اصفهان - اصفهان، بیماری زخم خورده با برچسب برخورداری است و شهردار آینده این شهر باید لباسی بدوزد که قد و قواره نصف جهان باشد.

خبرگزاری مهر -گروه استان‌ها، زهره قندهاری: دوره پنجم مدیریت شهری به پایان رسید و حالا قرار است از میان شهرشناسان و متولیان فرهنگی و اجتماعی شهر، شهردار انتخاب شود. شهرداری که مهمترین دغدغه اش باید حل مشکلات ریز و درشت نصف جهان از مساله آب و زاینده رود گرفته تا شهروندانی باشد که در کوچه‌های خاکی سکنی گزیده‌اند.

این روزها اصفهان، بیماری زخم خورده با برچسب برخورداری است که باید از سرگردانی و سقوط دائمی نجات پیدا کند و این مهم محقق نمی‌شود مگر اینکه شهردار اصفهان کارهای زیربنایی و بنیادی را در رأس برنامه‌هایش قرار دهد، اقداماتی که دل در گرو فرهنگ و اجتماع داشته باشد و گره‌ای از کار مردم بگشاید.

حال نامساعد حمل و نقل اصفهان را اغلب شهروندان می‌دانند. کرونا هم مزید بر علت شده تا حال و روز این ناوگان خدمت رسان در شهر بحرانی شود؛ اغلب اتوبوس‌های تازه نفسی که به خط شدند هنوز در شهر دیده نمی‌شوند و انبوهی از مردم در ایستگاه‌ها معطل می‌مانند تا اتوبوس از راه برسد.

در حال حاضر مدیریت صرفه‌جویی در زمان و هزینه باید در دستور کار شهردار برای فعالیت‌های حمل و نقلی قرار گیرد.

از سویی مسائل عمران و ساخت و ساز در شهر تنها وظیفه شهرداری نیست، شهردار باید فرهنگ شناس، مردم شناس، شهر شناس، محله و کوچه و خیابان شناس باشد. اگر خیابانی احداث کرد باید برای آن خیابان خط اتوبوس پیش بینی کند، خیابان را به فضای سبز، زیباسازی و مبلمان شهری تجهیز کند. شهرداری کلان شهری مانند اصفهان باید مشکلات مردم محلات مختلف را بداند و برای رسیدگی به مسائل آنها پیش‌قدم شود.

از سویی شهردار و مدیریت شهری نباید فقط درصدد ساخت بزرگراه، چهارراه و تقاطع باشند، اگرچه این گونه موضوعات هم در تسهیل تردد شهروندان بسیار اهمیت دارد؛ اما اگر نگاه عمیقی تری به شهر اصفهان داشته باشیم هنوز کوچه‌های خاکی، خیابان‌های ناهموار و فضاهای نافرم عمومی در گوشه گوشه شهر وجود دارد که باید ساماندهی شوند؛ اصفهان فقط چهارباغ و میدان نقش جهان و جلفا و حکیم نظامی نیست. اصفهان حصه و زینبیه و همت آباد هم دارد.

مدیریت شهری باید یک‌صدا، همگام و همسو با شهردار کارهای عمرانی، فرهنگی و اجتماعی را پیش ببرد و یک ید واحد باشند تا بتوانند در راستای بهینه سازی شهر گام بردارند و شهر را از خمودگی و سستی نجات دهند.

مطالبات شهروندان و مشارکت آنها در همفکری و تحقق برنامه‌ها مهمترین رویکردی است که شهردار باید به آن توجه کند؛ شهردار باید لباسی بدوزد که قد و قواره اصفهان باشد نه اینکه از الگوهایی استفاده کند که برای اصفهان مناسب نیست.

آبیاری فضای سبز و توجه به پارک‌ها با توجه به آپارتمان نشینی اغلب شهروندان از موضوعات دیگری است که باید در رأس برنامه‌های مدیریت شهری و شهردار قرار بگیرد؛ این روزها تنها مامن تفریحی شهروندان اصفهانی پارک‌ها و فضای سبز است با توجه به اینکه کرونا مانع شده است تا آنها سفر کنند و در لابلای هیاهوی زندگی، آرامش را در پارک‌ها و فضای سبز جست و جو می‌کنند.

اصفهان افسرده این روزها به شهرداری نیاز دارد که روانِ شهر را بشناسد و برای تقویت چیدمان و زیباسازی شهر، بیشتر تلاش کند، اما در این عرصه، تنها مدیریت شهری نیست که در شهر ایفای نقش می‌کند؛ بلکه جامعه شهری هم در این میدان سهم دارد.

سازمان‌ها و نهادها حتی خیریه‌ها گاهی اقداماتی انجام می‌دهند که می‌تواند در راستای پویایی شهر باشد، اما اگر مدیریت شهری از این میدان عقب بماند، منفعل می‌شود و نمی‌تواند همپای آنها قدم بردارد.

درآمدزایی از راه گردشگری برای اصفهان، موضوع دیگری است که مدیریت شهری و شهردار باید به آن توجه کنند.

اصفهان، دیرزمانی از لحاظ گردشگری گوی سبقت را از بسیاری شهرهای جهان ربوده بود و اکنون بسیار نیاز است تا بسترهای گردشگری ایمن برای شهر فراهم شود و مدیریت شهری در این راستا باید به پتانسیل روستاها و شهرستان‌های اطراف اصفهان از لحاظ گردشگری توجه کند؛ بارها شهرداران در جلسات بیان کرده‌اند که اداره شهر گران است پس از این طریق می‌توان برای اداره شهر وارد عمل شد.

متأسفانه گاهی برخی گمان می‌کنند اصفهان تنها منوط به چهارباغ، میدان نقش جهان و آتشگاه می‌شود در حالی که نه تنها برخی از محله‌های قدیمی اصفهان بلکه روستاها و شهرستان‌های اصفهان هم در زمینه گردشگری می‌توانند حرفی برای گفتن داشته باشند که گاهی ناشناخته باقی مانده‌اند.

به طور کلی اداره شهر به تفکر و مشارکت شهروندان در برنامه‌ها نیاز دارد چه بسا که نخبگان در شهر می‌توانند ایده‌هایی بیان کنند که در توسعه هر چه بهتر شهر مؤثر است. این روزها شهروندان اصفهان نیاز به آغوشی امن در تن شهر دارند تا احساس امنیت و آرامش کنند.

باید خیابان‌ها هموار و مسیرهای دوچرخه ساماندهی شود. لکه‌های نافرم باید از در و دیوار شهر زدوده شوند و در نهایت شهر باید مامنی باشد برای آرامش و راحتی شهروندانی که در آن تردد می‌کنند تا از قدم زدن در آن لذت ببرند.

* فعال رسانه‌ای و رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات استان اصفهان