ایلام-کشتار غیرمجاز دام هر روز در ایلام افزایش می یابد و مردم از گوشتی که در کشتارگاه صنعتی استان تهیه می شود، استقبال نمی کنند و بیشتر از مراکز غیرمجاز گوشت قرمز را تهیه می کنند.

خبرگزاری مهر -گروه استان‌ها: سال‌ها است کشتار غیرمجاز در استان ایلام رونق گرفته و مردم بیشتر از مراکز غیرمجاز گوشت قرمز را تهیه می‌کنند، گوشت قرمزی که از طریق کشتارگاه در اختیار قصابی‌های مجاز قرار می‌گیرد نیز مورد استقبال مردم قرار نگرفته است.

همین عامل باعث شده تنها کشتارگاه صنعتی استان روزانه بین ۱۰ تا ۱۰ رأس دام سبک و سنگین کشتار داشته باشد چراکه که اکثر مردم گوشت خود را مراکز غیرمجاز تهیه می‌کنند.

یکی از وظایف اصلی سازمان دامپزشکی حفاظت از سلامتی مردم و سرمایه دامی است، بیش از ۸۰۰ بیماری مشترک بین انسان و دام وجود دارد و علاوه بر این بیش از یک هزار و ۶۰۰ مورد عوامل بیماری زایی هستند که فقط با استفاده و با اتکا به علم دامپزشکی می‌توان تشخیص داد.

سلامت دام و گوشتی که بر سر سفره غذایی خانواده‌ها می‌رسد فقط در کشتارگاه‌های مجاز از لحاظ سلامتی می‌توان تضمین کرد، در حالی که خیلی از مردم به این مسئله توجه نمی‌کنند.

گوشت قصابی‌ها بدون مهر دامپزشکی قابل فروش نیست

یکی از صاحبان قصابی در شهر ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: نزدیک به ۲۰ سال که در شغل قصابی مشغول به فعالیت هستم، دام در داخل کشتارگاه با نظارت پزشک دامپزشک ذبح می‌شود و در اختیار قصابی قرار می‌گیرد.

محمد شکری افزود: دامپزشکی هم معمولاً در طول هفته، حداقل پنج بار بر قصابی‌ها نظارت و کنترل دارند.

وی افزود: گوشت قصابی‌ها تا مهر دامپزشکی و تاییدیه بهداشت نداشته باشد قابل فروش نیست و دامپزشکی صورت مرتب بر قصابی‌ها نظارت دارد و اگر چنانچه گوشت بدون مهر باشد، ضبط و ارجاع به دادگاه و شامل جریمه خواهد بود.

نظارت دامپزشکی بر روند کشتار دام در استان ایلام

مدیرکل دامپزشکی ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بیش از ۲ میلیون رأس دام سبک و حدود ۴۰ تا ۴۵ هزار رأس دام سنگین در استان وجود دارد که در طول سال بر علیه بیماری‌های مشترک و نیز بیماری‌های دامی مورد واکسیناسیون قرار می‌گیرند.

رامین پورنجف تصریح کرد: دام طی مراحلی کشتار می‌شود، در کشتارگاه دامپزشک قبل از کشتار دام، حین کشتار و بعد از ذبح شرعی که ناظر بهداشتی روحانی حضور دارد، بر روند کشتار نظارت دارند.

وی عنوان کرد: کارشناسان دامپزشکی بعد از ذبح دام شرایط گوشت را بررسی و در صورت وجود هرگونه مشکل و بیماری، گوشت ضبط و معدوم می‌شود، در غیر این صورت مهر بهداشتی زده می‌شود و وارد قصابی‌ها می‌شود.

مدیرکل دامپزشکی ایلام اضافه کرد: لیست دامداران و قصابی‌های شهر نیز هر روز به لحاظ ذبح دام و میزان خرید بررسی می‌شود و دامپزشکی با تخلفات احتمالی برخورد می‌کند.

معدوم سازی پنج هزار قطعه گوشت در استان ایلام

وی ادامه داد: در سه ماهه اول سال حدود ۲۵ هزار و ۱۸۶ مورد بازدید از مراکز عرضه فرآورده‌های دامی استان صورت گرفته که ۷۵۱ مورد تخلف وجود داشته است.

پورنجف اظهار کرد: از این تعداد تخلف ۹۰ مورد به مرجع قضائی ارجاع داده شده و ۳۰ مراکز متخلف نیز پلمب شده و بیش ۱۸ تن فرآورده‌های دامی غیرمجاز کشف و ضبط شده است.

مدیرکل دامپزشکی استان اضافه کرد: در سه ماهه اول سال یک هزار و ۶۹۷ رأس دام سنگین و ۸ هزار و ۷۲۰ رأس دام سبک در استان کشتار شده که بیش از پنج هزار قطعه گوشت به دلایل بهداشتی و عدم رعایت وضعیت بهداشتی ضبط شده است.

چالش بزرگ کشتار غیرمجاز در استان ایلام

وی در خصوص کشتارهای غیر مجاز بیان کرد: داشت: مهمترین چالش وضعیت حال حاضر استان ایلام کشتار غیرمجاز است که خارج از کشتارگاه صورت می‌گیرد که این تخلف محسوب می‌شود و شامل برخورد قضائی و ماده ۶۸۸ مجازات عمومی است.

پورنجف گفت: این مسئله به راحتی قابل پیگیری است، وقتی می‌گوئیم با کشتار غیرمجاز برخورد می‌شود منظور این نیست که با معیشت مردم مقابله کنیم، بحث اصلی این است دام باید در مرکز مجاز کشتار شود تا سلامت مردم به خطر نیفتد.

مدیرکل دامپزشکی ایلام عنوان کرد: به همین دلیل با تک تک مراکز غیرمجاز صبحت شده، این افراد باید به دامپزشکی مراجعه و مجوز مربوطه به صورت رایگان بگیرند.

وی افزود: مراکز غیرمجاز باید دامی را که قصد دارد ذبح کند به کشتارگاه ارجاع دهد و در آنجا کشتار کنند، در غیر این صورت به دلیل سلامت مردم به مراجع قضائی معرفی می‌شوند.

روزانه ۵۰۰ رأس دام به صورت غیرمجاز در اطراف شهر ایلام کشتار می‌شود

پورنجف افزود: مردم استان ایلام باید به فرهنگ مصرف گوشت توجه داشته باشند، گوشت مصرفی باید دارای نظارت بهداشتی باشد، بیماری دام و گوشت به راحتی قابل تشخیص نیست و حتماً باید کارشناسان دامپزشکی گوشت سالم را تأیید کنند.

وی افزود: مهمترین بیماری‌های دامی که وجود دارد و دام‌ها مورد واکسیناسیون قرار می‌گیرند، آبله، پی پی آر، تب برفکی است.

وی ادامه داد: در بحث بیماری تب برفکی که یک نوع بیماری ویروسی، استراتژیک و مهم به شمار می‌رود، در سال گذشته تا نیمه اول سال بیش از ۸۰۰ هزار رأس دام بر علیه این بیماری واکسینه شده‌اند.

طبق آمارها روزانه ۵۰۰ رأس دام به صورت غیرمجاز در اطراف شهر ایلام کشتار می‌شود و در واقع مردم استان گوشت خود را از طریق آن تأمین می‌کنند.

بیماری تب کریمه کنگو بسیار خطرناک و حتی کشنده است، بهتر است مردم استان از خرید گوشت دام از کشتارهای غیرمجاز و کنار جاده‌ها پرهیز کرده و به نوعی گوشت خود را از قصابی‌های مجاز و مراکز عرضه و بسته‌بندی شده تهیه کرده و مهر و برچسب دامپزشکی را مورد توجه قرار دهند.

خرید دام و گوشت غیرمجاز یکی از عوامل اصلی در انتشار این بیماری است، نیاز است مردم استان به خرید گوشت در مراکز مجاز توجه کنند.