خبرگزاری مهر - گروه استانها: روزگار کرونایی تأثیرات زیادی بر ابعاد مختلف زندگی مردم داشته است. آئینهای مذهبی و مراسمهای دینی هم از این قاعده مستثنی نیستند و در این دوسال دستخوش تغییراتی شدند.
هرچند رعایت پروتکلهای بهداشتی باعث شد تا هیأتهای مختلف از یک سوم ظرفیت مکان استفاده کنند و شاید این راهکار به ظاهر کاهش مخاطب را به ذهن متبادر میکرد، اما این تغییرات علاوه بر به رخ کشیدن نظم هیأتی ها و اهمیت سلامتی مردم و همکاری باکادر درمان در مقابله با کرونا، آثار مثبت و برکاتی نیز به دنبال داشت. به عنوان مثال خیلی از هیأتی ها که مسجد و حسینیه جوابگوی جمعیت آنها نبود از سایر فضاهای مناسب بهره بردند و بسیاری از باغها و پارکها و مدارس حتی فضاهای کنار خیابانهای شهر حال و هوای محرمی گرفت و پاتوق عزاداران حسینی شد.
از طرفی استفاده از ظرفیتهای مجازی در اقصی نقاط کشور باعث شد تا اگر کسی بیمار است یا سالمند و کودک یا بیماری در منزل دارد یا حتی بخاطر دوری مکان از این مراسمها دور نماند و از طریق گوشی یا لب تاب بتواند از مراسمها حداکثر استفاده را ببرد. خیلی از افرادی که سالها فقط مخاطب مراسم محله خود بودند در این روزگار کرونا زده از مراسمهای مختلف در اقصی نقاط کشور بهره بردند.
حضور موفق هیئتها در فضای مجازی
در شیراز هم هیأتهای مجازی ظهور و بروز موفقی داشت. علاوه بر موکب ها و مداحان که در فضای مجازی علاقمندان خود را یافته بودند بسیاری از خطبا هم هنرمندانه در این فضا نقش آفرینی کردند. بعضی از خطیبان مانند حجه الاسلام رضا طبیب زاده که دستی در دنیای مجازی دارد علاوه بر منبر رفتن در مسجد ابالفضل (ع) کلبه صوت منبر هرشب را در حساب کاربری شبکه اجتماعی بارگذاری کرده و برای مخاطبان خود منتشر میکند.
وی خلاصه مطلب هرشب را نیز در اختیار مخاطبان مجازی اش قرار میدهد. طبیب زاده موضوع کلی سخنرانی دهه اول محرم ۱۴۰۰ را به بررسی تغییرات کنشگریِ اجتماعی-سیاسیِ امام حسین (ع) و میزان انطباق نهضت انقلاب اسلامی با رویکرد کنشگریِ اهل بیت (ع) قرار داده است و بر لزوم شناخت جامعبینانه از سیرهی اهل بیت (ع) برای الگوگیری تاکید دارد.
وی معتقد است شناخت و آگاهی ما از تاریخ اسلام و اهل بیت (ع)، عمدتاً معطوف به بخشهای خاص و غالباً هیجانانگیز آن است. به طور خاص از تاریخ امام حسین (ع)، بیشتر ماجرای کربلا را شنیدهایم؛ درحالیکه خود این ماجرا از چند ماه قبلتر شروع شده و کربلا مرحله پایانیِ این بخش از تاریخ است. ضمناً امام حسین (ع) از سالها پیش از کربلا، کنشگری اجتماعی دارد که فهم آن برای فهم درست سیره اباعبدالله الحسین (ع) ضروری است. البته باید گفت شناخت بخشی و محدود باعث سو برداشتها و سو استفادههای فراوان میشود.
طبیب زاده تاکید دارد: شناخت ناقص حتی درباره قرآن هم - به شهادت آیات قرآن - باعث انحراف میشود. در دنیای پیچیده امروز که انفجار اطلاعات و هجوم رسانهای تمام زندگی ما را در بر گرفته، طوفان فتنهها (درهمآمیختگیِ حق و باطل و پوشیده شدن حق) و سیل حوادث ما را با خود میبرد و این بلایای فکری و عقیدتی بالاخره گریبان همه بشر را خواهد گرفت و در تصمیمات و اقدامات، آنها را بر سر دو راهی حق و باطل قرار خواهد داد، یافتن راه و عمل درست بسیار دشوارتر و البته حیاتیتر است.
وی در این شبها از علت تفاوت رفتاری ائمه (ع) و دربارهی کنشگریهای اجتماعی اهل بیت (ع)، ورودی، عوامل اجتماعی و خروجی آن، نمود رفتاری ائمه (ع). تأثیر مردم به عنوان مهمترین رکن اجتماع در تفاوت رفتاری ائمه سخن میگوید.
منبرهای مجازی موفق شدند
حجت الاسلام محمدرضا آراسته علاوه بر منبرهای حضوری هر روز در صفحه خود منبر مجازی دارد و درباره زنان عاشورایی روشنگری میکند. وی از فرجام معروف ترین ها مانند ام وهب تا گمنامترین ها مانند رقیه بانو همسر جناب مسلم سخن گفته است. در این پستها از تلاش پشت پرده بانو ماریه و پرورش یاران عاشورایی، از شجاعت و قدرت و البته ولایتمداری بانو بحریه، گذشتن از مهر مادری ام خلف همسر جناب مسلم بن عوسجه ویا رشادت ام قاسم همسر جناب حبیب گفتنیهای جذابی دارد که بصورت عکس نوشته به مخاطب خود عرضه میکند و باز نشر مطالبش را حتی بدون ذکر نامش مجاز کرده تا حماسه سازی این بانوان را به گوش مخاطبان بیشتری برساند.
همچنین حجه الاسلام محمد کیخا هم مانند مناسبتهای مذهبی دوسال گذشته علاوه بر منبر حضوری فیلمهای چند دقیقهای در حساب کاربری خود منتشر میکند که گاهی اندازه یک منبر یک ساعته به مخاطب تلنگر میزند. وی در این فیلمها بیشتر به آداب خادمی امام حسین (ع) پرداخته است.
آقای یزدانی استاد حوزه و دانشگاه نیز این روزها که عده زیادی از مردم انفرادی یا دسته جمعی ختم زیارت عاشورا دارند تفسیر جالبی از زیارت عاشورا در منبرهای حضوری اش ارائه داده که صوت آن بین عزاداران حسینی در سطح وسیعی وایرال شده است.
یزدانی در این تفسیرها از تفاوت زیارت کردن و زیارت خواندن میگوید و فواید سلام کردن را بر میشمارد و از علت تکرار سلام در فرازهای ابتدایی زیارت عاشورا میگوید.
به گزارش مهر به محض ورود در بسترهای مختلف در فضای مجازی سخنرانیها و مداحیهای مختلف از خطبا و مداحان شیراز و سایر نقاط استان و کشور در دسترس علاقمندان قرار گرفته است. این رویه استفاده از فضای مجازی برای بزرگداشت اهل بیت (ع) در دوسال گذشته به خاطر محدودیتهای مراسمهای حضوری سیر فزاینده ای داشته و بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است.