به گزارش خبرنگار مهر، اولین دوره جایزه ملی سیاستگذاری امسال با هدف شناسایی پروژه های برتر پژوهشکده ها و اندیشکده های کشور با حمایت خانه اندیشه ورزان ایران برگزار شد و به زودی در مراسم اختتامیه آن پروژه برتر معرفی میشود.
به منظور معرفی و آشنایی بیشتر با این جایزه با مجتبی سبحانی دبیر اولین دوره جایزه سیاستگذاری گفتگو کردیم و از او درخصوص چرایی و چگونگی برگزاری این رویداد پرسیدیم.
وی در ابتدا در خصوص ضرورت برگزاری چنین رویدادی گفت: به نظر میرسد یکی از علتهای کم اثر بودن برخی اندیشکدهها، نبود الگوهای مناسب برای پژوهش و فعالیت اندیشکدهای و ناشناخته بودن مدلهای اثرگذاری است. «جایزه ملی سیاستگذاری» تلاش میکند، برخی الگوهای موفقی که توانسته اند به تاثیرات مثبت در فضای سیاستگذاری و تصمیمگیری کشور دست یابند را شناسایی کند و علاوه بر تقدیر مادی، آنها را به عنوان الگو به زیستبوم اندیشهورزی کشور معرفی نماید. به همین منظور در آبان ماه سال گذشته (۱۳۹۹) از اندیشکدهها و موسسات سیاستپژوهی دعوت کردیم تا مستندات پروژههایی را که از سال ۱۳۹۶ به بعد با هدف حل مسائل عمومی کشور اجرا کرده اند، برای دبیرخانه جایزه ارسال نمایند. این پروژه ها در ۱۲ محور موضوعی مثل اجتماعی و فرهنگی، اقتصاد، انرژی، آموزش، حکمرانی، دفاع و امنیت، سیاست خارجی، سلامت، علم و فناوری، کشاورزی و آب، محیط زیست و توسعه شهری و منطقهای برای ما ارسال و سپس در سه مرحله ارزیابی شد.
سبحانی ادامه داد: نکته مثبت جایزه این است که شیوه کار کاملاً مشارکتی است به این شکل که ما همزمان با ارسال فراخوان یک شورای علمی متشکل از اعضای خود پژوهشکده ها تشکیل دادیم که کارهای ارسالی توسط اعضای پژوهشکده های مختلف ارزیابی و داوری میشود بنابراین کارها را هم خودشان می فرستند و هم خودشان داوری میکنند. داوری در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول که دی ماه صورت گرفت، ارزیابی مستندات کار انجام شد. در این مرحله از ۵۲ اندیشکده ۲۵۳ پروژه ارسال شده بود که ۲۰۲ پروژه به مرحله بعدی راه یافتند و برای ارزیابی مستندات تایید شدند. در نهایت اما ۵۹ پروژه تائید شد که اینها در ۱۶ پنل موضوعی چینش شدند و در روزهای هشتم تا شانزدهم اسفند ماه ۱۳۹۹ پروژه ها توسط اندیشکده ها ارائه شدند.
دبیر جایزه ملی سیاستگذاری توضیح داد: در مرحله نهایی این جایزه از میان ۵۹ پروژه که در مرحله قبل راه یافته بودند، ۱۶ پروژه در روزهای ۲۴ و ۲۵ تیرماه در حضور هیئت داوران جایزه ملی سیاستگذاری که از صاحبنظران اندیشه ورز بودند، تائید شدند و به مرحله پایانی برای انتخاب پروژه برتر راه یافتند. این فرایند داوری نهایی هم با مشارکت اندیشکده ها برگزار شد و جایزه ملی سیاستگذاری در بحث داوری ها دخالت نکرد.
وی در پایان گفت: پیش از این تعطیلی ها قرار بود که مراسم اختتامیه جایزه روز سوم مرداد ماه برگزار شود ولی بخاطر شرایط پیش آمده احتمالاً این مراسم به تاریخ نهم یا دهم مرداد ماه موکول می شود. در روز اختتامیه یک پروژه برتر و پنج پروژه شایسته تقدیر معرفی می شوند.پروژه برتر جایزه ملی سیاستگذاری ۱۰۰ میلیون تومان جایزه نقدی به علاوه ۱۵۰ میلیون تومان حمایت غیرنقدی و پروژههای شایسته تقدیر ۲۵ میلیون تومان جایزه نقدی به علاوه ۱۰۰ میلیون تومان حمایت غیرنقدی دریافت می کنند.