به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ایندیپندنت، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه که از چند روز پیش در مجمع الجزایر پلینزی به سر می برد، در آخرین روز حضورش در این منطقه از بازدارندگی و قدرت هسته ای فرانسه دفاع کرد.
رئیس جمهور فرانسه در این ارتباط گفت: تصمیم دوره ژنرال دوگل برای مجهز شدن فرانسه به قدرت هستهای و بازدارندگی، انتخابی قوی و مفید برای فرانسه بوده است.
ماکرون در ادامه گفت: من میپذیرم که فرانسه یک قدرت مجهز هسته ای است.
مجمع الجزایر پلینزی از قلمروهای فرادریایی فرانسه به شمار می رود و در بخش جنوبی اقیانوس آرام قرار دارد که طی چند روز گذشته رئیس جمهور فرانسه به این منطقه سفر کرده بود.
پیش از سفر ماکرون به پلینزی، بومیان و اهالی این منطقه خواستار عذرخواهی او به عنوان رئیس جمهور فرانسه به دلیل انجام آزمایش های هسته ای در این منطقه طی دهه های گذشته شده بودند، اما امانوئل ماکرون بدون اعلام عذرخواهی رسمی به این گفته بسنده کرد که فرانسه بابت آزمایشهای هستهای که به مدت ۳۰ سال در فاصله سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۹۶ در اقیانوس آرام انجام داد به پلینزی فرانسه «بدهکار» است و قطعاً نمیتوانیم بگوییم که این آزمایشها پاک بودند.
ماکرون در سخنان خود مدعی شد که هسته ای شدن فرانسه برای پلینزی هم مفید بود و برای مجهز شدن به چنین قدرتی لازم بود آزمایشهایی انجام شود که ابتدا در الجزایر انجام شد و بعد در پلینزی فرانسه.
سال گذشته منابع خبری اعلام کردند که فرانسه تأثیر واقعی آزمایشهای هستهایاش از دهه ۱۹۶۰ تا دهه ۱۹۹۰ در اقیانوس آرام را پنهان کرده است.
محققان در این تحقیق از اسناد طبقهبندی شده ارتش، محاسبات و شهادت افراد برای بازسازی تأثیر تعدادی از این آزمایشها استفاده کردهاند. آنها تخمین زدهاند که حدود ۱۱۰ هزار نفر در پُلینزی فرانسه، از قلمروهای فرادریایی این کشور در جنوب اقیانوس آرام، تحت تأثیر ذرات رادیواکتیو قرار گرفتند. محققان دریافتند که این رقم برابر با تقریباً کل جمعیت آن زمان جزایر آن منطقه است.
محققان، طی دو سال، حدود ۲۰۰۰ سندی را که ارتش فرانسه از طبقهبندی خارج و منتشر کرد، تجزیه و تحلیل کردند و تأثیر آلودهکنندهترین آزمایشهای هستهای فرانسه را بین سالهای ۱۹۶۶ و ۱۹۷۴ بازسازی کردند.
پُلینزی فرانسه، قلمرو فرانسه و متشکل از صدها جزیره و جزایر مرجانی از جمله «تاهیتی» است که طی ۳۰ سال محل دهها آزمایش هستهای بود.