هرگونه تجمع، گردهمایی و دورهمی به ویژه ترددها به مناطق همجوار شهرستان پرهیز کنند.
وی با اشاره به مخاطرات سهل انگاری و عادی انگاری در بین مردم در خصوص بیماری کرونا، بیان کرد: به دلیل قرمز شدن پیرامون شهرستانهای استان سمنان نفوذ و شیوع بیشتر ویروس کرونا محتمل بود و لذا این اتفاق در فرصت کوتاهی رخ داد و امروز شرایط بیش از هر زمان دیگری در سال جاری جدی است و نباید آن را سهل گرفت.
دولت در این شرایط دخیل است
گفتنی است در ماههای گذشته ورودی بیماران کرونایی شهرستانهای شاهرود و میامی در ۲۴ ساعت بین پنج الی ده نفر بود اما این میزان امروز به ۲۸ و حتی ۳۰ رسیده که نشان میدهد وضعیت شیوع سه برابر نسبت به خردادماه بدتر شده است این در حالی است که میدان آزادی و دیگر میادین و پارکهای شاهرود مملو از مسافرانی است که استراحت را در این شهرستان و همچنین میامی و دامغان برگزیدهاند و تداخل آنها با شهروندان که برای پیاده روی در این شبهای گرم به بیرون از خانه میآیند قطعاً به شیوع بیماری دامن خواهد زد.
یک کارشناس جامعه شناسی و آگاه به مسائل روز استان سمنان با بیان اینکه مثال مردم به دین مسئولان شأن هستند در زمینه کرونا و استان سمنان صدق میکند چرا که مردم در واقع همان رویهای را پیش میگیرند که مسئولان برای شهرستانهای هشتگانه استان اتخاذ کردهاند زمانی که دیگر از ضدعفونی کردن، جدیتها، فاصله گذاری، ممنوعیت در تردد، تاکسی و اتوبوس، محدودیتها در کس بو کارها و… تکرار نمیشود حتی اگر شرایط بدتر از این هم شود، باز مردم کرونا را جدی نمیگیرند زیرا عامل محرک بیرونی برای جدی گرفتن ویروس ندارند.
علی رضا میر معصومی با بیان اینکه کنشهای جمعی مدنی نیازمند یک عامل بیرونی است که میتواند توسط دولت و مجموعه ستاد مقابله با کرونای استان سمنان ایجاد شود، بیان داشت: جامعه زمانی واکنش مناسبی را میدهد که دولت جدی انگاری در زمینه کرونا را با اهتمام بیشتری داشته باشد وقتی مردم میبینند که شهرهای استان مملو از جمعیت مسافران هستند و کسی رعایت نمیکند قطعاً مردم هم به سهل انگاری دچار میشوند زیرا جدی بودن ماجرا را درک نمیکنند.
وی با بیان اینکه ماجرای کرونا و استان سمنان این است که مردم پس از یکسال و نیم خسته شدهاند، بیان داشت: نهایتاً مردم در بازه زمانی همه جور رعایتی را در دستور کار قرار دادن از ضدعفونی تا ماسک و… اما بعد از مدتی کارشناسان اعلام کردند که کرونا از سطوح منتقل نمیشود در نتیجه مردم الکلها و حتی بعضاً شویندهها را کاهش داده و شاید کنار نهادند در حالی که حتی اگر این امر به واقع از لحاظ علمی ثابت شده، بهتر بود به مردم گفته نمیشد تا رعایتها کاهش نیابد و عادی سازی صورت نگیرد.
رنگ بندی و حرکت کند واکسیناسیون از دیگر عوامل خسته شدن مردم
این جامعه شناس با بیان اینکه رنگ بندی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت از دیگر مسائلی بود که سبب شد تا مردم عادی انگاری و حتی سهل انگاری در زمینه کرونا داشته باشند، بیان داشت: اولاً این رنگ بندی میزان صحت کاملی ندارد زیرا تا مدتها سیستان و بلوچستان به دلیل فقدان اطلاعات درست در رنگ بندی آبی و حتی سفید بود از سوی دیگر این رنگ بندی بهتر بود در درون جامعه علمی به عنوان ملاکی برای مطالعه و بررسی رفتار ویروس کرونا نگه داشته میشد تا اینکه بین مردم توزیع شود زیرا وقتی شرایط زرد و یا نارنجی است به معنای هشدار جدی در خصوص کرونا خواهد بود اما مردم با تصوری اشتباه فقط شرایط قرمز را شرایط خطرناک میدانند لذا به نظر میرسد اعلام رنگ بندی از جمله کج سلیقگیها در زمینه مدیریت ویروس کرونا در سطح استان سمنان و البته کشور بود.
معصومی با بیان اینکه مردم از سوی دیگر سخت گیری ها و ضدعفونی های سابق را نمیبینند در نتیجه برایشان عادی سازی شده و این امر خطرناک است، گفت: موضوع دوم امروز واکسن است مردم به وضوح از روند واکسیناسیون نارضایتی دارند این در حالی است که مدام شرایط واکسیناسیون در کشورهای همجوار و اروپایی و… در فضای مجازی دست به دست میشود و سبب شده تا مردم خواه ناخواه در مقام قیاس بربیایند.
وی افزود: در خصوص مسائل مختص به کارشناسی واکسن البته کارشناسان باید نظر بدهند اما از لحاظ جامعه شناسی و جامعه شناختی باید گفت تصمیمات درباره واکسن و ساخت هفت واکسن (که باید اذعان کنیم که هیچکدام علی رغم تبلیغات وزارت بهداشت آن طور که باید و شاید به دست مردم نرسید) از دیگر مسائلی است که مردم را در این مدت خسته و به نوعی دل زده کرده است.
دولت آتی راه دشواری دارد
این کارشناس بیان داشت: باید دقت داشت که در بحرانها مانند بیماری، کرونا، سیل و… اعتماد یک سرمایه ارزشمند برای حاکمیت محسوب میشود که عملکرد ضعیف دولت در زمینه اعتماد سازی مردم در قبال درمان و از بین بردن ویروس کرونا یکی از مسائلی است که امروز جامعه به آن گرفتار شده و هر چه زودتر برای ترمیم این عدم اعتماد باید کاری کرد. نباید از یاد برد که هر پدیده اگر طولانی شود قطعاً ناامیدی هم همراه خود میآورد برای مثال هنوز خانههایی از زلزله آذربایجان یا کردستان یا حتی سیل لرستان و آق قلا هستند که ساخته نشدهاند و در نتیجه دولت در بین این ویرانهها نباید به دنبال اعتماد باشد و این حقیقتی است که هر مقدار هم نخواهیم آن را بپذیریم وجود دارد.
به نظر میرسد با سو مدیریت واضحی که دولت دوازدهم در زمینه اقتصاد، تأمین انرژی آب و برق، تسریع روند واکسیناسیون، خدمت رسانی به مردم، کمبود اقلام غذایی و محصولات خوراکی و… داشته، شرایط برای دولت سیزدهم چندان ساده نیست زیرا دولت جدید باید در چندین جبهه مبارزه کند از سوی دیگر علی رغم اینکه بارها تاکید شده نباید همه تقصیرها را گردن مردم انداخت، اما باید اذعان داشت که مردم در کاهش شیوع ویروس کرونا با رعایت فاصله گذاری و مسائل بهداشتی نقش مهمی دارند.
در نهایت باید گفت اگر دولت مسائل مرتبط با کرونا را جدی تر بگیرد و هر روز شاهد حضور صدها بلکه هزاران مسافر از دور و نزدیک در شهرستانهای استان سمنان نباشیم قاعدتاً مردم نیز بیشتر درباره ویروس کرونا احساس مسئولیت خواهند کرد اما زمانی که این تصور برای مردم پیش بیاید که ستاد کرونا همه چیز را رها کرده، قطعاً نتایج خوبی نیز به دست نخواهد آمد. امروز به راحتی در ادارات شهرستانهای استان میتوان بدون رعایت فاصله گذاری حضور یافت و حتی بسیاری بانکها همان پلاستیک نصفهنیمهای که روز باجه گذاشته بودند را هم برداشته و این نشان از خطری دارد که نامش را میتوان عادی انگاری شیوع ویروس کرونا نهاد.