مشهد ـ مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی گفت: ۴۷ مرکز دولتی و بالغ بر ۹۰۰ آموزشگاه آزاد فنی و حرفه‌ای در خراسان رضوی خدمات آموزشی ارائه می‌دهند.

افشین رحیمی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان این‌که ۴۷ مرکز دولتی و بالغ بر ۹۰۰ آموزشگاه آزاد فنی و حرفه‌ای در خراسان رضوی خدمات آموزشی ارائه می‌دهند، اظهار کرد: علاوه بر آن، در هشت ندامتگاه، ۱۲ زندان و هشت کمپ، ۲۵۰ روستا و در مجاورت ۵۰ مرکز دانشگاهی، آموزش‌های فنی و حرفه‌ای ارائه می‌شود.

وی از آموزش‌های مهارت‌های فردی در غالب طرح مهارت آموزی در محیط کار خبر داد و افزود: هزار و ۵۱۴ واحد صنفی که هر کدام بین یک تا سه نفر کارآموز جذب کرده‌اند، خدمات مهارت‌آموزی در محیط کار را به صورت کاربردی ارائه می‌دهند.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی با بیان این‌که این اداره کل از تمام ظرفیت آموزشی برای ارائه خدمات به تمام شهروندان استفاده کرده است، افزود: این آموزش‌ها در تمامی پادگان‌های استان برای سربازان، در ۱۱۴ نقطه از هشت پهنه حاشیه شهر مشهد و سه کلانشهر نیشابور، سبزوار و تربت حیدریه برای افرادی که در سکونت‌گاه‌های غیر رسمی ساکن هستند نیز ارائه می‌شود.

وی با بیان این‌که تمام رشته‌های ارائه شده در مراکز و آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای، کاربردی و حرفه‌ای است، خاطرنشان کرد: شخصی که نمرات کافی را کسب کرده و از این مراکز فارغ‌التحصیل می‌شود، در واقع فردیست که دارای مهارت و صلاحیت ورود به بازار کار است.

نقش آموزش‌های فنی حرفه‌ای در توسعه اقتصادی

وی با بیان این‌که مهارت آموزی در محیط کار در قالب «آموزش در جوار صنعت» نیز انجام می‌شود، گفت: معمولاً توسعه منابع انسانی را در حد ارتقای مدرک تحصیلی می‌دانیم نه ارتقای مهارت‌ها و صلاحیت‌های شغلی، به طور مثال توانمندی نیروی کار را با مدرک تحصیلی او می‌سنجیم و می‌گوئیم امروز بیش از ۷۰ درصد نیروی کار، تحصیلات دانشگاهی دارند.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی در خصوص نقش و اهمیت آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در رونق اقتصاد، اظهار کرد: این آموزش‌ها در توسعه اقتصادی نزد کشورهای توسعه‌یافته و بسیاری از کشورهای در حال توسعه شناخته شده است به گونه‌ای که بسیاری از کشورها برای ایجاد تحول در توسعه اقتصادی، به‌عنوان پیش زمینه و اولین گام، اقدام به سرمایه‌گذاری و اصلاح نظام آموزش‌های فنی و حرفه‌ای خود کرده‌اند.

نیازمند «انقلاب مهارتی» هستیم

وی افزود: تحقق «انقلاب مهارتی» ضرورتی اجتناب ناپذیر برای باقی ماندن در عرصه قدرت و رقابت جهانی همگام با تحولات سریع تکنولوژی در جهان است چرا که یک دانش‌آموخته مهارتی، در زمان ورود به بازار کار از سازگاری، صلاحیت حرفه‌ای و بهره وری بالاتری نسبت به دانش‌آموختگان در نظام آموزشی نظری برخوردار است.

رحیمی، کارکردهای دیگر نظام آموزش مهارتی را در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی دانست و خاطرنشان کرد: برخورداری توده‌های وسیع مردم از آموزش‌های فنی و حرفه‌ای باعث می‌شود فاصله قشرهای مختلف اجتماعی تا حدودی کم شود، توان کاری افراد افزایش یافته و در نتیجه، گروه زیادی از مردم در تولید اجتماعی شرکت کنند و فاصله اجتماعی کاهش پیدا می‌کند.

توانمندسازی افراد برای ورود به بازار کار

وی، توسعه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای را عامل نزدیک شدن به برابری اجتماعی و یکی از اهداف انقلاب اسلامی برشمرد و گفت: بهترین و اصلی‌ترین حمایت از افرادی که ارتقای مهارت‌های فردی را در فنی و حرفه‌ای فرا می‌گیرند، توانمندسازی این افراد برای ورود به بازار کار است.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی در خصوص حمایت از فعالان کسب و کار نیز بیان کرد: در حوزه‌های صنعتی به ۱۶۰ واحد صنعتی در استان خدمات آموزشی ارائه دادیم که بهترین کمک در بهره‌وری یک نیروی کار، افزایش مهارت‌های او است.

وی با بیان این‌که اولین و اساسی‌ترین حمایت از کسب و کارها، افزایش مهارت نیروی کار و توسعه منابع انسانی است، تصریح کرد: ارائه تسهیلات به دارندگان مدارک آموزش فنی و حرفه‌ای از دیگر حمایت‌ها به شمار می‌رود؛ افرادی که تمایل به دریافت تسهیلات با نرخ بازپرداخت کم داشته باشند، می‌توانند به صندوق کارآفرینی امید مراجعه کنند و در رشته‌های اولویت استان، تسهیلات دریافت کنند.