گناوه- مراسم محرم امسال در شهرستان گناوه مانند سال گذشته به دلیل شیوع کرونا با شرایط خاص برگزار می‌شود و مردم در تکاپوی اقامه عزای سالار شهیدان در دومین محرم با شرایط کرونایی هستند.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها – عصمت اسماعیلی؛ صدای پای آشنای محرم به گوش می‌رسد، نوای زنگ کاروان که به صحرای کرب و بلا وارد می‌شود، بانگ «هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی» امام مظلوم، هرم گرمای خیمه‌های آتش گرفته، فریاد پاهای برهنه بر خار مغیلان صحرا، صدای العطش کودکان بی پناه، قامت خمیده بانویی سرو قامت نظاره گر گودی قتلگاه، تنی بیمار و تب دار در زنجیر اسارت دشمن، مشک تشنه سقا بر لب شط، صدای سنج و دمام دلدادگان در کوچه‌ها و محله‌ها، صدای مظلومیت شیعه در طول تاریخ، بانگ قرآن و اذان از رگ‌های بریده، صدای حق طلبی، صدای همنوایی و همراهی با امام خویش تا خضاب محاسن با خون خویش، … آری «محرم» از راه می‌رسد.

نام حسین (ع) برای عاشقان و دلدادگان عالم بس است تا آنها را از هر گوشه شهر که نه، از هر گوشه جهان به گرد شمع وجود بی مانندش جمع کند، علم عزایش چتر پناه بی پناهان در طول تاریخ بوده و هست.

محرم تاریخ انسان‌ساز و واقعه‌ای است که اگر چه در زمانی کوتاه رخ داد اما یکی از مهم‌ترین تحولات سیاسی اجتماعی تاریخ بشریت و از رویدادهای بی نظیر در تداوم خط رسالت پیامبران الهی است که تا به امروز و پس از گذشت ۱۴ قرن از این قیام خونین و شهادت مظلومانه همچنان الگوی بی‌نظیر و بی بدیل قیام‌های عدالت خواهانه و ظلم ستیز است.

محرم میعادگاه عاشقان است و دل‌ها که یکسال غمبار شده‌اند، منتظر محرم و روضه ارباب تا ابرها را ببارند و سبک از بار سنگین بر دوش شوند و هر گوشه مجلس روضه اش میعادگاهی است که دلدادگان سالی به انتظار مانده‌اند تا از راه برسد.

بوی محرم که در کوچه‌ها می پیچد شور و غوغایی در دل عاشقان شهید کربلا و یارانش برپا می‌شود، شوری که با گذشت سال‌ها نه تنها کم فروغ و سرد نمی‌شود که پرشورتر نیز می‌شود.

هر سال با فرا رسیدن ماه محرم و حتی هفته‌ها قبل از آن مردم در سراسر ایران اسلامی به تدارک و آماده سازی و سیاهپوش کردن اماکن و خیابان و مساجد و کوچه و خیابان‌ها برای این ماه عزا می‌پردازند.

اعتقادات مذهبی این دیار کهن با برپایی آئین‌های سنتی و مذهبی بسیاری که برای این ایام اجرا می‌کنند گره خورده است و این آئین‌ها به گونه‌ای زبان گویای عشق آنها به خاندان اهل بیت (ع) و امام حسین (ع) است.

امسال اما دو سال است که سایه شوم کرونا بر همه جنبه‌های زندگی انسان‌ها سایه افکنده است و آئین‌های مذهبی نیز تحت تأثیر این شرایط و به منظور حفظ سلامت مردم و پیشگیری از شیوع این ویروس و همراهی با کادر درمان و سلامت مانند گذشته برگزار نمی‌شود.

از جمله آیین‌هایی که در دو سال اخیر با شرایط کرونایی به صورت ویژه دنبال می‌شود آئین‌ها و مراسم‌ها محرم و عزاداری‌های این ماه و ماه صفر است.

محرم امسال نیز در شهرستان گناوه مانند سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا با تغییرات بسیاری در شیوه عزاداری هیئت‌های مذهبی تدارک شده است و به دلیل رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی شیوه سنتی عزاداری امسال برگزار نمی‌شود.

ولی شیوع این ویروس و التزام به حفظ سلامت عزاداران هم عاشقان مولای عشق را از ادای ارادت به آستان آن امام همام باز نداشته است و هر کس به فراخور موقعیت موجود سعی در برگزاری عزای محرم دارد.

از به اهتزاز درآمدن پرچم‌های عزا در شهر تا سر درب خانه‌ها و ادارات، برگزاری برنامه‌های با حفظ پروتکل‌های بهداشتی در اماکن مذهبی دارای شرایط مطابق دستوالعمل های ستاد مقابله با کرونا و مناسب برای برگزاری مراسم حضوری، اهدای نذری‌ها به صورت کمک‌های مومنانه و کمک به مستمندان، استفاده از ظرفیت فضای مجازی در پخش برنامه‌ها برای علاقمندان تا تبدیل هر خانه به یک حسینیه در پویش «هر خانه یک حسینیه» و «هر خانه یک پرچم» که همگی نشان از شعور والای عاشقان خاندان اهل بیت (ع) و حسین بن علی (ع) در کنار شور حسینی آنها است.

سال گذشته در شهرستان گناوه برگزاری آئین‌های محرم بیشتر با بهره گیری از فضای مجازی و یا در فضاهای باز با رعایت پروتکل‌های بهداشتی توسط هیئت‌های مذهبی و حسینیه‌ها، تکایا و دست اندر کاران این آئین‌ها برگزار شد.

امسال نیز با فرارسیدن محرم و با آنکه همچنان کرونا در حال تاخت و تاز است و خانواده‌های بسیاری را داغدار کرده است اما سیاه پوشی شهر برای اقامه عزای سالار شهیدان در حال انجام است.

مساجد و تکایا و ادارات و هیئت‌های مذهبی سیاهپوش شدند و برای عزای حسینی مهیا می‌شوند، تدابیر لازم برای برپایی مراسم‌های عزاداری با رعایت پروتکل‌ها در دست اقدام است.

دستورالعمل‌های اجرای مراسم محرم از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام شده است و دلدادگان عاشورا و امام حسین (ع) در تدارک برنامه‌ها با در نظر گرفتن این دستورالعمل‌ها هستند.

دستورالعمل‌های مقابله با کرونا لازم الاجرا است

امام جمعه گناوه در گفتگو با خبرنگار مهر با تسلیت فرا رسیدن ایام محرم اظهار داشت: همه حوادث در عالم بعد از مدتی به دست فراموشی سپرده خواهد شد چرا که قانون تحول و دگرگونی در عالم حاکم است و همه مادیات بعد از مدتی رنگ می‌بازند.

وی افزود: بر خلاف عالم ماده انسان‌ها و شخصیت‌های آسمانی هیچ گاه به دست فراموشی سپرده نخواهند شد بلکه همواره بر تارک تاریخ می‌درخشند و همواره زنده‌اند و نامشان پایدار است.

حجت الاسلام سید عبدالهادی رکنی حسینی بیان کرد: در میان شخصیت‌های آسمانی که هیچ گاه در تاریخ فراموش نخواهد شد حادثه کربلا و شخصیت والای حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفای ایشان است.

وی تصریح کرد: در طول تاریخ حادثه کربلا، دشمنان کوشیده‌اند تا این حادثه به دست فراموشی سپرده شود اما هرگز نتوانستند این حادثه که در حقیقت مرکز تحول روحی و تربیت و تزکیه نفس است را از جامعه بگیرند.

امام جمعه گناوه گفت: دشمن در طول ۱۴ قرن تلاش کرده تا نام و یاد امام حسین (ع) و حادثه کربلا را از بین ببرد و انسان‌های پاک باخته زیادی در این راه به شهادت رسیدند ولی هرگز نگذاشتند که حادثه کربلا به دست فراموشی سپرده شود.

وی با اشاره به اینکه به تعبیر فرمایش امام خمینی (ره) امروز هر چه ما داریم از محرم و صفر است گفت: حادثه کربلا در حقیقت احیا امر دین است و لذا مجالس و محافل امام حسین (ع) باید احیا شود و باید هرچه بهتر بتوانیم از این واقعه درس و پند بگیریم و در جامعه تبیین و نهادینه کنیم.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط حاکم بر کشور و وضعیت شیوع کرونا باید دستورالعمل‌های ستاد ملی مقابله با کرونا رعایت شود و به فرموده رهبر معظم انقلاب دستورالعمل‌های ستاد ملی مقابله با کرونا لازم الاجرا است.

وی گفت: همه هیأت‌های مذهبی، مساجد، تکایا، اداره اوقاف و تبلیغات اسلامی دستورالعمل‌های ستاد ملی کرونا را با جدیت اجرا کنند تا بهانه‌ای به دست معاندان و دشمنان انقلاب و ملت نیافتد و با رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک و رعایت پروتکل‌های بهداشتی بتوانیم استقبال خوبی از محرم داشته باشیم.

توجیه کامل هیئت‌ها و بانیان مراسم

رئیس شورای هیئت‌های مذهبی شهرستان گناوه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اگر چه به دلیل شیوع ویروس کرونا و به منظور حفظ سلامت عزاداران حسینی آئین‌های امسال محرم نیز مانند سال گذشته با شرایط ویژه ای برگزار می‌شود ولی هیئت‌های مذهبی و عاشقان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) پرشورتر از سال‌های پیش در حال برگزاری آئین‌ها و اقامه عزای سید و سالار شهیدان و یاران باوفایش همراه با شور و شعور حسینی هستند.

وی افزود: امسال نیز همچون سال گذشته با آغاز ماه محرم هیئت‌های مذهبی، حسینیه‌ها، مساجد، محلات و خیابان‌ها و محلات در شهرها و روستاهای شهرستان گناوه اقدام به سیاهپوش کردن و نصب پرچم‌های عزا کردند.

عبدالحمید شیخی افزود: توجیه کامل دستورالعمل‌های ستاد ملی مقابله با کرونا به هیئت‌ها و بانیان مراسم اعلام شده است و به منظور حفظ سلامت عزاداران حسینی توزیع ماسک و نذورات به صورت بسته بندی بین عزاداران حسینی انجام می‌شود.

وی گفت: سخنرانی همراه با اقامه عزا با بهره مندی از ظرفیت فضای مجازی توسط آن دسته از هیئت‌های مذهبی شهرستان گناوه که شرایط برگزاری مراسم حضوری را در این ایام ندارند از برنامه‌های تدارک دیده شده در این ایام است.

نظارت بر اجرای دستورالعمل‌های بهداشتی

رئیس شورای هیئت‌های مذهبی شهرستان گناوه یادآور شد: ماشین نویسی پشت شیشه خودروها، سخنرانی در فضای مجازی و حضوری در هیئت‌هایی که بر اساس دستورالعمل‌های ستاد مقابله با کرونا امکان برگزاری مراسم حضوری را دارند، پخش بسته‌های فرهنگی ویژه محرم در گروه‌های و کانال‌های مجازی، برپایی ایستگاه سلامت، پخش صوت نواهای حسینی در نقاط مختلف شهرستان، نصب پرچم عزای حسینی بر سر درب خانه، توزیع بسته‌های معیشتی بین نیازمندان توسط خادم یاران رضوی و هیئت‌های مذهبی شهرستان، اجرای پویش «هر خانه یک حسینیه» و» «هر خانه یک پرچم» از دیگر برنامه‌ها در محرم امسال است.

شیخی بیان کرد: امسال نیز مانند سال گذشته به منظور نظارت کامل بر اجرای دستورالعمل‌های بهداشتی در هیئت‌هایی که امکان اجرای حضوری آئین‌ها را دارند با برنامه ریزی صورت گرفته بازرسین از سوی شورای هیئت‌های مذهبی، حوزه علمیه خواهران و پایگاه‌های بسیج بر اجرای مراسم‌ها و رعایت پروتکل‌ها نظارت خواهند کرد.

برچسب‌ها