ارومیه- مدیر عامل بانک خون سلول‌های بنیادی خون بند ناف رویان از ثبت بانک خون بند ناف رویان در نقشه جهانی خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، مرتضی ضرابی بعد از ظهر یکشنبه در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: در دنیا ۸۰۰ هزار نمونه در ۱۲۰ بانک عمومی خون بند ناف و هفت میلیون در بانک‌های خصوصی و خانوادگی، ذخیره سازی شده است که از این تعداد ۴۰ هزار نمونه مورد پیوند قرار گرفت، بیشترین کاربرد سلول‌های بنیادی بند ناف در بیماری‌های خونی است.

وی در خصوص درمان کرونا با استفاده از سلول‌های بنیادی، یادآور شد: از ابتدای شیوع پاندمی کرونا در کشور، کارآزمایی بالینی با همکاری بیمارستان‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران آغاز شد و فاز صفر و یک آن به اتمام رسید و در این زمینه، بیماران مختلفی تحت پیوند سلول‌های بند ناف و مغز استخوان قرار گرفته اند و هم اکنون در حال بررسی نتایج هستیم.

ضرابی با اشاره به ذخیره‌سازی ۱۵۰ هزار نمونه خون بند ناف در کشور عنوان کرد: بانک خون سلول‌های بنیادی خون بند ناف رویان به عنوان بزرگترین بانک سلول‌های بنیادی خون بند ناف شناخته می‌شود و امروزه حوزه پزشکی نشان داد خون بند ناف نمی‌توان زباله اطلاق کرد، بلکه ثروت نهفته‌ای است که کاربردهای مختلفی در حوزه پزشکی دارد.

مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان درباره ذخیره سازی نمونه‌های خون بند ناف در کشور گفت: یک و نیم تا ۲ درصد زایمان‌های کشور، نمونه‌های خون بند ناف خود را ذخیره سازی می‌کنند، در حالی که در دنیا میزان این ذخیره‌سازی زیر یک درصد است، استان‌های تهران، خراسان رضوی، اصفهان و فارس جزو استان‌های دارای بیشترین نمونه‌های خون بند ناف در بانک رویان هستند، با وجود همه محدودیت‌ها به واسطه تحریم‌های ظالمانه توانستیم در کنار کشورهای مختلف، دانش فنی ذخیره سازی را کسب کنیم و ذخیره سلولی در کشور داشته باشیم.

ضرابی اضافه کرد: نمونه بند ناف جمع‌آوری به بانک خون سلول‌های بنیادی انتقال داده می‌شود و در تانگ‌های ذخیره نیتروژن قابل ذخیره سازی است تانگهای ذخیره سلول‌های بنیادی در کشور فراهم شود از سراسر کشور دفاتر ذخیره سازی و ۲ دفتر خارج کشور در عراق و عمان وجود دارد نمونه از خارج به کشور جهت نگهداری انتقال داده می‌شود.

ضرابی گفت: بانک خون بند ناف، عمومی و خصوصی است که در بانک خون تاکنون ۱۵۰ هزار نمونه خون بند ناف ذخیره در این بانک‌ها وجود دارد که بزرگترین ظرفیت بند خون در خاوریانه بوده که در کشور فراهم شده است.

وی با اشاره به اینکه اقدامات عملی برای کارآزمایی بالینی فلج مغزی را شروع کرده‌ایم، گفت: قصد داریم کارآزمایی بالینی را در مورد بیماری‌های اوتیسم، SMA، ناهنجاری قلبی نوزادی و آرتروز با همکاری مراکز دانشگاهی انجام دهیم.

وی خاطرنشان کرد: هزینه نگهداری خون بند ناف در کشور ۲۰۰ تا ۲۵۰ تومان به صورت سالانه است هزینه به نحوی مدیریت می‌شود که برای عموم مردم استفاده شود و تاکنون کسی به دلیل عدم پرداخت هزینه از دریافت خدمات محروم نمانده است.

ضرابی در خصوص تلاش‌های ایران در زمینه کارآزمایی بالینی تاکید کرد: درمان فلج مغزی با همکاری مرکز طبی کودکان روی ۱۲۰ کودک مبتلا به فلج مغزی که بین رنج سنی ۴ تا ۱۴ سال آغاز شده است و تزریق نخست انجام و نتایج مثبتی حاصل شده اما با توجه به اینکه در شرایط کرونایی قرار داریم، این طرح ادامه نیافت و امید است با فروکش کردن این بیماری، روند آن ادامه یابد.