به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، "آلبرتو رومولو"، وزیر امورخارجه فیلیپین و رئیس اجلاس امروز خبر داد که تشکیل یک کمیسیون حقوق بشر منطقه ای مورد توافق وزرای شرکت کننده قرار گرفته است. به گفته یک دیپلمات مطلع از مذاکرات، تشکیل این کمیسیون که با مخالفت میانمار روبرو شده، توسط مقامات رده پایین تر دیروز مورد بحث قرار گرفت و پیش نویس آن تهیه شد و امروز در اجلاس وزرا به تصویب رسید. میانمار به نحو گسترده ای متهم به نقض حقوق بشر شده است.
علاوه بر این، "گلوریا آرویو" رئیس جمهور فیلیپین امروز در افتتاحیه اجلاس سالانه وزرای امورخارجه 10 کشور عضو آسه آن از اقدام کره شمالی در تعطیل کردن فعالیت راکتور اتمی فعال کره شمالی در تاسیسات یونگ بیون و سایر تاسیسات هسته ای این کشور استقبال کردند، اما هشدار دادند که برای برچیدن برنامه تسلیحاتی این کشور هنوز کارهای زیادی باید انجام شود.
در مذاکرات شش جانبه خلع سلاح اتمی کره شمالی که اخیراً در پکن برگزار شد، طرفین به تاریخ دقیقی برای برچیدن کل برنامه اتمی کره شمالی نتوانستند دست یابند. امروز همچنین یک دیپلمات کره جنوبی که خواست نامش فاش نشود خبر داد وزیران امور خارجه کره شمالی و جنوبی در حاشیه اجلاس آسه آن با یکدیگر دیدار دوجانبه ای خواهند داشت.
اما مسئله تنظیم نخستین منشور اتحادیه که آن را تبدیل به نهادی شبیه اتحادیه اروپا خواهد کرد، مهمترین دستورکار اجلاس امسال را تشکیل می دهد. علاوه بر این موضوعاتی همچون تروریسم، مدیریت فجایع طبیعی و تصویب طرحی 5 ساله برای عاری کردن منطقه جنوب شرق آسیا از سلاح های اتمی جزو مباحث اجلاس خواهد بود. منشور اتحادیه در صورت تصویب وزرا و مصوبه تشکیل کمیسیون حقوق بشر در اجلاس سران اتحادیه که ماه نوامبر(آذر) برگزار خواهد شد، به تصویب نهایی می رسد.
قرار است در پایان اجلاس وزرا، وزرای امورخارجه منطقه آسیا اقیانوسیه(اَپک) نیز برای شرکت در نشستی امنیتی به اجلاس بپیوندند.
کشورهای اندونزی، مالزی، برمه(میانمار)، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، ویتنام، لائوس، کامبوج و برونئی اعضای آسه ان را تشکیل می دهند.