به گزارش خبرنگار مهر، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات وزیر خارجه انگلیس درباره کشتی اسرائیلی در دریای عمان، اظهار کرد: اظهارات وزیر خارجه انگلیس بر ضد ملت ایران اتفاق جدیدی نیست بلکه یک حلقه از زنجیره اظهارات غیرمسئولانه از سوی مقامات انگلیس طی سالهای گذشته است.
امنیت خلیج فارس خط قرمز ایران است
خطیبزاده با بیان اینکه امنیت خلیج فارس خط قرمز ایران است، گفت: ما تلاش میکنیم این آبراه از ناامنیهایی که کشورهایی همچون انگلیس ایجاد میکنند، در امان باشد.
وی ادامه داد: سناریوسازیهای اسرائیل علیه دیگر کشورها حاکی از حقوق ضد بینالمللی آنهاست.
عمیقاً نگران تحولات افغانستان هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درخصوص حوادث افغانستان و هجوم مهاجرین افغان به ایران گفت: ما عمیقاً نگران تحولات افغانستان هستیم چراکه امنیت افغانستان را امنیت خودمان میدانیم. ما ابتکار صلح تهران را پیگیری میکنیم تا در گفتگوهای بینالافغانی، یک دولت فراگیر تشکیل شود.
خطیبزاده تاکید کرد: ایران اعلام آمادگی میکند تا تهران میزبان مقامات کشورهای همسایه برای صلح در افغانستان باشد.
سفر وزیر خارجه عراق به تهران
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص برخی گمانهزنیها در خصوص سفر وزیر امور خارجه عراق به تهران در روزهای آتی و دعوت از رئیسجمهور کشورمان برای شرکت در نشستی با حضور رؤسای جمهور ترکیه و عراق و ولیعهد عربستان، گفت: سفر وزیر امور خارجه عراق به تهران در دستور کار قرار دارد اما گمانهزنی در خصوص پیام وی هنوز زود است. پس از دریافت پیام، در خصوص آن تصمیم خواهیم گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره آماده گفتگوهای منطقهای بوده است و تمام تلاشش را کرده که کشورهای دیگر را نیز به چنین مراودات و ترتیبات منطقهای دعوت کند.
خطیبزاده تصریح کرد: قطعاً عراق میتواند نقش مهمی در این راستا داشته باشد.
وی در واکنش به اظهارات وزیر خارجه انگلیس، گفت: اظهارات وزیر امور خارجه انگلیس بر ضد ملت ایران، اظهارات جدیدی نیست و یک حلقه از زنجیرهی اظهارات غیرمسئولانه از سوی مقامات انگلیسی در سالهای گذشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: البته من و وزیر امور خارجه انگلیس یک نقطه مشترک داریم؛ ما نیز نگران امنیت کشتیهای تجاری در آبهای بین المللی هستیم که دقیقا همان نقض آشکاری است که انگلیس در رهگیری نفتکش ایران در آبهای بینالمللی انجام داد و این اقدام راهزنانه به خاطرآنکه هیچ مبنای قانونی و حقوقی نداشت به جایی نرسید و هم اکنون آزاد شده است.
خطیبزاده تصریح کرد: البته این تنها مورد اقدامات انگلیس در آبراههای بینالمللی و نقض امنیت و آزادی کشتیرانی نبوده است.
وی با بیان اینکه توصیه جدی من به دولت انگلیس این است که به مسئولیت ها و وظایف خود توجه داشته باشد، گفت: امنیت خلیج فارس خط قرمز برای جمهوری اسلامی ایران است و ما همه تلاشمان را کردیم و باز هم خواهیم کرد که این آبراه از ناامنی هایی که کشورهای مثل انگلیس ایجاد می کنند در امان بماند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: اینکه انگلیس در کنار رژیم بدنام، یاغی و تروریست اسرائیل قرار گرفته است، متاسفانه جایگاه این کشور را در نظام بین المللی نشان می دهد. هر چقدر، اظهارات مسئولانهتر از مقامات انگلیس ببینیم قطعاً برای منطقه نیز بهتر خواهد بود.
خطیب زاده همچن ضمن ابراز همدردی و تسلیت با خانواده قربانیان رومانیایی و انگلیسی این کشتی نیز، گفت: لازم است یکبار دیگر تاکید کنم اینگونه سناریوسازیهای رژیم صهیونیستی با همراهی برخی از این کشورها حاکی از ضد حقوق بینالمللی بودن رفتار آنها است که باید اصلاح شود.
وی همچنین در خصوص زمان آغاز مجدد فرآیند مذاکرات هستهای، تصریح کرد: ما هیچ وقت این گفتگوها را ترک نکردیم. یک فرآیند انتقال قدرت به شکل دموکراتیک رخ داده که در این فرایند تغییراتی در تیمهای اجرایی رخ خواهد داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: رئیسجمهور در مراسم تحلیف و تنفیذ به صراحت اشاره کرد که در مورد رفع تحریمها تردید ندارند. البته این کار در چارچوب منافع عالیه مردم و در چارچوب دستورالعملها انجام میشود.
آمریکا با ذهنیت «ترامپ» نمیتواند به نتیجه برسد
خطیبزاده افزود: آمریکا باید بداند با ذهنیت «ترامپ» نمیتواند به نتیجهای غیر از اتفاقات چند سال اخیر برسد. باید ذهنیت عوض شود و به واقعیات توجه کنند. میدانند و میدانیم که سیاست فشار حداکثری شکست خورده است و ایران به چیزی کمتر از برجام راضی نیست.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص زمان احتمالی سفر وزیر امور خارجه ژاپن به تهران، گفت: این سفر چند ماه است که در دستور کار قرار دارد و به محض نهایی شدن در مورد آن اظهارنظر میشود.
انگلیس بدهیاش را گروگان مسائل دیگر کرده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین وضعیت پرداخت بدهی انگلیس به ایران نیز گفت: این بدهی را بیش از چهار دهه انگلیس به ایران دارد و یک بدهی قطعی است که خود مقامات انگلیس نیز تایید کردهاند.
خطیبزاده افزود: البته دولتهای مختلف تا به امروز به بهانههای واهی نه تنها این بدهی قطعی خودشان را پرداخت نکردهاند، بلکه رفتارهایی نیز داشتهاند که حاکی از عدم صداقت خودشان در پرداخت این بدهی ها بوده است.
وی افزود: متاسفانه ما شاهد هستیم که هر بار و به بهانهای، دولت انگلیس این موضوع را گروگان موضوع دیگری کرده است و این منطق دولت انگلیس در عدم پرداخت بدهیهایش جای تاسف دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در حالی که این کشور، ادعاهای زیادی را در خصوص رعایت حقوق بین الملل دارد. اما در عمل نشان داده است که به هیچ کدام از آنها پایبند نیست.
خطیبزاده تاکید کرد: ما نه تنها پرداخت این بدهیها را در دستور کار قرار داریم بلکه قطعاً اگر دولت انگلیس باز هم سرباز بزند، دولت انگلیس را در خصوص عدم پرداخت بدهیهایش مسئول خواهیم کرد.
وی همچنین در خصوص تغییر در نماینده ویژه سازمان سازمان ملل در بحران یمن نیز تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن استقبال از این تغییر، امیدوار است که در چارچوب حقوق حقه مردم یمن و در راستای پایان بخشیدن به جنگ ظالمانه و محاصره غیرانسانی مردم یمن، یک راه حل سیاسی در دوره او با کمک تمامی کشورها حاصل شود.
عربستان به جنگ خانمانسوز یمن پایان دهد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران نیز همیشه آمادگی خود را برای کمک به حل این بحران اعلام میکند. متاسف هستیم که دولت عربستان هنوز هم در پی راه حل نظامی است، در صورتی که میتواند و متوجه هم شده است که جز کشتار مردم بیگناه و غیرنظامی و آسیب زدن به امنیت منطقه نتیجه دیگری ندارد.
خطیبزاده تصریح کرد: باید هر چه زودتر دولت عربستان سعودی، پایبندی خودش را به راهحلهای سیاسی نشان دهد و به این جنگ خانمانسوز پایان بدهد زیرا هم برای این کشور و هم برای امنیت منطقه بهتر خواهد بود.
امیرعبداللهیان نظرات رئیس جمهور را به «مورا» منتقل کرد
وی درباره دیدار نماینده ویژه اتحادیه اروپا و حسین امیرعبداللهیان نیز گفت: ایران عضو برجام است و اقداماتش در چارچوب برجام است. کشوری که باید به برجام برگردد، آمریکا است. «انریکه مورا» ملاقاتی هم با امیرعبداللهیان داشت که او نظرات رئیسجمهور را منتقل کرد. آقای رئیسی نیز به صراحت و شفاف نظرات خود را در مراسم تحلیف بیان کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره احتمال معرفی حسین امیرعبداللهیان به عنوان وزیر خارجه آتی،اظهار داشت: در مورد کابینه حجت الاسلام رئیسی نیز باید دفتر رئیسجمهور اظهارنظر کند.
خطیبزاده پیرامون روابط بین کشورمان و احزاب کردستان نیز گفت: نگاه ایران به عراق، حفظ تمامیت ارضی و وحدت سرزمینی این کشور است و این سیاست غیرقابل تغییر است.
وی ادامه داد: ما روابط نزدیکی با گروههای مختلف عراقی از جمله اقلیم کردستان داریم و همواره تلاش کردیم در چارچوب روابط و همکاریها، نقش موثری در توسعه و صلح و امنیت این منطقه داشته باشیم.
تنها راه افغانستان، تشکیل دولت فراگیر است
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص رایزنیهای نماینده ویژه وزارت امور خارجه کشورمان با مقامات افغانستانی نیز تصریح کرد: ما رایزنیهای گستردهای در سطح اعلامی و غیراعلامی داریم.«طاهریان» به عنوان نماینده ویژه ایران به پاکستان و افغانستان سفر کرد و گفتگوهای منظمی هم انجام میشود.
خطیبزاده تصریح کرد: امنیت افغانستان، امنیت ماست و تنها راه برای افغانستان دولتی فراگیر به شمول همه نیروها است.
آماده میزبانی از دور جدید مذاکرات صلح افغانستان هستیم
وی با اعلام آمادگی کشورمان برای میزبانی از دور جدید مذاکرات صلح افغانستان در تهران، گفت: نه تنها آماده برگزاری دور دوم گفتگوهای تهران هستیم، بلکه تلاش میکنیم میزبان کشورهای همسایه افغانستان نیز باشیم تا نگرانیهای مشترک خود را مرتفع کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: مهمترین موضوع، رعایت حقوق مردم افغانستان است که از این نزاع و برادرکشی به دور باشد و مرزها، امنیت داشته باشند.
خطیبزاده اضافه کرد: ما گفتگوها را تسهیل و دسترسیها به همه طرفهای افغانستانی به صورت یکسان را فراهم کردیم و همین مسیر را نیز ادامه خواهیم داد.
وی گفت: به کشورهای منطقه نیز توصیه میکنیم که باید همه از اقداماتی که شائبه دخالت در افغانستان را دارد به دور باشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص جزئیات فرآینده اعزام زائران به حج عمره نیز، گفت: چه در مورد عربستان سعودی و چه در مورد کشور عراق ما گفتگوهایی در سطوح مختلف و در بخشهایی انجام دادیم. سازمان حج به خاطر تحولات مربوط به کرونا به تنهایی نمیتوانست این کار را جلو ببرند و دوستان زحمت زیادی کشیدند اما شرایط، ویژه و خاصی است.
خطیبزاده افزود: می توانم بگویم که در هر دو مورد، وزارت امورخارجه تلاش خودش را کرده است که ان شاءالله بتواند زمینههای لازم را فراهم آورد.
مرزهای ما آرام است
وی همچنین در خصوص اهمیت تامین امنیت مرزهای کشورمان هم گفت: در خصوص افغانستان و با توجه به اینکه مرزهای ما به خاطر اتفاقاتی که در داخل افغانستان افتاده، دچار یکسری تحولات بوده است. اما مهم این است که مرزهای ما همواره در طی این مدت با همت مرزبانان غیور و ارتشیان دلاور آرام بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: ما سعی کردیم این پیام مقتدرانه را بدهیم که مرزهای ایران باید همواره آرام بماند.
خطیب زاده تاکید کرد: اینکه گفتگوهای بین الافغانی به شمول چه گروه هایی باید باشد، قطعاً گروه طالبان نیز بخشی از آینده افغانستان است و ما به گفتگوهای اصیل بین الافغانی پایبند هستیم و قطعا تلاش میکنیم که صدای همه شنیده شود.
گفتگوی ما با سعودیها در چند دور برگزار شد
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص جزئیات مذاکرات بین ایران و عربستان نیز گفت: گفتگو با عربستان سعودی در چند دور برگزار شده است. در خصوص موضوعات دوجانبه منطقهای و بین المللی، سوالات مهمی پیش روی دو طرف بوده است.
خطیبزاده تصریح کرد: ما فکر میکنیم که در یک مسیر مبتنی بر گفتگو و حل و فصل موضوعات فیمابین، ما میتوانیم به یک نگاه مشترک در خصوص برخی از موضوعات برسیم. موارد اختلافی نیز مثل هر کشور دیگری لازم نیست که در یک جا حل شود، اما فکر میکنیم عربستان سعودی باید به این پیام جمهوری اسلامی ایران توجه لازم را داشته باشد که صرفاً ترتیبات منطقهای میتواند کشورهای منطقه را به راه حل دائمی برساند.